KAKAÓS CSIGA SÜTŐPORRAL

Erre a rendkívüli, finom és egyszerű receptre Lúdanyónál leltem. És mivel a franciák még mindig nem csinálnak kakaóscsigát... Az eredeti recept ír egy teáskanál szódabikarbónát is bele (csak azt elhasználtam az utolsó porszemig gyermekem bárányhimlő pöttyeire). És a töltelék nem kakaóval volt, hanem fahéjjal.
Amit ki is fogok próbálni, amint drága kislányom kibújt már, mert addig kismamaként a fehéj szigorú tiltólistás. Pedig hogy szeretem. És a legjobban úgy tudom megállni, ha a család sem kapja.


Hozzávalók:
40 deka félig kiőrlésű  liszt (vagy 20 deka teljeskiőrlésű és 20 deka sima liszt)

10 deka vaj
5 deka barnacukor
125 gramm natur joghurt (Perle Lait)

1 ek creme fraiche
1 deci tej
1 tk sütőpor
csipet só

töltelék:
10 deka cukor
2-3 tk kakaó


a tetejére:
4 ek cukrozott, sűrített tej

Elkészítés:
A sütőt (légkeveréses) előmelegítjük 200 C fokra, a nagy gáztepsit kibéleljük sütőpapírral. Én szilikon sütőlapot használok.



A vajat felolvasztjuk és egy kicsit langyosra hűtjük.







A lisztet összekeverjük az 5 dkg barnacukorral, a csipetnyi sóval, sütőporral, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat.(kb. 3 evőkanálnyit hagyjunk meg belőle, mert azzal fogjuk megkenni a kinyújtott tésztát). Belekeverjük a  joghurtot és a creme fraiche-t, tejet és gyorsan keverjük össze. Egy viszonylag lágy tésztát fogunk kapni.




Kiborítjuk egy jól belisztezett deszkára és nyújtsuk ki téglalap alakúra, kb. fél cm vastagra. Megkenjük a megmaradt olvasztott vajjal és szórjuk meg a kakaóval összekevert 10 barnacukorral.







Feltekerjük szorosan a hosszanti oldalánál fogva, majd felvágjuk kb. 1 - 1,5 cm vastag szeletekre. A csigákat a tepsibe rakjuk,. (de  ne túl szorosan, mert nőni fognak!)



Kenjük meg a tetejüket a sűrített tejjel és tegyük be a sütőbe őket.




Kb15 perc alatt megsülnek. 







FEJTETTBAB KRÉMLEVES

Szerintem ez az egyik legfinomabb krémleves, amit valaha ettem. Külföldi vendégeknek is szoktam ilyet főzni, mert magyaros ízvilágú, mégsem nehéz étel.


Egyszerű elkészíteni, gyors és finom. Nemrég olvastam, hogy azoknál a zöldségeknél, amelyek puffasztanak ki lehet ezt küszöbölni úgy, hogy a babot beáztatjuik, majd a levét leöntjük, és összeturmixoljuk krémlevesnek. Ezzel segítve gyomrunknak az emésztését. 

Érdekességek a babról:
A bab őshazája Dél-Mexico és Közép-Amerika. Ez első hivatalosan lejegyzett iratok szerint Colombus hajójával érkeztek Amerikából, melyről Vergilius tesz említést.
Hippokrates viszont már korábban is tesz említést róla, mely  szerint a bab felfúvódást okoz, a legjobb módszer az enyhítésére, ha áttörjük (KRÉMLEVES!!!). A savanykás, tejfölös bablevest a másnapos gyomor egyik legjobb ápolójának tekintették.

A bab hüvelyéből főzött teát vércukorszint- és vérnyomáscsökkentőnek tartják, ami serkenti a szívműködést , sőt vizelethajtó hatású
A fehérbabot külsőleg gyulladásokra, kelések érlelésére borogatásként használták. az őrölt szárazbab tejjel kevert pépjét meg sebek, ekcéma és bőrviszketés gyógyítására ajánlották.  Úgy tartották, hogy fogyasztása belülről gyógyítja a pattanásos bőrt.  

