Provence...

A legtöbb Franciaországba látogató, sőt továbbmegyek, még a franciák is, Párizs után a leginkább látni vágyott helye Provence és a Côte d'Azur. 
Sokan elolvasták biztosan Peter Mayle "Egy év Provenceban" című könyvét, vagy egyszerűen csak szívesen látnák a történelmi városokat Avignon, Arles, vagy éppen az elegáns Aix-en-Provence-t. 

De az is lehet, hogy azért vágynak ide, hogy saját szemükkel is láthassák a gazdag és híres Cannes-t, Antibes, Cap Ferrat vagy Saint Tropezt. 



Sokan évről évre visszatérnek, mert ezeken a festői történelmi településeken tényleg minden adott a nyugodt pihenéshez. Bármilyen indíttatásból is jöjjenek, abban bizton egyetértenek: 

Mindenkinek fel kell keresnie Provence-t legalább egyszer az életben.

De ha ennyire felkapott a hely, felmerül a kérdés: Provence vajon képes volt "felnőni" a jó hírnevéhez? Tényleg olyan nagy durranás, vagy inkább csak túl van misztifikálva... A legtöbb útikönyv általában Provencet mint közeli "paradise" emlegeti, vagyis paradicsomi helynek. Gyönyörűnek tényleg gyönyörű, de azt, hogy mennyire sok vagy kevés... azt mindenki döntse el maga...


Franciaországról tudni kell, hogy egy nagyon centralizált állam, aminek "a központi agya" Párizsban van. A francia forradalom alatt, az ország 83 megyére volt felosztva, mára ez a szám felduzzadt 100ra. Ez a nagyon kiterjedt ország  még négy tengerentúli megyével is büszkélkedhet (Guadeloupe, Martinique, Guyana és Réunion). Nem sok ország mondhatja ezt el magáról.
Annak érdekében, hogy decentralizálni lehessen az országot, a megyéket 26 régióba sorolták amik először 1982-ben kaptak (korlátozott) autonómiát. Provence egyike a 26 franciaországi régiónak. Ezt hivatalosan Provence-Alpes Côte d'Azur-nek vagy rövidítve PACA-nak nevezik. 



És hogy miket is érdemes megnézni itt? Ha egy szóval akarunk válaszolni: MINDENT. Ha bővebben...
A látnivalókat - képzeletben - 6 csoportba oszthatjuk, ezek mindegyike egy bizonyos területet, megyét ölel fel. 


Alpes Maritimes, egy sűrűn lakott terület, amely határos Olaszországgal. Ez egy különösen gazdag megye, hiszen magáénak tudhatja a "nagyokat": Nizza, Cannes, Antibes, Saint Paul de Vence és az exkluzív Villefranchet és Mentont (az apró Monacói Hercegség közvetlen szomszédságában).

Alpes de Haute Provence, ahol a Alpok kezdődik... Hogy csak a főbb helyeket említsem: Digne les Bains, Sisteron és a Grand Canyon du Verdon, (a Verdon szurdok Európa legmélyebb pontja).

Bouches du Rhône, vagyis a "Rhône folyó szája". Itt található többek között az elegáns Aix en Provence, a kaotikus, színes Marseille, a van Gogh általt ismertté tett Saint Rémy de Provence, vagy akár a Rhône deltájában található ősi Arle, és Camargue.

Hautes Alpes, egy gyéren lakott területen fekszik a szakadék "középpontjában". Ez a terület egy igazi alpesi táj, nagyszerű kirándulási helyekkel nyáron és remek sípályákkal télen. 

Var, egy kis folyórol kapta a nevét. Ami számomra kissé meglepő, hogy csak "magában" áll, mert a franciák szeretik használni a "sur" szót (rövidítve s/) vagyis valami "folyón" elnevezni a településeiket... 
De a kis kitérő után vissza Var megyébe. A terület Aix en Provence és Cannes között fekszik, és egy gyönyörű tengerparttal büszkélkedhet, beleértve a híres Saint Tropezt is.

