TEJBEN SÜLT NYÚLCOMBOK


Ezek a tejben sült nyúlcombok a GasztRabbit felhívására készültek. A "feladat" az volt, hogy nyúlhúsból készítsünk valamilyen ételt pataki tálban. Nálam ez a könnyen, gyorsan egyszerűen elkészíthető étel készült a felhívásra.
Ajánlom Mindenkinek akár ebédre, akár vacsorára, mert tényleg egyszerű és előre is elkészíthető fogás!




HOZZÁVALÓK (2-3 FŐRE) 

3 db  nyúlcomb 
250 ml tej
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors, őrölt szerecsendió
3 szál friss rozmaring

barna rizs 
víz

ELKÉSZÍTÉS

A nyúlcombokat 2-3 evőkanálnyi olívaolajon a megtisztított és félbevágott fokhagyma gerezdekkel együtt süssük világos barnára. (nem teljesen, csak épp annyira, hogy a sütőben könnyebben megsüljön)

Tegyük az elősütött combokat egy beáztatott Pataki kerámiatálba, tegyük rá a friss rozmaringágakat.

Egy tálba mérjük ki a tejet, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az őrölt szerecsendióval és keverjük el. Öntsük a combokra, majd tegyük be a sütőbe, és 180 ˙Con kb fél óra alatt süssük készre.

Barna rizzsel tálaljuk!

FLAMBÍROZOTT ALMATORTA

Újabb péntek, és ha péntek, akkor ÉDES PÉNTEK. Csak hogy ne maradjunk édesség nélkül hétvégére. Most egy nagyon finom, és mutatós tortát hoztam. A tél végére maradt almákat nagyon jól fel lehet hozzá használni, egy kis calvadossal megbolondítva. Szép, finom, mutatós!




HOZZÁVALÓK


200 gramm vaj
150 gramm fehér liszt
150 gramm tk liszt
50+10 gramm nádcukor

4+2 db alma

0,7(-1) dl víz (a liszttől függ)
1 evőkanál ecet 

1 csipet csipet só

1 tk fahéj
1 tk őrölt gyömbér
2 tk vaj (a forma kikenéséhez)

0,5 dl calvados

ELKÉSZÍTÉS

Tegyük a liszteket a robotgép táljába, adjuk hozzá a puha vajat, az ecetet és a sót. Alaposan gyúrjuk össze, majd nyújtsuk ki kb ujjnyi vastagságúra és tekerjük fel. Csomagoljuk folpackba, majd tegyük felhasználásig hűtőbe!

Az almákat (4 db) alaposan mossuk meg, hámozzuk, majd reszeljük le pépessé.
A maradék almát (2 db) karikázzuk fel!
Az almapürét keverjük el az 50 grammnyi nádcukorral, majd ízesítsük az őrölt gyömbérrel, és a fahéjjal.
Rakjuk egy vajjal kikent pite sütő tálba a tésztát, majd kanalazzuk rá az almapürét. 
Tegyük a tetejére az almaszeleteket, szórjuk meg a maradék nádcukorral, majd 200°Cra előmelegített sütőben süssük kb 15-20 percig.
 
FLAMBÍROZÁShoz 

tegyünk fél deci calvadost egy kisebb nyeles fém edénybe. Tartsuk láng fölé, hogy felhevülhessen, majd gyújtsuk meg, hogy a calvados elveszítse alkoholtartalmát, ezzel egy fokozott új ízt kapva. 
Ha már nem lángol öntsük az almatortára, és hagyjuk langyosra hűlni!


MEGJEGYZÉS

Az elkészített tészta azonnal felhasználható, de még ha van rá lehetőség érdemes egy éjszakára (minimum) hűtőbe tenni.

LEVELES TÚRÓS BATYU


Egy friss, meleg péksütemény csak jól indíthatja a napot! Ezeket a gyorsan és egyszerűen elkészíthető batyukat a gyerekekkel együtt is csinálhatjuk, a szorgos kis kuktakezek tökéletesen tudják tölteni például a leendő kis batyukat.





