OLIVÁS KENYÉR


A lisztet összekeverem a sóval. 1 dl langyos cukros vízben felfuttatom az élesztőt, és hozzáadom a liszthez. 4 evőkanál olivaolajat beleöntöm 2,5 dl langyos vízbe, majd ezt is a liszthez adom. Kidagasztom. (Lágy tészta lesz belőle). Kb. 1 órát kelesztem.


A rozmaring leveleit és a töltött olívabogyót apróra vágom.

Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítom, és átgyúrom. Ellapítom, és belegyúrom a rozmaringot és az olívabogyót.
Nyelv formájú lapra nyújtom, és megtekerem (úgy néz ki mint egy csokornyakkendő) lisztezett tepsibe teszem. A tetejére teszem a többi olívabogyót, és még kb. 30 percig kelhet.

200 fokra előmelegített sütőbe teszem, az aljára pedig egy vízzel félig telt tepsit, vagy edényt, hogy sülés közben ne száradjon ki a kenyér. Megkenem a maradék 2 evőkanálnyi olívaolajjal, és kb. 35-40 percig sütöm.

A sütőből kivéve azonnal megkenem hideg vízzel, és hagyom kihűlni.

CLAFOUTIS


A clafoutis (ejtsd klafuti) egy igazi, klasszikus francia édesség, amelyet az eredeti recept szerint hagyományosan nagy szemű, fekete cseresznyével készítenek.
Franciaország középső részén található Limousin tartományból származik eredetileg, és az igazi, autentikus recept szerint maggal együtt kerül bele a cseresznye, mivel a magja egyrészt ízt is ad, másrészt így nem fő ki a cseresznye csodálatosan rózsaszín leve.

Ez egy fantasztikus sütemény, mert bármilyen gyümölcsből elkészíthető. Receptből sok ezer van, de abban mindegyik megegyezik, hogy a tészta "lelke" a liszt/tojás/tej/tejszín.
Egyszerűen ki kell kísérletezni, hogy mi az az állag, ami megfelel a saját ízlésünknek –ami nem túl tojásos/remegős/nyúlós/szottyos –ki hogy szereti. A barackoshoz nagyon jó passzol a mandula, ízben és állagban is. A gyümölcsökt lehet külön - külön, de akár variálni is.
Sőt létezik sós verziója is - ennek alapja lehet a cukkini, a paradicsom, a tésztában lehet keverni parmezánt, fűszereket, stb...





CLAFOUTIS I.
HOZZÁVALÓK

kb. 30dkg érett sárgabarack
két tojás, + egy tojássárgája
másfél dl tejszín
egy dl tej
négy és fél dkg liszt
három dkg vaj
hat dkg cukor , + két ek porcukor
csipet só
egy csomag bourbon vaníliáscukor, vagy egy ek. vaníliakivonat
egy ek likőr (nekem szilvalikőr volt itthon, de ha nincs otthon, vagy akár el is hagyható)
mandulaforgács


CLAFOUTIS II.
ELKÉSZÍTÉS

A sütőt előmelegítem 180C-ra.
A tojást és a tojássárgáját kikeverjük a cukorral, a vaníliáscukorral és a a csipet sóval, hozzáadjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük.
Apránként hozzáöntjük a tejet és a tejszínt, és kézi habverővel masszává keverjük, hozzáadva a likőrt.
Egy hőálló tálat, vagy egy gyümölcstorta formát kivajazunk. A sárgabarackokat cikkelyekre vágjuk, és lerakjuk a tálba.
Megszórjuk a barackokat 2 ek porcukorral, majd ráöntjük a masszát, megszórjuk a mandulaforgácsokkal és kb. 35-40 percig sütjük (amíg aranysárgára sül, és már nem remeg).



HOZZÁVALÓK

kb. 30dkg őszibarack
két tojásfehérje
másfél dl tejszín
négy és fél dkg liszt
három dkg vaj
hat dkg cukor , + két ek porcukor
csipet só
egy csomag bourbon vaníliáscukor, vagy egy ek. vaníliakivonat,
egy ek likőr (nekem szilvalikőr volt itthon, de ha nincs otthon, vagy akár el is hagyható)
mandulaforgács


A sütőt előmelegítjük 180C-ra.
A cukorot, a vaníliáscukrot és a csipet sót, hozzáadjuk a liszthez, majd hozzáadjuk a felvert tejszínt, és a habbávert tojásfehérjét, és óvatosan összeforgatjuk. Beleöntjük a likőrt, majd egy hőálló tálat, vagy egy gyümölcstorta formát kivajazunk.
Az őszibarackokat cikkelyekre vágjuk, és lerakjuk a tálba. Megszórjuk a barackokat 2 ek porcukorral, majd ráöntöm a masszát, megszórom a mandulaforgácsokkal és kb. 35-40 percig sütjük (amíg aranysárgára sül, és már nem remeg.)

SPENÓTOS ROUGET ZELLERES KRUMPLIVAL ÉS MADÁRSALÁTÁVAL

Nagyon szeretjük a halat. Minden formában, sőt, mondhatom sokszor formabontóan...
A fagyasztóban mindig van tengeri halfilé, de a rouget (ejtsd: [ruzsé]) vagy magyarul rózsa hal, különösen nagy kedvencünk.

