KONYHA FELSZERELÉS... I - A GÉPEK

Egy szívemnek nagyon kedves barátnőm tette fel minap a kérdést: Ha szeretné felszerelni a konyháját, mit ajánlok. Pff... Nah ez a kérdés napok óta motoszkál a fejemben, úgyhogy most  megpróbálok összeszedni pár dolgot... Első körben a gépek...

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem vagyok egy nagy háztartási-gép gyűjtő. Nem űzök hobbyt a beszerzésből. inkább legyen picit drágább, de pontosan azt tudja amire szükségünk van, és ha lehet ne adja fel a szolgálatot pár hónap után... 

Ami a legfontosabb szerintem, az egy jó főzőlap és sütő vagy tűzhely kiválasztása. 
Érdemes átgondolni a főzési technikánkat, ha alkalmunk van rá, barátoknál rokonoknál próbáljuk ki a különböző főzési lehetőségeket. Én például valahogy képtelen vagyok gázon főzni. Nem tudom miért, de egyszerűen nem megy...
A kisgyerekesek családként a főzőlap kiválasztáskor számunkra fontos volt az is, hogy ne a lángok felett történjen a zsonglőrködés. Én szeretem bevonni a nagyobbik gyerekemet a sütésbe/főzésbe. Erre gondolván döntöttünk úgy, hogy egy indukciós főzőlapot választunk. Szeretem, nagyon szeretem, a "B" (boost) gombbal külön szerelemben élünk. Tényleg fantasztikus, hogy a főni felrakott víz pillanatok alatt már lobog is.  
Szeretem benne azt is, hogy hamarabb "lezárható", és még utána is tartja a hőmérsékletet.
A miénk három körös, amiből kettő indukciós, egy pedig "sima".


A sütőválasztásról már írtam itt, úgyhogy azt most külön nem részletezném. Még annyit tennék hozzá, hogy ha legközelebb kellene választanom, akkor ugyanígy választanék. Az pedig külön kedvencem, hogy a sütő "magasan" van, így könnyebb szemmel tartani a sütőben folyó munkálatokat.  



Napi használatban van Nálunk a botmixer. Szeretem , mert ha kell, csak gyorsan rápattintom pl a habverőfejet, és már lehet is varázsolni a kemény habot akár. Ha pedig passzírozni akarok, akkor csak fejet cserélek rajta, és már kezdhetem is. 
Több ember azt mondja, hogy Neki lényegtelen a fokozatszabályozási lehetőség. Nekem nem. Én szeretem először alacsonyabb fokozaton elkezdeni, és egyre magasabbra kapcsolni.   


Főleg gyerekeseknél tehet jó szolgálatot a szendvicssütő. Az már csak külön öröm, hogy sikerült olyat találni, amiben a sütőlapok kicserélésével akár gofri is készíthető.
Ha ilyet veszünk, ajánlom, hogy még a boltban próbáljuk ki, hogy rendesen cserélhető-e a lap. Nálunk ugyanis a harmadik gép lett csak jó. Az elsőnél az alsó kipattintható gombja nem működött, a másodiknál persze az jó volt, de a felső nem... De szerencsére a szerencsés harmadikkal már sikerült hosszabb távú kapcsolatot kialakítani, immáron több éve szolgálja az azóta megnövekedett igényeket...



Mivel évek óta babakonyhát is vezetek, így gyakran előkerül a pároló gép. Tudom-tudom, lehetne a főzőlapon is több emeleten párolni, de szeretem, hogy csak egy csavarás, és a beállított idő után a kis csilingelő hang már jelzi is, hogy akkor lehet tálalni. 
A gyerekeknek általában abban készülnek a zöldségköretek, de a halak is nagyon finomak. A párolt lazac pedig egyszerűen mennyei.. 



A legújabb szerzeményünk egy szeletelőgép, ami nagy gondolkodás után került csak megvételre. Vacilláltunk rajta, hogy ki fogjuk-e használni. Hát a válasz IGEN. De még hogy! van hozzá 5 cserélhető fej, és tényleg pillanatok alatt lehet vele szeletelni, reszelni.
Azt csak csendben jegyzem meg, hogy azóta már kihoztak egy olyan gépet, ami húst is darál... Nah ez egy kicsit keserít a dolgon, de annyit nem darálok húst, hogy ezért most lecseréljem.



Ezeket a gépeket mind-mind nagyon szeretem. 
Van még egy, egy multi mixer. Nah azt nem szeretem... a tészta összedagasztásakor sajnos mindig megemelkedik a tartó. Viszont ha lenyomom, akkor nagyon jól összedagasztja, de valahogy nem az igazi ... Pedig jó, dagaszt, habot ver, mixel. De ha nem az igazi, akkor nem az...


... és hogy mire vágyom, mi lehetne az igazi? Szerintem azt hiszem mint olyan sokan mások, egy KitchenAid bizony nagyon jól mutatna a konyhapulton ... Talán egyszer...


bár a színét még nem tudom, de az 50 féle színből biztos tudnék választani...Talán a zöld? Vagy a piros? Hm... 

folyt...

ÉDESBURGONYAKRÉM CHILIS BAGUETTEL


HOZZÁVALÓK

1 nagy édes burgonya
10 cl tejszín 
szecsuani bors

baguette
olívaolaj
chili paprika

ELKÉSZÍTÉS

Az édesburgonyát megtisztítjuk, feldaraboljuk és sós vízben megfőzzük.
Botmixerrel a tejszín felének hozzáadásával pürésítjük, majd hozzáadunk  1/2 teáskanál szecsuani borsot, megsózzuk.