HOZZÁVALÓK

1 adag leveles tészta
1 db tojás

20-25 dkg túró

1 evőkanál tejföl
1 ek nádcukor

1 csipet só


ELKÉSZÍTÉS

A sütőt melegítsük elő 200°Cra. 
A vékonyra nyújtott leveles tésztát vágjuk kb 8x8 as négyzetekre. 
A túrót villával törjük át, adjuk hozzá a tojást a tejfölt, a nádcukrot, majd sózzuk meg egy kicsit.  
A kapott négyzetek közepébe halmozzunk egy-egy adag tölteléket, majd a négy sarkánál átlósan csípjük össze a négyzeteket.

Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük készre!


MEGJEGYZÉS

Aki inkább a sósabb ízeket kedveli készítheti kaporral is! 

CUKKÍNIS KORONGOK



Ismét egy húsmentes (böjti) étel: ebédre vagy vacsorára gyorsan, egyszerűen és könnyen elkészíthető.
Fontos azonban, hogy lereszeljük és lesózzuk a cukkínit, hogy elveszítse nedvességtartalmát és könnyebben összeálljon. Ha nincs otthon couscousunk, helyettesíthetjük kukoricadarával, bulgurral, rizzsel is!

HOZZÁVALÓK

3 db (kisebb) cukkini
3 db koktélparadicsom
2 db tojás
2 db fokhagymagerezd
1 marék petrezselyem
1 csipet só, bors
0,5 tk őrölt szerecsendió
5 deka couscous
3 ek olívaolaj


ELKÉSZÍTÉS

A cukkinit reszeljük le a reszelő nagy lyukú oldalán. Sózzuk, borsozzuk, tegyük félre, hogy levet eresszen. Később (kb 15 perc) nyomkodjuk ki a levét. 
Keverjük össze a tojással, a zúzott fokhagymával, az aprított petrezselyemmel, a felkockázott paradicsommal és a couscoussal. 
Alaposan gyúrjuk össze, és formázzunk belőle lapos korongokat. 

Hevítsük fel az olívaolajat, és a cukkinis korongok mindkét oldalát süssük aranybarnára.

Salátaágyon kínáljuk!

HÁZI KENYÉR (COCOTTE)


Az otthoni kenyér sütése egészségesebb, jobb mint a boltban vásárolt nem beszélve arról, hogy garantáltan nem tartalmaz tartósítószert. Kedvünk szerint variálhatjuk, adhatunk hozzá burgonyát, rozst, korpát...
Az elkészítése nem igényel különösebb gyakorlatot, a kezdők is bátran nekiállhatnak és könnyen házi kenyeret varázsolhatnak az asztalra.



HOZZÁVALÓK

250 gramm tk. liszt
250 gramm fehér liszt
125 gramm burgonyapehely

400 ml víz

1 db szárított élesztő

1 ek só
2 ek olaj

1 csipet nádcukor

ELKÉSZÍTÉS

A hozzávalókat alaposan dagasszuk ki (vagy tegyük egy dagasztókaros robotgépbe), és készítsünk belőle egy rugalmas tésztát. (Én a KitchenAidbe tettem, és a dagasztókarjával alaposan kidolgoztattam a tésztát, de kézzel épp úgy ki lehet szépen dolgozni)
Tegyük meleg helyre letakarva, majd kelesszük kb 1-1,5 órát.
Alaposan gyúrjuk át, tegyük egy olajjal kikent nagyobb cocotte-ba, majd formázzunk kenyéralakzatot belőle. 
Vágdossuk be, majd hagyjuk kelni még kb egy órát. 

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, és tegyük be a cocottet lefedve 15 percre. 
Vegyük vissza a hőmérsékletet 190 fokra, és süssük 45 percig. Vegyük ki a sütőből, majd egy kevés vízzel kenjük le. 
Hagyjuk kihűlni, majd fogyasztható is!

CÉKLÁS-ZELLERES-RETEKSALÁTA

Itt a tavasz, de sajnos még nem teljesen észrevehető a tányérunkon. A jó idő ellenére ilyenkor még inkább a "téli" zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztjuk.

A sokak által nagyon kedvelt céklából, zellerből és jégcsapretekből pillanatok alatt finom egészséges, vitamindús és nem utolsó sorban fogyókúrás salátát készíthetünk.

Az emésztés segítésében a  jégcsapretek nagy segítő lehet, hiszen jelentős mértékben tartalmaz kalciumot, vasat és foszfort, az enzimjei és kéntartalmú vegyületei - amelyek a csípősségéért is felelősek - elősegítik az emésztést. Kevés kalóriát tartalmaz, mégis magas A, B és C-vitamin található benne.