Egy gyors ebédre, vacsorára nagyon szeretjük. köretként szinte bármi passzol hozzá: ha szószosra csinálja az ember ,akkor akár tésztával is nagyon finom, de csak "simán" salátával is elég laktató.

és akkor álljon itt a mi ebédünk


Hozzávalók (2 fő)
A spenótos rougethez:
3-4 "korong" fagyasztott spenót (egész spenótlevelek)
4-5 rouget halfilé (fagyasztott)
egy csipet só
2-3 csavarásnyi fokhagyma granulátum
egy káváskanál szerecsendió
2-3 csavarásnyi bors

A zelleres krumplipüréhez:
negyed zeller
fél kiló krumpli

Madársalátához:
100 gr madársaláta
1 bő evőkanál őrölt koriander
balzsamecet
olivaolaj

Megpucolom a krumplit és a zellert. Egy edényben felrakom főni, sózom. Amíg megfőnek, előveszek egy teflonos serpenyőt (de bármilyen edény jó, csak ha nem teflonos, akkor 1-2 evőkanál olivaolajat is teszek a rouget filék alá). Belerakom a halat és a fagyasztott spenótot a serpenyőbe, és megpárolom őket. Nem baj ha egy kicsit odaragad az aljához a rouget finom piros színű bőre. Kevergetés mellett apróbb darabokra fog szétesni. Megsózom, rácsavarok 2-3 csavarásnyi fokhagyma granulátumot, hozzáadom a káváskanál szerecsendiót, és a 2-3 csavarásnyi borsot.
Ez idő alatt el is készült a krumpli és a zeller. Leöntöm a vizet, áttöröm, tejjel, vajjal krumplipürét készítünk belőle. (ízlése válogatja, hogy folyósabbat vagy sem, ezt mindenki maga döntse el)

Elkészítjük a salátát:
A madársalátát tálba tesszük, és elkészítjük hozzá a vinaigrette mártást. Előveszünk egy kisebb tálat, amibe bazsamecetet és olivaolajat öntünk. Egy villa segítségével addig "verjük", míg egy homogén sűrű mártást nem kapunk. Amikor már összeállt, megkóstoljuk. Amennyiben túl savanykás utóíz marad a szánkban, még egy kis oivaolajat adagolunk hozzá, ha túl olajosnak találjuk, akkor egy kis borecetet folyatunk még hozzá. Végül az evőkanálni korianderrel együtt a salátára öntjük, és kézzel összeforgatjuk a szószt és a salátát. Ahogy a franciák mondják "fatiguer la salad" vagyis úgymond fárasztani kell a salátát.



Hozzá egy jó fehérbor kiváló választás!


SZILVÁS GOMBÓC I.

Már a "Padlás"-ban is megénekelték, hogy milyen jó is a szilvásgombóc. És valóban. Jó is, és könnyű is megcsinálni.
Egy kis ízelító:

Sokféle recept van, Én mégis a nagymamai receptemet szeretem a legjobban. A legegyszerűbb és legfinomabb a számomra.
És most már Én is így csinálom az Én kis családomnak.

Itt kint Franciaországban sakójnos nem találtam magvaváló szilvát, így a sárga és lila ringló szilvából szoktam csinálni. De abból is nagyon-nagyon finom.

És a recept:
1 kg héjában főtt krumplit áttörünk. Ha egy picit kihűlt, egy picit megsózzuk, és összegyúrjuk annyi teljesőrlésű liszttel, hogy ne ragadjon, és közepesen kemény tésztát kapjunk. 
Lisztezett deszkán kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk, egy-egy szilvát rakunk a közepére (amit fahéjjal elkevert barnacukorral töltünk meg), majd gombócokat formálunk. 

Forrásban lévő (lehetőleg só nélküli) vízben főzzük, az újraforrástól számított 5-8 percig.
Porcukorral és fahéjjal (de már találkoztam olyannal is, aki kakaóval) tálaljuk.



POMME TATIN

Gyors, és finom....
Egy pár szem alma árválkodott itthon, és mielőtt megráncosodtak volna, gondoltam csinálok belőlük egy kis édességet.
Mivel a terhességre kirótt 40 hét letelt, így már lekerült a tiltólistás dolgok közül a fahéj.
A hűtőben is volt (mindig van, ha SOS kell valami édesség) vajas tészta (pâte pur beurre feuilletée).

Egy kis vajat megolvasztok, belerakom a kb egyforma szeletekre vágott almákat (4 közepes), majd hozzáadok 8-10 deka barnacukrot, fahéjat (2 teáskanál), szegfűszeget, 1 nagy evőkanálnyi vaníliaaromát, és 1 nagy evőkanálnyi narancsvirág kivonatot. Megvárom amíg elfő a leve, és elkezd karamellizálódni a cukor.
A sütőt előmelegítem 210-220 fokon. 
Egy kapcsos tortaformában (de akiár sima tepsiben is lehet) lerakom a tésztát, majd rákanalazom a karamellizált almát.
Berakom a sütőben, és 15-18 perc alatt készre sütöm.

Hagyom kissé kihűlni, szeletelem, és már ehető is.

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!