Fejtett babkrémleves:




HOZZÁVALÓK

1 csomag előgőzölt fejtett bab
3-4 szál sárgarépa
1 szál póréhagyma
1 kisebb darab füstölt kolbász (elhagyható)
2 liter marhahús alaplé
2-3 csavarásnyi fokhagymagranulátum
1-2 ek pirospaprika
1 ek ketchup
1 kk köménymag
1 kk currypor
1-2 babérlevél
só, bors


ELKÉSZÍTÉS

A babot kifejtjük, megmossuk, lecsöpögtetjük (vagy amit Én szeretek, az az előgőzölt fejtett bab). A sárgarépát,a póréhagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk.
Egy nagy fazékban felforrósítjuk az olivaolajat, beletesszük a hagymát és a répát. Egy picit megsózzuk, borsozzuk és állandóan kevergetve 4-5 percig pároljuk.
Rászórjuk a pirospaprikát hozzáadjuk a fűszereket (köménymag, curry, fokhagymagranulátum, babérlevelet), összekeverjük és felöntjük vízzel (kb. 2 liternyi kell ennyi zöldséghez), majd hozzáadjuk a babot.
Felforraljuk és 30 percig főzzük, ennyi idő alatt a bab is megpuhul.
Ha puha a bab hozzáadjuk az egy evőkanál ketchupot.
Forraljuk még 2-3 percig és kész is. Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk. Hagyjuk hűlni, mert a forró levesben nem érezzük jól az ízeket.
Tehetünk hozzá még tejfölt, de anélkül is nagyon finom.





SÜLT PAPRIKA TÖLTVE

Az egyik legnagyobb hiánycikkem Magyarországról a túró. A Faisselle-t már próbáltam (véleményem szerint lecsepegtetve ez hasonlít a lehető legjobban az otthoni túróra). De többektől hallottam, hogy a Brousse-t használja. Hát vettem egyet, vagyishogy kettőt, mert össze volt csomagolva, hogy kipróbálom.
Amikor magában megkostóltam, nem az otthoni túróízt adta. Elsőre egy natur sajtíz kb, de utóízben ott egy édeskés vonulat.

Gondolkodtam mit kezdjek belőle, és arra jutottam, hogy a frissen vásárolt paprikákkal tökéletes lesz. Így készült ez a finomság.
Mégpedig a következő módon:
A sütőt előmelegítem a legmagasabb hőfokra (Nekem van rajta grillfunkció, úgyhogy azt kapcsoltam be). A paprikákat megmosom, papírtörlővel megtörlöm. Betolom a sütőbe, és 20-30 perc alatt megsütöm/grillezem a paprikákat. Sütés közben kétszer-háromszor megforgatom, hogy mindenhol egyenletesen érje. Akkor jó, amikor a paprika már kissé összeesik, és az sem baj, ha a héja már fekete kívülről, hiszen ezt utána úgyis lehúzzuk róla. 
Ha kész, egy jénatálba teszem, besózom, és lefedem. Így hagyom kb 15-20 percig. 



Ezalatt kb egy bő maréknyi olivabogyót vékonyan felkarikázok és belekeverem a  Brousse-ba. Egy kevés rozmaringot adok hozzá apróra vágva (kb 2 kávéskanálnyit).
A paprikákról a héjat lehúzom, eltávolítom am agokat is, és mindegyiket kb 3 részre vágom.

A paprikaszeleteket képzeletben két részre osztom, és a közepébe helyezek egy adag krémet, és betekarom a másik felével (vagy fel is lehet csavarni), és egy tálra ültetem őket.
Végül mindegyik tetejére teszek egy fetasajt kockát, vagy hamarad ki a krémből, akkor akár egy pöttynyi krémet.
Tálalásig hűtőben tartom.



Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!