A fennmaradó tejszínt felverjük, és hozzáadunk fél teáskanálnyi szecsuani borsot.

A baguettet felkarikázzuk, és az olívaolajjal elkevert chilivel megkenjük a karikákat, és 180 fokos sütőben 8-10 percig sütjük.  

TÁLALÁS

Egy tál aljába kanalazzuk az édesburgonyás krémet, majd nyakonöntjük a tejszínnel. A chilis baguettel tálaljuk.

RICOTTA TORTA

Ha péntek, akkor... Édes Péntek. Most egy könnyű, nyírfacukorral készülő. glutén-, lisztmentes tortát készítettem, melyet a finom eperdzsemmel és fagylalttal tálaltam.



HOZZÁVALÓK

TORTAhoz:
12,5 cl kukoricakeményítő (MAIZENA)
250 ml tej
2 ek nyírfacukor v. barnacukor
1 tojás
250 gr ricotta
1 ek vaníliakivonat
1 tk narancsvirág-kivonat
1 kk fahéj

EPERSZÓSZhoz:
250 gramm eper
1 ek eperdzsem

ELKÉSZÍTÉS


  1. A sütőt kapcsoljuk be 210 C fokra.
  2. Öntsük egy kisebb edénybe a tejet, és a kukoricakeményítővel együtt felforraljuk, majd közepes lángon sűrűn kevergetve egy sűrű péppé főzzük. Félretesszük.
  3. Egy tálba a tojást és a barna cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a villával áttört ricottát, a vanília és narancsvirág-kivonatot és a fahéjat. Alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a kukoricás pépet.  
  4. Egy szilikonformába kanalazzuk a tésztát, és 25-30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!)
  5. Ezalatt elkészítjük az eperszószt:  az epret megtisztítjuk, és félbevágva egy edénybe tesszük. Hozzáadunk egy evőkanálnyi eperdzsemet, és közepes lángon hagyjuk egy párat rotyogni.  
  6. Langyosra hűtve vagy hidegen pl eperszósszal és fagylalttal tálaljuk.

SAJTOS MACARONI


HOZZÁVALÓK

250g makaróni
250g reszelt ementáli
250ml tej
2 tojás 
őrölt szerecsendió
só, bors

ELKÉSZÍTÉS

Melegítsük elő a sütőt 220°Cra.
Főzzük meg a makarónit a csomagon lévő utasítás szerint. 
Míg a tészta fő, elkészítjük a sajtszószt: 
Egy süthető tálba tesszük a reszelt sajtot a tejet és a felvert tojásokat, összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az őrölt szerecsendiót. Végül belekeverjük a makarónit, és a nagyon forró sütőben kb 10-15 percig sütjük.
Akkor jó, ha már hólyagos, vagyis rotyog a sajt a tetején.


LA PURÉE MAISON - HÁZI KRUMPLIPÜRÉ


HOZZÁVALÓK

1 kiló burgonya
100 ml tej
3 ek creme fraiche
40 gr vaj
1 egész tojás
só, bors
1 kk őrölt szerecsendió 


ELKÉSZÍTÉS 
  1. A burgonyát megmossuk, fazékba tesszük, és leöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Sózzuk, felforraljuk, majd kislángon puhára főzzük. 
  2. A levét leöntjük, lehúzogatjuk a héját, és egy másik tálba áttéve a megfőtt krumplit még forrón krumpli törővel simára törjük. 
  3. Hozzáöntjük a felforrósított tejet, beletesszük a vajat, a creme fraichet, az egész tojást (nyersen), és selymesre keverjük. 
  4. Megsózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk az őrölt szerecsendiót. 
  5. Akkor jó, ha az állaga lágy, de nem folyós.


MEGJEGYZÉS

Ha nincs otthon creme fraiche, tejföllel, vagy tejföl-tejszín keverékével is pótolható (bár nem teljesen lesz ugyanaz az ízhatás..) 

TARTE AU CHOCOLATE


HOZZÁVALÓK

1 adag vajas tészta (pâte brisée)
3 tojás + 3 sárgája
30 cl tejszín
80 gr vaj + a forma kikenéséhez
40 gr barna cukor
300 gr jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládé



ELKÉSZÍTÉS

  1. Melegítsük elő a sütőt 180C ra.
  2. A kinyújtott tésztát egy kivajazott pitesütőbe tesszük egy villával megszurkáljuk és 15 percig sütjük.
  3. Amíg sül, készítsük el a csokoládét: vágjuk a csokoládét apró darabokra, tegyük egy edénybe, adjuk hozzá a tejszínt, és forraljuk fel. Ha a csokoládé már teljesen megolvadt félretesszük, és belekeverjük a vajat addig, amíg az teljesen meg nem olvad.
  4. Egy másik tálban a tojásokat és a tojás sárgákat habosra keverjük a cukorral. Amikor a csokoládé lehűlt, belekeverjük a tojás-cukor keveréket.
  5. A megsült tésztára öntjük a csokoládét, és 100°Cos sütőben 20 percre visszatesszük.
  6. A megsült tarte-t kihűtjük, majd tálalásig hűtőbe tesszük. Érdemes minimum 3-4 órára betenni, de a legjobb ha előző este elkészítjük, és egész éjjelre hűtőben marad.




