SION (SVÁJC)

Ha Genfben járunk, mindenképpen érdemes átlátogatni (akár vonattal) Sion-ba. Egy fantasztikus - ránézésre inkább francia jellegű - kis városka.  Gyönyörű... 
Sion városa (németül: Sitten) a svájci kanton, Valais székhelye. 

Fő látványosságai középkori ikervárai: a Valére Bazilika és a Tourbillon vár. 

Sionban az ipar harmadik szektora jelentős, köszönhetően a kantoni közigazgatási szervek jelenlétének, a városban székelő parlamentnek és a kantoni bíróságnak. Emellett a turizmus emelkedik még ki, köszönhetően Sion történelmi kastélyainak és múzeumainak.

A város Svájc harmadik legnagyobb bortermelő vidéke, bár az értékes mezőgazdasági területek és szőlőskertek vesztettek jelentőségükből az urbanizáció nyomásának engedve. Civil és katonai célokra egyaránt használt reptere, völgybéli fekvéséből fakadóan, jelentékenyen hozzájárul a zajártalom kialakulásához. Labdarúgó csapata az FC Sion, akik jelenleg a Svájci Super Ligában játszanak.

Területét már a neolitikumban lakták, igazi fejlődésnek mégiscsak a kelták idején indult. A város latin nevét, a Sedunumot is innét kapta, melyet a területén lakó kelta törzsek nevéből eredeztetnek. I. e. az I. században a környező területekkel együtt római fennhatóság alá került. A városháza latin felirata, a Civitas Sedunorum Patrono is a rómaiak egykori jelenlétére utal. Sion római katolikus egyházmegyéje a legöregebb Svájcban és az Alpok északi részén.

A Valére vár (Château de Valère) érdekesebb és tökéletesebb, inkább nyújtja a befejezettség látszatát, mint társa. A kirándulást nem sajnálva, érdemes felkeresni. 

Mindenszentek Kápolna

Utunk először az 1310-re datálható Mindenszentek Kápolna mellett fog elhaladni, melyet ma sajnos zárva tartanak, kárpótlásul viszont megcsodálhatjuk a vártemplom római alapítású, hatalmas falait. 

Valére vára

A 13. századból származó várkastély egyes elemei korábbi eredetre utalnak, feltehetően a római templom romjainak helyére épült. Megmászva rozoga lépcsőit a templom belterébe jutunk, ahol a legnevezetesebb jellegzetesség a hátsó falon magasodik. Ez a világ legidősebb, máig működő orgonája, 1390-ből származik. Jelenleg is használják, július és augusztus között minden szombaton játszanak rajta a Nemzetközi Antik Zenei Fesztivál keretében.




















1 megjegyzés:

csipike írta...

Nagyon szép vidék, gyönyörű a táj! A vár, a hegyek hmmm...a kanyargó szűk köves utcák...én biztos valahol ilyen helyen élhettem vagy 200 éve, mert vonzanak a történelmi helyek.

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!