Vaucluse, Montélimar és az Alpok között fekvő megye, az ország nyugodt szépsége, a zöld dombokkal, apró falvakkal és Grignan  történelmi várával.

utcarészlet Cagnes sur Mer-ből


Hogy honnan jön a Provence név?
Ez a terület egyike volt a mai Olaszország területén kívül fekvő területnek, amely sorsát a rómaiak 150ben elrendezték. 
Azt hogy legyen a neve új provincia "Provincia Narbonnensis", és a fővárosa legyen Narbonne. A név túl bonyolult lett, és hamarosan Provincia Nostra-ra változtatták végül pedig csak röviden Provence lett. 


Côte d'Azur, azaz a "kék tengerpart" kifejezést a part mentén lévő Mentontól az olasz határ közelében fekvő Cassis Marseilleog fekvő területre használják. Úgy is hívják, hogy a Francia Riviéra, de Franciaországban a Côte d'Azur  kifejezést használjuk. 
Még egy kis érdekesség: a Nizzaban és Cannesben élő emberek ragaszkodnak ahhoz, hogy a Côte d'Azur kifejezés csak a Menton és Cannes között fekvő szakaszt foglalja magában. A part további, nyugat felé eső részét inkább "Côte Varois"-nak kellene hívni. De erről bármennyire is szerették volna, nem tudták meggyőzni a döntéshozókat, hogy változtassák meg a határokat, bár azt meg kell valljam, az "igazi franciák"  is csak Cannesig tartják számon ezt a területet. 


És ha már a neveknél tartunk... Érdekel, hogy mitől Nizza az ami a franciáknak Nice? Hamarosan többek között ez is kiderül...

7 megjegyzés:

Citromhab írta...

Két évvel ezelőtt egy hetet töltöttem Provance-ban. Az elsődleges cél a Chateauneuf du Pape jó néhány kiváló pincészete, többek között a Mont Redon, volt. Természetesen Avignon, a levendulaültetvények, a tengerpart és még sok egyéb látnivaló sem maradhatott ki.
Nem is tudok mást mondani, lélegzetelállítóan gyönyörű az a környék, mintha megállt volna az idő.
Egyszer az életben tényleg mindenkinek látnia kellene:-)

Bors and Pepper írta...

Mi tavaly Portugáliából kocsival mentünk haza Magyarországra! Természetesen a "PACA" kihagyhatatlan volt. Gyönyörü vidék, méltó a hirnevére. Személy szerint engem Tourrettes-sur-Loup ragadott magával a legjobban, de nagyon tetszett az általad is említett S. Rémy és persze St. Tropez is. A nagy városokat direkt kihagytuk, kivétel Avignon-t, de nekem nem jött be annyira. Idén is belevágunk az útba, hasonló útvonalon. Ha egy helyet emelnél ki, ami kihagyhatatlan, mi lenne az, véleményed szerint? Nagyon tetszik az összeállításod :)

ChezSandra írta...

Citromhab, Bors and Pepper. Nem lenne kedvetek egy vendégpost-hoz a provence.hu-n? Leírhatnátok az élményeiteket!!! Öröm lenne olvasni ott is :)

ChezSandra írta...

Citromhab, örülök, hogy egyetértesz! Tényleg látni KELL!!!!

ChezSandra írta...

Bors and Pepper, nem semmi út lehetett....
írok majd egy ajánlót Neked ha gondolod, lenne jó pár hely, csak kérdés, hogy mennyi időtök lenne rá...

S.

Bors and Pepper írta...

Sandra G.! Nagyon szívesen írnék vendég post-ot, el sem hiszem, hogy szóba jöhet egyáltalán :) Ha gondolod, írj nekem a blogomon lévö e-mail címre, hogy hogyan is müködik a vendég post írás, még zöldfülü vagyok az ilyen dolgokban.
Az útról: tavaly 7 nap alatt értünk haza, szóval Provencera kb. 2 nap jut oda is, vissza is. Többnyire a déli, legalábbis a parthoz közelebbi (de nem csak a tengerparti) helyek jöhetnek számításba, az esik útba. Remélem hamarosan hallok Felöled a vendég post-tal kapcsolatban, teljesen feldobódtam az ötlettöl :)

Citromhab írta...

Szívesen megpróbálnám, ha elküldöd nekem a részleteket, ahogyan Bors és Pepper írta:-)
Bár, én elsősorban a szőlő és bor, illetve pincék vonatkozásában tudok nyilatkozni, de azért sok minden mást is láttunk.

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!