ZÖLDSÉGES KORONGOK


HOZZÁVALÓK

30 dkg sárgarépa
50 dkg burgonya
25 dkg póréhagyma
2 tojás
10 dkg tk. liszt
só, bors


ELKÉSZÍTÉS

A sütőt előmelegítjük 200C-ra.
A répát és a burgonyát megtiszttítjuk és lereszeljük. 
A póréhagymát vékonyan felkarikázzuk, majd egy tálban összekeverjük a répával és a burgonyával. Jól összenyomkodjuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, sóval, borssal fűszerezzük, végül a lisztet is beledolgozzuk. 
Kis adagokat szaggatunk ki a tésztából, és korongokat formázva egy szilikonlappal bélelt tepsibe tesszük, és 20-25 perc alatt ropogósra sütjük. 

TÁLALÁS

A sütőből kivéve azonnal tálaljuk. 
Köretként, szószos husok mellé adhatjuk, vagy salátával és valamilyen joghurtos mártogatóst is kínálhatunk hozzá. 

EGYSZERŰ COQ AU VIN


HOZZÁVALÓK

kb 1-1,5 kiló kakashús
1 szál póréhagyma
3-4 gerezd fokhagyma
6-8 sárgarépa
3-4 paszternák
6-8 fej gomba
rozmaring ágak
szemes bors



ELŐKÉSZÍTÉS

Egy lefedhető tálba tegyük a feldarabolt kakashúst és a megtisztított zöldségeket, a hagymákkal, majd öntsük fel annyi vörösborral, hogy ellepje. 
Lefedve tegyük hűtőszekrénybe, és 2-4 napig érleljük úgy, hogy reggel és este átforgatjuk benne a húsokat. Ha a hús magába szívta a bort, pótoljuk!

ELKÉSZÍTÉS

Az elkészítés napján a húsok mindkét oldalát az olívaolajon megsütjük, majd a zöldségeket is.
Visszarakjuk a vörösborba, és 120 fokos sütőben 4-5 órát sütjük.
Akkor van kész, ha a hús megpuhul, de még nem omlik le a csontról.


STORY, TÖRTÉNET


A francia konyha egyik legismertebb étele a coq au vin, vagyis a vörösboros kakas.
A legenda szerint először Julius Caesar szakácsa készítette, amikoris a gallok, miután leigázták őket, a császárnak ironikus ajándékként rágós, öreg kakast adtak. 

Az étel elkészítése nem bonyolult, viszont az előérlelés miatt mindenképpen előre fel kell rá  készülni, hiszen a kakas húsát a zöldségekkel vörösborban pácolják, puhítják néhány napig, naponta többször átforgatva.
Amikor pedig elérkezik a sütés napja, nehéz cserép- vagy vasedényben, alacsony hőmérsékleten, 4-5 óra alatt készítik el. 

Az eredeti receptben a mártást hagyományosan a kakas vérével vagy összeturmixolt májával óvatosan, forralás nélkül sűrtik be. De van olyan terület, ahol a beurre maniéval (vagyis liszttel elkevert vajjal) sűrítik be.

Más válfaja is létezik, olyan ami kakas helyett nagyobb jércével, kappannal, vagy gyöngytyúkkal készül. 
De a vörösbort is néha lecserélik fehérborra, Belgiumban sörre, Champagne-ban pedig pezsgőre.

SÜLT ZSEMLE




HOZZÁVALÓK

kb.: 10 száraz zsemle
2 hagyma (1 póréhagyma)
1 liter tej
6 tojás
10 dkg teljeskiörlésű liszt
1 ek só
2 kk bors (fehér)
egy csokor petrezselyem

ELKÉSZÍTÉS

A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra.
A zsemlét azonos nagyságú kockákra vágjuk. 
A póréhagymát felaprítjuk és pár kanál (4-5) olívaolajon üvegesre pároljuk, majd a kockákra tesszük. A tojást és a tejet elkeverjük, és szintén megy a zsemlekockákra. A petrezselymet felaprítjuk és azt is hozzáadjuk. Az egészet állni hagyjuk, majd belekeverjük a lisztet.
Egy hőálló tálat kenjünk ki olívaolajjal, majd tegyük bele a masszát, és alaposan nyomkodjuk bele. 
35-40 perc alatt összesütjük.

TÁLALÁS

Akár magában is ehetjük tejföllel/joghurttal nyakon öntve, de kiváló körete lehet egy vadasnak is.  


PROVENCE-I KOSÁRKÁK


HOZZÁVALÓK 

1 feuilles de brick két részre vágva
10 deka 5%os zsírtartalmú darált marhahús
negyed póréhagyma
1 bő evőkanál provence-i fűszerkeverék
só, bors
creme fraiche
snidling 
olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS

A sütőt előmelegítjük 200C fokra.
A póréhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. Egy edénybe 2 evőkanál olívaolajat teszünk, adjuk hozzá a póréhagymát és a darált húst, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a provence-i fűszerkeveréket majd pároljuk meg a húst. 
Egy kis (süthető) tálkába hajtogatjuk a feuilles de brick-et úgy, hogy egy kis batyu legyen (legyen alja is!!!) 
Belekanalazzuk a darált húst elfelezve a formákba, majd a sütőbe tesszük 2 percre.
Kivesszük, rákanalazunk egy kis creme fraiche-t, és megszórjuk finomra vágott snidlinggel.


