A TÖKÉLETES GUACAMOLE


A guacamole egy avocadoból készült krém, amely eredetileg Mexikóból származik. A neve is két azték szó kombinációja - ahuacatl (avokádó) és molli (szósz). 
A guacamole titka, hogy jó, érett avocadoból készüljön.  De milyen a jó avocado? Az érettségi fokot igazából csak tapintással ellenőrizhetjük le.
Ez alapján 3 kategóriába sorolhatóak az óvatos megnyomkodás alapján: 
ha nem marad rajta az benyomott ujjnyomunk, az avocado nem érett még, és nem jó ízű. 
Ha van egy kis nyom, az avokádó megérett. Ha sok nyom megmarad és mélyen, az avocado túlérett és nem jó. Ha már otthon lévő avocadoval járunk így, érdemes felvágni és szemrevételezni a belső részét használat előtt.
Itt kint Franciaországban sok helyen árulnak "aznapi" fogyasztásra ajánlottat, ami már kellő érettségű (sajnos olykor ebben az esetben is beleszaladhatunk már túlérett példányokba, amik nem alkalmasak már egészben/felesben tálalásra)

Ez a recept részemről megérdemli azt a megtisztelő nevet, hogy a tökéletes guacamole recept

Hozzávalók
2 érett avocado
fél póréhagyma
1-2 Serrano chili / 2-3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál koriander levél, apróra vágva
1 evőkanál friss lime vagy citromlé
1/2 teáskanál durva só
Egy csipetnyi frissen reszelt fekete bors
1/2 érett paradicsom (vagy 5-6 koktél paradicsom)

Elkészítés:
Az avocadot félbe vágom, eltávolítom a magját. Egy kanállal kikaparom egy keverő tálba a héjából (ha kellő érettségű az avocadonk ez nem okozhat gondot, szépen ki kell, hogy jöjjön belőle)
Egy villa vagy botmixer segítségével (ki mennyire pépesre szereti) szétnyomkodom. Hozzáadom az apróra vágott póréhagymát, a koriandert, a lime vagy citrom levét.
Sózom, borsozom, és jó alaposan elkeverem.
Most jön az "erősítés":
Én ha olyan készítek amit gyerekek is enni fognak, akkor a chili paprika helyett fokhagymát használok:
megpucolom a fokhagymagerezdeket, majd vagy reszelem, vagy fokhagymanyomóval szétnyomom.
De ha a chili paprikás versio készül, akkor óvatossan a chili paprikák apránkénti hozzáadásával és jó alapos elkeverése mellett fokozzuk a csípősséget (mert a túl erősre készült sokszor már ehetetlen).
Fontos, hogy alaposan mossunk kezet a használat után, és ne még véletlenül se nyúljunk szemünkbe vagy környékére jó néhány óráig.

Bár sok helyen azt vallják, hogy a paradicsomot külön kell tartani, és csak felszolgáláskor kell hozzákeverni megpucolva, a magoktól megtisztítva és felkockázva, Én héjastól-magostól tettem bele a botmixerbe az avocadoval együtt.

A kész guacamolet lefedem  egy tetővel vagy frissentartó fóliával, hogy ne érintkezzen közvetlenül a levegővel a felszíne ezzel is megakadályozva az oxidációt-
Fogyasztásig hűtőben tárolom.

Baguettel vagy tortilla chipsel kiváló előétel (is).

Megjegyzések

Névtelen üzenete…
A botmixerrel puresitett avokado nem guacamole. Nem szabd kremesiteni. Zabi

Népszerű bejegyzések