A cékla nagy mennyiségben tartalmaz folsavat, B1, B2, B6 és C vitamint.
Tartalmaz még vasat, nátriumot, káliumot,  foszfort, jódot, kálciumot, magnéziumot. Jelentős szerepet játszik a vérképzésben, segíti a nyirokrendszer működését.
A jégcsapretekkel egyetemben jótékony hatással van az emésztőrendszerre, valamint segít a vérnyomás normalizálásában is. Vízhajtó és méregtelenítő hatása ismert, így a tisztítókúrák egyik kedvelt zöldsége.

A zeller sok szerves nátriumot tartalmaz, így erős vízhajtó, étvágycsökkentő, nyugtató, potenciajavító hatása van. 
Ezen kívül tartalmaz még: kalcium, foszfor, kálium, vas, magnézium, A, B, C vitaminok és nyomelemek. Megtisztítja a májat és a nyirokrendszert, valamint javítja az emésztést, serkenti a veseműködést.


Egy szó mint száz, következzék egy finom tél végi, tavaszköszöntő saláta, amely a vonalainknak is kedvez!





HOZZÁVALÓK

2 db jégcsapretek
1 db nagyobb főtt cékla
0,25 db zeller

1 ek olívaolaj
2 ek citromlé

1 tk só
1 tk őrölt feketebors
0,5 tk őrölt koriander
2 tk szárított menta

1 maréknyi madár-ruccola saláta keverék

ELKÉSZÍTÉS

A zöldségeket reszeljük le, majd ízesítsük a sóval, borssal, és korianderrel. 
Locsoljuk meg a citromlével és az olívaolajjal, majd szórjuk meg a mentával. Alaposan forgassuk össze, majd tegyük tálalásig hűtőbe.

TÁLALÁS

Madársaláta-ruccola salátaágyon tálaljuk. 

TEJSZÍNES HAGYMA-ZELLER KRÉMLEVES

A reggeli Mária Rádiós Napindító műsorban a kedves műsorvezető urak jelezték a hallgatók felé, hogy a blogomban a böjti időszakra is találhatnak tetsző recepteket. 
Ezen felbuzdulva, gondoltam hozok egy húsmentes böjti ételnek is megfelelő levest, amely kellemes selymes ízével a nap fénypontja!


Elkészítése nem nagy ördöngösség, a kezdőknek is bátran ajánlom! Az íze viszont finom, selymes, kiegyensúlyozott!





HOZZÁVALÓK


2 db közepes fej vöröshagyma (kb 40 deka)
1 db kisebb zeller
1 db babérlevél

4 deka vaj

5 dl alaplé
2,5 dl tejszín

frissen tarka bors

ELKÉSZÍTÉS


  1. A hagymákat karikázzuk fel, majd a vajon pirítsuk meg! 
  2. Öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a megtisztított és felkockázott zellert, a babérlevelet és főzzük puhára. 
  3. Egy botmixer segítségével pürésítsük, majd öntsük hozzá a tejszínt. 
  4. Tegyük vissza, hogy egyet-kettőt rottyanjon és már tálalhatjuk is!

TÁLALÁS
Merjünk egy leveses tálba egy adag levest és szórjuk meg frissen őrölt tarka borssal!


MEGJEGYZÉS

A  fogyókúrázók használhatnak hozzá alacsony zsírtartalmú tejszínt vagy akár 0%os joghurtot is!

MAIGRET DE CANARD - KACSAMELL SÜLT

Ha szárnyast készítünk, akkor általában csirkét vagy pulykát sütünk/főzünk. De ha igazán finomat szeretnénk készíteni (főleg sütni), akkor érdemes kacsából készült ételt csinálni! A kacsa legfinomabban süthető része pedig nem más, mint a melle húsa.

A glutén-, liszt-, tojás-, tejmentes diétákban fogyasztható!




HOZZÁVALÓK

2 db kacsamell
2 db fokhagymagerezd
2 ek rozmaringos olívaolaj
2 tk méz

1 dl rosé bor

só, őrölt bors


ELŐKÉSZÍTÉS

A kacsamellek bőrét irdaljuk be. kenjük be a sóval, borssal, mézzel és a reszelt fokhagymával. 
Locsoljuk meg a rozmaringos olívaolajjal, és tegyük egy zacskóba, vagy takarjuk le fóliával. Érdemes egy éjszakára hűtőbe tenni. 