ÜVEGTÉSZTA SALÁTA



HOZZÁVALÓK

1 ek olívaolaj
3 ek húsleves
4 ek lime lé
1 cm gyömbér
3 gerezd fokhagyma
3 db újhagyma
színes kaliforniai paprika
10 deka gomba
2 szál sárgarépa
3-4 evőkanál kukoricakonzerv
1 evőkanál szója szósz
10 dkg üvegtészta
tálaláshoz: petrezselyem


ELKÉSZÍTÉS

Tegyük egy tálba az üvegtésztát, öntsük fel forró vízzel, tegyünk hozzá egy evőkanál sót, majd lefedve félretesszük 10 percre.
Közben az újhagymát pucoljuk meg, vágjuk vékony karikákra. A gyömbért és a fokhagymát is tisztítsuk meg, és vágjuk apróra.
Az olajat egy seprenyőben (vagy wokban) forrósítsuk meg, a fokhagymát és a gyömbért adjuk hozzá. 
Adjuk hozzá a húslevest és a lime levet, a megmosott és felcsíkozot kaliforniai paprikát, a kukoricát és a szálasra reszelt sárgarépát és pár perc alatt puhára pároljuk. 
A megpuhult tésztát keverjük át villával, szűrjük és öblítsük le, hagyjuk lecsepegni. 
Vágjuk 5 cm-es darabokra és tegyük egy salátástálba. A tésztához adjuk a kissé kihűlt zöldségeket és a szójaszószt. Óvatosan, de alaposan keverjük össze.


TÁLALÁS

Tálkákba szedjük, és ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel.

AZ ÜVEGTÉSZTÁRÓL...
Az üvegtésztát a kínaiak mungóbab lisztből és vízből készítik, tojás nélkül, de létezik olyan válfaja, ami édesburgonya-, vagy burgonyalisztből készül. A szintén szárított és nyers állapotban üveges színű rizstészta ezzel szemben rizslisztből készül.

Fogyasztható hidegen vagy melegen, használható saláta alapanyagként, köretként, pirítva wokban, de sokszor töltelékként (pl. ropogós tésztatáska), levesbetétként (pl. pekingi leves) is. Elsősorban a kínai konyha alapanyaga, de többek között a thai, koreai, japán, vietnámi konyha is használja.

Az üvegtészta/rizstészta elkészítése nagyon egyszerű: elegendő kb. 10 percre lefedve forró vízbe tenni, majd leszűrni. A másik módszer, ha vastagságtól függően pár percig főzzük. Akkor jó, ha puha, de ne is főzzük szét! Alapvetően már puha (főtt) formában adjuk az ételekhez.

Az üvegtészta kalória- és szénhidráttartalma alacsony, cukorbetegek is fogyaszthatják. Könnyen emészthető, semleges ízű, különböző ízirányokhoz is jól társítható. Beszerezhető ázsiai boltokban, delikátesz üzletekben, jól felszerelt élelmiszerüzletekben, szupermarketekben.


BOLOGNAI SPAGETTI (MINDENMENTES*, LOW CARB)

A bolognai spagettit szinte mindenki ismeri, és nagyon sokan szeretik. 
Persze mindenki máshogy csinálja, mindenki másra esküszik. Valaki ad hozzá egy pici cukrot is (kb. 1 teáskanál) mint például nagymamám, aki szerint ez jobban kihozza a paradicsom ízét. Mondjuk ő egy gondolatnyi tejet is ad hozzá a végén, hogy elvegye a paradicsom savasságát (így nem bántja a gyomrot).

Ízlés szerint kínálhatjuk reszelt sajttal is, vagy parmezánnal, de "magában" is nagyon finom ez a kevés hozzávalóból elkészíthető, gyors ebéd vagy vacsora.

A tésztától függően a *mindenmentes, vagyis a glutén-, liszt-, tej-, laktóz-, szója-, tojásmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!






HOZZÁVALÓK

1 vékony szál póréhagyma 
350-400 gramm sovány marhahús
3-4 evőkanál olívaolaj
2-3 csavarásnyi fokhagymagranulátum
0,75-1 liter paradicsomlé / vagy 1 nagy doboz hámozott paradicsom
só, bors, oregáno, 1 babérlevél


1/2 csomag spagetti
5-10 dkg növényi reszelt sajt (elhagyható!)


ELKÉSZÍTÉS 

TÉSZTA

Rakjunk fel vizet a tésztának főni. Amikor már forr, tegyünk bele egy kevés sót, majd tegyük bele a tésztát ("egészben", ne "törve"). A csomagoláson jelzett ideig főzzük „al dente” („fogkemény”) keménységűre, azaz forrástól számítva pont annyi percig főzzük, amennyi a zacskón szerepel. Ha megfőtt, szűrjük le (nem kell lemosni). 

Ezalatt készítsük el a SZÓSZt:

A póréhagymát aprítsuk fel, majd egy kevés olívaolajon fonnyasszuk meg. Adjuk hozzá a ledarált húst, süssük le zsírjára,  majd öntsük hozzá a paradicsomlevet.
Ízesítsük a fűszerekkel, majd közepes hőmérsékleten főzzük meg (a paradicsomlében rotyogtatva ez kb. 30 perc - tűzhelytől és a paradicsom állagától függően). Közben csak arra vigyázzunk, hogy ne sűrűsödjön túlságosan be, és ne is égjen oda, ezért néha keverjük meg.  


TÁLALÁS

Egy adag tésztát a tányérra kupacolunk, majd kanalazzuk rá a szószt és meghinthetjük reszelt sajttal (elhagyható!).



GYROS TÁL



HOZZÁVALÓK

2 csirkemell,
1 kígyóuborka,
1-2 gerezd fokhagyma
2 deci joghurt
1 fej saláta,
görög fűszerkeverék
sült burgonya
pita


CSÍPŐS SZÓSZhoz:
1 dl ketchup,
só,
chilli paprika

TZAZIKIhez:
2 dl natúr joghurt( vagy tejföl),
fél kígyóuborka,
4 gerezd fokhagyma,
pici citromlé,



ELKÉSZÍTÉS

Először is készítsük el a sült burgonyát.

A húst megmossuk, leszárítjuk, felkockázzuk és megszórjuk a görög fűszerkeverékkel. 
A zöldségeket összevágjuk, félrerakjuk. 

Elkészítjük a TZAZIKIt:
Az uborkát lereszeljük, besózzuk, és félrerakjuk 10-15 percre. Hagyjuk, hogy levet eresszen, majd nyomkodjuk ki és a joghurttal keverjük össze. Ízesítsük sóval, citromlével és az apróra zúzott fokhagymával. 

A CSÍPŐS SZÓSZhoz a ketchupot picit sózzuk és az összevágott chillivel összekeverjük. 

Ezután egy teflonserpenyőben megsütjük a húst, amelyhez csak kis olívaolajat adjunk, nem kell más folyadék mert a csirke hamar átsül. 
A fűszeres serpenyőben forgassuk meg a négybe vágott piták mindkét oldalát, majd tálaljuk.

TÁLALÁS

A megmosott és apróra tépkedett salátát tányérra rakjuk, majd rátesszük a sült csirkekockákat, mellétesszük a sült burgonyát és a fűszeres pitát, és az egészet meglocsoljuk a tzazikivel. 
Egy finom behűtött rosé tökéletes mellé



MEGJEGYZÉS

A tzazikihez az uborkát géppel szoktam lereszelni. Könnyebb a gépen átnyomni ha fagyott állapotban van. Így a felolvaddással már meg is van a lé kieresztése.


ZSEBES MOZZARELLA


HOZZÁVALÓK

1 mozzarella korong
1 paradicsom
bazsalikom levelek
1 evőkanál borecet

ELKÉSZÍTÉS

A mozzarellát bevágdossuk, a mélyedésekbe tesszük a megmosott és cikkelyekre vágott paradicsomot. Meglocsoljuk a borecettel és bazsalikommal tálaljuk


MEGJEGYZÉS

Olívaolajat is használhatunk borecet helyett abban az esetben ha a savanykás íz helyett valami mást akarunk. 

SÁRGARÉPA VÖRÖSBOROS FÜGÉVEL


HOZZÁVALÓK

4 darab sárgarépa
1 marék aszalt füge
1/2 deci testes vörösbor
1 evőkanál vaj
só, bors


ELKÉSZÍTÉS

Az aszalt fügét feldaraboljuk, majd egy csavaros üvegbe tesszük, és felöntjük a vörösborral. Lefedve állni hagyjuk minimum 1 órát. 
A sárgarépát megtisztítjuk, és felcsíkozzuk.
Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, majd rádobjuk a sárgarépacsíkokat. Pár percig sűrűn kevergetve kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk a vörösboros fügét. Rácsavarunk egy kevés tengeri sót, egy kevés frissen tört tarka borsot, és közepes lángon fedő alatt időnként megrázva puhára pároljuk a répát.   


MEGJEGYZÉS

A legjobb, ha egy éjszakára is tudjuk állni hagyni a fügét, annál omlósabb lesz, minél jobban át tudja járni a vörösbor.
Nem baj ha nem lesz leve a fügés répának, de aki szeretné adagolhat hozzá folyamatosan kevés vizet, vagy akár vörösbort is.
A sárgarépa feldarabolásánál érdemes arra figyelni, hogy azonos méretűek legyenek, így egyformán puhul meg.

SÜLT BURGONYA


HOZZÁVALÓK

1 kg burgonya
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál só


ELKÉSZÍTÉS

A sütőt kapcsoljuk be grillfokozatra ha van, ha nincs, akkor simán a legmagasabb hőmérsékletre.

A burgonyát megmossuk, majd felcsíkozzuk. 
Egy edénybe tesszük a burgonyacsíkokat, majd hideg vizet folyatunk rá, és felforraljuk. Ha már lobog, teszünk hozzá egy teáskanál sót, és a forrástól számítva 3 percig főzzük . 
Egy tepsibe öntjük az olívaolajat, eloszlatjuk, majd jöhet bele a leszűrt burgonya. Alaposan átforgatjuk, hogy a burgonyát érje az olívaolaj. 
Párszor rázzuk át, hogy ne tapadjon le, és tegyük a sütőbe 15-20 percre. 
Amíg sül időnként vegyük ki és forgassuk meg lapáttal, hogy egyenletesen barnuljon. 


MEGJEGYZÉS

Vízben való főzés helyett a burgonyát elő is párolhatjuk akár kosárban, akár párolóban. 

CSOKOLÁDÉS PUFFANCS


HOZZÁVALÓK

250 gramm minőségi magas kakaótartalmú csokoládé
  50 gramm vaj
  70 gramm puffasztott rizs
fagylalt
mentalevelek


ELKÉSZÍTÉS

Egy fedeles tálba tegyük a vajat és az apróra zúzott csokoládét. Lefedve (maximumon) rakjuk be 2 percre a microba, majd a letelte után forgassuk bele a puffasztott rizst, és alaposan keverjük át.
Kis tálkákba nyomkodjuk a csokoládés rizst, és minimum egy órára tegyük a fagyasztóba. 


TÁLALÁS

Kis tálkába helyezzük a csokoládés puffancsokat, majd rá a fagylalt gombócokat és díszítsük mentalevelekkel. 


MEGJEGYZÉS

Ha nem akarunk micro-t használni, akkor gőzfürdő felett ugyanúgy elkészíthető.

EPRES MENTÁS MASCARPONE TORTÁCSKÁK


HOZZÁVALÓK

A TÉSZTÁHOZ
1 egész tojás
20 deka porcukor
6 deka RAMA
30 deka teljeskiőrlésű liszt
2 deci tej
1 sütőpor
3 evőkanál méz

A KRÉMHEZ
250 gramm mascarpone
10-12 mentalevél
10 deka eper
1 ek vaníliaaroma
2 csapott ek. barna cukor
1 evőkanálnyi zöld citrom leve


ELKÉSZÍTÉS

  1. A sütőt bekapcsoljuk 200Cfokra.
  2. A tojást a porcukorral és a RAMAval kikeverjük. A lisztet egy tálban elkeverjük a sütőporral, majd hozzáadagoljuk a 2 deci tejet és a tojásos masszát. 
  3. Jól elkeverjük, és kb 3 evőkanálnyi mézet csurgatunk bele.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és kb 20-25 perc alatt megsütjük (TŰPRÓBA!!!)
  5. A tésztát félretesszük hűlni, addig elkészítjük az epres krémet: egy magasabb tálba tesszük az eperszemeket a mentalevelekkel, és botmixerrel pürésítjük.
  6. Hozzákeverjük a mascarponet, a vaníliaaromát, a barna cukrot és zöld citrom levét, és alaposan összeforgatjuk.
  7. A kihűlt tésztát nagyobb szaggatóval kiszúrjuk, majd a tortácskákat félbe/háromba vágjuk (ki hogy szereti), és megkenjük az epres krémmel.
  8. A tetejére is krémet kenünk, és egy eperszemmel díszítjük.


MEGJEGYZÉS
  • A tortácskák tetejét krém helyett csokoládéval is lekenhetjük.

BIBELESKAES VAGY BIBBELSKASE



HOZZÁVALÓK

400 g fromage blanc
100 g creme fraiche (30%)
25 g fokhagyma 
50 g salotta
15 g snidling (30g)
só, bors 

ELKÉSZÍTÉS

Egy tálba tesszük a fromage blanct és a creme fraichet, összekeverjük. Belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a nagyon apróra vágott salotta hagymát, a snidlinget, sózzuk, borsozzuk és alaposan összekeverejük. 
Minimum fél órára hűtőbe tesszük.

TÁLALÁS

A megsült burgonyákat tányérra tesszük, majd a közepére kisebb tálkákba kanalazva a bibeleskaes-t is.


STORY

Bibeleskaes vagy Bibbelskäse egy alsace-i [elzász] specialitás.
A bibeleskaest általában sült vagy párolt burgonya mellé kínálják, de egyes helyeken füstölt sonkáknak, szalonnáknak is kísérője.

OREO TORTA


HOZZÁVALÓK

"TÉSZTÁHOZ"
10 Oreo süti
30g vaj (olvasztott)

KRÉMHEZ
100g krémsajt
50g creme fraiche 
60g cukor
fél citrom leve 
1 zacskó zselatin fix vagy 3g zselatin lap
10ml Kirsch 
150ml tejszín
6 Oreo keksz 

Dekoráció
tejszínhab
csokoládé reszelék


ELKÉSZÍTÉS

A kekszeket óvatossan szétválasztjuk, a fehér krémjét egy tálba kaparva. A fekete részt (a kekszeket) egy késes robotgépbe tesszük, és összezúzzuk (lehet egy zacskóba is tenni, és sodrófával pl apróra törni)
A megolvasztott vajjal összekeverjük a kekszmorzsát, majd egy kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk, elegyengetjük, és egy pár percre a fagyasztóba rakjuk.

Abba a tálba, amibe a fehér krémet kapargattuk tesszük a krémsajtot, és "puhára" keverjük. Hozzákanalazzuk a creme fraichet, a cukrot, a fél citrom levét, és a Kirsch-t. A tortába kerülő kekszeket is "széttekerjük", és a krémet szintén ehhez a masszához adjuk. Jó alaposan összekeverjük.  
A tejszínhabot majdnem keményre verjük, hozzáadjuk a zselatin fixet, és keményre verjük. Hozzákeverjük a krémhez, és alaposan összeforgatjuk.

A fagyasztóból kivett fekete rétegre tesszük a krém egy harmadát, majd rátesszük a már kettéválasztott kekszeket és rákanalazzuk a maradék krémet is.
Visszatesszük a fagyasztóba egy-két órára, majd sima hűtőbe áttéve várhatja a díszítést.

TÁLALÁS, DÍSZÍTÉS

A tortaszeletek tetejéréje tejszínhabot nyomunk, és megszórjuk csokoládéreszelékkel.


MEGJEGYZÉS

Én a 26centis kapcsos formában csináltam, ha kisebb átmérőjűbe teszük, akkor magasabb krémet és tésztát kapunk.
Ha nincs otthon zselatin fix, akkor 3 g zselatinlapot áztassunk hideg vízben 5 percig. 
Minél többet áll annál jobb, mert a benne lévő keksz úgy tud igazán átpuhulni. 

RESZTELT MÁJ


HOZZÁVALÓK

10-15 deka csirkemáj
negyed póréhagyma
8-10 deka mirelit zöldborsó
só, bors, 
2 teáskanál pirospaprika
olívaolaj
2 evőkanál aprított petrezselyem
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
2 deci víz
2 kisebb gerezd fokhagyma

ELKÉSZÍTÉS

  1. Egy edénybe felteszünk vizet, majd amikor már lobog, megsózzuk, és pár perc alatt megfőzzük benne a zöldborsót. Ha megfőtt leszűrjük, és hideg vízbe visszarakjuk.
  2. A póréhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és egy másik edényben kevés olívaolajon megpároljuk a közepes méretűre vágott májjal és a megtisztított és vékony karikákra vágott fokhagymával együtt.
  3. Megszórjuk a pirospaprikával, majd felöntjük a vízzel (vigyázva, nehogy odaégjen a paprika!) borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, az apróra vágott petrezselymet, majd ha már a máj megpuhult megsózzuk, és hozzáadjuk a leszűrt zöldborsót.

TÁLALÁS

A barna rizst elkészítem, és rákanalazva tálalom.

PROVENCE-I PAPRIKÁS KENYÉR



HOZZÁVALÓK


4 tojás
30 dkg teljes kiőrlésű liszt
1,5 zacskó sütőpor
1 dl olívaolaj
2 evőkanál olvasztott vaj
2,5 dl rose bor
10 dkg aprított füstölt sonka
10 dkg aprított marinált paprika apróra vágva
10 dkg reszelt gruyére sajt
só, frissen őrölt bors





ELKÉSZÍTÉS


  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  2. Egy nagy edényben kikeverjük fehéredésig a tojásokat, míg ki nem fehérednek. 
  3. Keverés közben adjuk hozzájuk a lisztet, a sütőport, az olajat, a vajat és a bort, majd dagasszuk kicsit hólyagosra. 
  4. Hozzáadjuk az aprított sajtot, sonkát és olívabogyót, majd a tésztát egy kivajazott kenyérformába öntjük, vagy más, magas oldalú formába.
  5. Kb. 50 percig süssük, míg szépen meg nem emelkedik és aranybarna nem lesz.




TÁLALÁS


 Szeletekben, vagy szendvicsként is tálalható, ha megmarad, le is fagyasztható.



MEGJEGYZÉS

  • Ez a sós sütemény gazdag, finom íze miatt előételként, vagy akár komplett vacsorakánt is megállja a helyét egy pohár finom roséval.
  • Készítéskor, teljesen normális  ha a nyers tészta állaga ragadós, nyúlós!

PARADICSOMLEVES BAZSALIKOMOS HABBAL



HOZZÁVALÓK

PARADICSOMLEVESHEZ:
500 ml paradicsomlé
egy kisebb póréhagyma fehér részének kb a fele
2 ek barna cukor
1 ek creme fraiche
1-1,25 liter víz
só, bors

BAZSALIKOMOS HABHOZ:

2 tojás fehérje
egy bő marék bazsalikom

ELKÉSZÍTÉS

PARADICSOMLEVES:

  1. Egy edénybe olívaolajat öntünk, rátesszük az apróra vágott póréhagymát és megpároljuk.  
  2. Felöntjük a paradicsomlével, hagyjuk nyugodtan felforrni.
  3. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a barna cukrot és felöntjük vízzel. 
  4. Pár percig még hagyjuk főni (addig amíg elkészítjük a bazsalikomos habot), majd lezárjuk és tálaljuk.


BAZSALIKOMOS HAB:

  1. Egy edénybe feltesszük a főzővizet. Ha felforrt, sózzuk.
  2. Tegyük egy tálba a szétválasztott tojások fehérjéjét, és egy csipet sóval verjük kemény habbá. Egy másik tálba kerül a megmosott bazsalikom és szétmixeljük. 
  3. Óvatosan összeforgatjuk a habot és a bazsalikomot és evőkanál segítségével a főzővízbe "szaggatjuk".
  4. Mindkét oldalát megfőzzük a párnácskáknak, majd leszűrjük.



TÁLALÁS

A mélytányérokba/tálkákba merjünk ki a levesből, majd tegyük rá a bazsalikomos habokat.


CSÁSZÁRMORZSA - SMARNI I.

Császármorzsa avagy smarni az Én imádott nagymamám receptje alapján...



HOZZÁVALÓK

30 deka búzadara
3 tojás
4,5 deci tej
5-10 deka mazsola
10 deka vaj
10 deka barnacukor

porcukor, lekvár

ELKÉSZÍTÉS

A barnacukor felé keverjük el a langyos tejjel, és adjunk hozzá egy kis sót, majd a beáztatom mazsolát, és a búzadarát is. A tojások sárgáit elkeverjük a maradék cukorral, a fehérjékből pedig kemény habot verünk.
Amikor a búzadara már megduzzadt - vagyis felszívta a tejet - hozzákeverjük a tojássárgáját és a habot is.
Egy serpenyőben felhevítjük a vajat és beleöntjük a masszát:


Egy lapáttal folyamatosan kevergetjük, míg szét nem esik kisebb darabokra, morzsákra.



A még forró császármorzsát porcukorral meghintve, lekvárral esetleg gyümölcsszörppel is tálalhatjuk.


MEGJEGYZÉS


  • Ízlés szerint adhatunk hozzá szárított gyümölcsöket is.

STORY, TÖRTÉNET

Nagy-nagy családi kedvencünk. Mindig nagymamám csinált nekünk. Emlékszem, egy világosbarna zománcozott lábosban csinálta, és mindenki oda volt érte. Finom baracklekvárral kaptuk mindig, amit szintén Ő tett el.

Én csak annyit variáltam az Ő receptjén, hogy az általa használt zsírt becseréltem vajra, és a világosbarna zománcozott lábos helyett egy nagyobb teflon serpenyőben csinálom. De hallottam már olyat is, hogy sütőben sütik meg a masszát, és amikor már majdnem kész szedik szét kisebb-nagyobb morzsákra.

Amúgy lehet bizarr, de Én élvezem ahogy a ragadós masszából aranyszínű morzsák lesznek.



TÉSZTACSODA



HOZZÁVALÓK




10 deka fokhagymás-spenótos spagetti 
1 evőkanál fokhagymás olívaolaj
1 kisebb csokor petrezselyem
10 deka zöldborsó (mirelit)
1-2 szelet vékonyra szeletelt füstölt sonka
2 evőkanál zsírszegény tejszín
3-4 koktélparadicsom
só, bors, 
olívaolaj


ELKÉSZÍTÉS

  1. Egy kisebb edénybe felteszünk vizet forralni, majd ha már rotyog, beleteszünk 1 ek sót, és forrástól számított 2-3 perc alatt megfőzzük benne a zöldborsót. Leöntjük a vizet róla, és felöntjük hideg vízzel, majd félrerakjuk.
  2. A tészta főzővizét is felrakjuk főni, majd amikor már lobog a víz lezárjuk, megsózzuk, hozzáadunk egy evőkanál olívaolajat, beletesszük a tésztát, és lefedjük. (Addig hagyjuk amíg a csomagoláson írva van). 
  3. Közben gyorsan elkészítjük a "szószt": egy serpenyőbe beleöntjük a fokhagymás olívaolajat, rátesszük a sonkát, zsírjára sütjük, majd  hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, elkeverjük benne a tejszínt, hozzáadjuk a leszűrt zöldborsót majd a tészta főzővizéből is egy merőkanálnyival. Pár perc alatt összefőzzük, majd a leszűrt tésztára kanalazva és apróra vágott paradicsommal tálaljuk.


09-05-11

... (ff) vacsora(t) 

KÓKUSZ KOCKA/TORTA



HOZZÁVALÓK
1 egész tojás
20 deka porcukor
6 deka vaj
30 deka teljeskiőrlésű liszt
2 deci tej
1 sütőpor
3 evőkanál méz
ELKÉSZÍTÉS

  1. A sütőt bekapcsoljuk 200Cfokra.
  2. A tojást a porcukokkal és a vajjal kikeverjük. A lisztet egy tálban elkeverjük a sütőporral, majd hozzáadagoljuk a 2 deci tejet és a tojásos masszát. 
  3. Jól elkeverjük, és kb 3 evőkanálnyi mézet csurgatunk bele.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és kb 20-25 perc alatt megsütjük (TŰPRÓBA!!!)
  5. Amíg sül, készítsük el a csokoládéöntetet: Egy közepes lábosban öntsünk 1 deci tejet, amelybe 4 evőkanál kakaót kanalazzunk (én a keserű, magas százalékosat preferálom), hozzákeverünk 15 deka barna cukrot, fél deci rumot (vagy rumaromát), és egy 200grammos étcsokoládét tördeljünk bele. Ezt miközben melegszik, sűrűn kevergetve masszává olvasztjuk. Félretesszük, és időnként megkeverve közép melegre hűtjük Végül keverjünk hozzá 15 deka RAMAt is.
  6. A megsült tésztát rácsra borítjuk, kihűtjük, majd kockákra vágjuk és megforgatjuk a csokoládéba majd a kókusz/mandula reszelékben


MEGJEGYZÉS

  • A massza a sütőpornak köszönhetően meg fog emelkedni, de nem érdemes túl nagy sütőben sütni, mert amikor a tésztakockákat csokoládéba mártjuk, túl könnyen megszívhatja magát, és akkor szétmálhat a kezünkben. Én közepes, magasabb falú tepsiben szoktam sütni.
  • A kész piskótát nem csak kockaként, hanem akár kis korongonként is kínálhatjuk, amit nagyobb szaggatóval szúrjunk ki a kihűlt tésztából!

TÖRTÉNET, STORY

  • Nekem személyes kedvencem ez a gyorsan elkészíthető sütemény.
  • Azt különösen szeretem benne, hogy több lépésben lehet megcsinálni. Először megsütöm a piskótát, és utána bármikor kockázható, és forgatható a mennyei csokoládéban. 
  • Férjem nem kimondottan rajongója a kókusznak, de ebben a formában általában megeszi. Vagy mandulareszelékbe szoktam még egy pár kockát megforgatni.

EGYSZERŰ MÉZES MANGÓS



HOZZÁVALÓK
1 egész tojás
20 deka porcukor
30 deka teljeskiőrlésű liszt
2 deci tej
1 sütőpor
3 evőkanál méz
ELKÉSZÍTÉS

  1. A sütőt bekapcsoljuk 200Cfokra.
  2. A tojást a porcukorral összekeverjük. 
  3. A lisztet egy tálban elkeverjük a sütőporral, majd hozzáadagoljuk a 2 deci tejet és a tojásos masszát. 
  4. Jól elkeverjük, és kb 3 evőkanálnyi mézet csurgatunk bele.
  5. Kisebb szilikonformákba öntjük és 10-12 perc alatt megsütjük (TŰPRÓBA!!!).
  6. Hosszában felszeleteljük a kihűlt tésztát, és a rétegek közé teszem a  megpucolt és felszeletelt mangót.
MEGJEGYZÉS

  • Általában ha süteményről van szó, mindig valami krém is felmerül, hogy mivel töltsük meg, kenjük meg, stb .... De egy finom gyümölcs éppúgy lehet "töltelék" . Csak kicsit egészségesebb .
  • akár muffin formákban is megsüthetjük, de egy tepsibe is, majd a későbbiekben felkockázhatjuk.

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!