ELKÉSZÍTÉS

A sütőt melegítsük elő 200°C fokra.
A kacsamelleket a bőrükkel lefelé tegyük egy felforrósított serpenyőbe, majd ha már megpirult, fordítsuk meg és a másik oldalukat is pirítsuk meg. Vegyük ki, és a bőrükkel felfelé tegyük egy sütőtálba, és 20-25 perc alatt süssük készre.
Ezalatt a sütőserpenyőbe öntsük bele a bort, és forraljuk fel. Egy fakanállal kaparjuk fel a leragadt darabkákat, majd passzírozzuk át, és külön kínáljuk a kacsamellszeletek mellé!


ÉDESBURGONYÁS MARHARAGU

A hűvösebb idő beálltával jobban kívánjuk a bendőmelegítő ételeket, mint például a ragukat. Ez az édesburgonyából készült finom fogás a főzéshez használt vörösborral kínálva akár vendégváró fogásnak is megállja a helyét.

A ragu a glutén-, liszt-, tej-, tojásmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!



HOZZÁVALÓK

50 deka marhahús
1 db póréhagyma
2 db paradicsom
2 db édesburgonya
1 db babérlevél
2 db fokhagymagerezd

1 csipet só, bors

1 kk curry
1 kk szerecsendió

1 tk szójaszósz

1 deci vörösbor
3 deci húsalaplé

2 ek olívaolaj
1 ek pirospaprika

ELKÉSZÍTÉS

A húst mossuk meg, itassuk le róla a vizet, és vágjuk nagyobb kockákra. 
A póréhagymát tisztítsuk meg, karikázzuk fel  és 2-3 evőkanál olívaolajon fonnyasszuk meg. Keverjük hozzá a marhahúskockákat és pirítsuk fehéredésig.
Adjuk hozzá a felkockázott paradicsomokat és a nagyobb karikákra vágott édesburgonyát.
Sózzuk, borsozzuk meg, adjuk hozzá a fokhagymát, a curryt, a szerecsendiót, szórjuk meg pirospaprikával és locsolgassuk meg egy teáskanálnyi szójaszósszal. 
Annyi alaplével öntsük fel, hogy ellepje a húst. 

Kb egy órán át pároljuk, ha kell, pótolva az alaplevet (egy kis hozzáadott vízzel). Amikor a hús is megpuhult, öntsünk hozzá kb egy deci vörösbort. 
Keverjük át és hagyjuk, hogy picit elfőjön az alkohol belőle, majd zárjuk le.
Ha szükséges, utánaízesíthetjük még. 


ÉDES PÉNTEK - MASCARPONE TORTA

Egyik kedves olvasóm megjegyezte, hogy "Neked érdekes sós receptjeid vannak".
És ha jobban belegondolok, teljesen igaza van. És több a sós mint az édes. Ezért is gondoltam arra, hogy bevezetem az ÉDES PÉNTEK-et. Tehát ezentúl: ha péntek, akkor édesség! - Ez természetesen nem jelenti azt, hogy mást nem hozok aznapra :)


Az ÉDES PÉNTEK (ÉP) keretében az első recept a:




HOZZÁVALÓK
1 db tojás
1 db sütőpor

20 deka porcukor
6 deka vaj
30 deka liszt

2 deci tej

3 ek méz
2 ek barna cukor
1 ek vaníliaaroma

250 gramm mascarpone
1 deci kávé

5 deka magas kakaótartalmú csokoládé


ELKÉSZÍTÉS

A sütőt kapcsoljuk be 200 C fokra.
A tojást a porcukorral és a vajjal keverjük ki. 
A lisztet egy tálban keverjük el a sütőporral, majd adagoljuk hozzá a 2 deci tejet és a tojásos masszát. 
Jól keverjük el, és kb 3 evőkanálnyi mézet csurgassunk bele.
Öntsük a masszát egy szilikon tortaformába, és kb 20-25 perc alatt süssük meg (TŰPRÓBA!!!)

Ezalatt készítsük el a krémet:
A mascarponet, a vaníliaaromát, a barna cukrot alaposan keverjük össze (botmixerrel)
A kihűlt tortát vágjuk félbe/háromba, majd locsoljuk meg a kávéval. A tortalapok tetejét kenjük meg a mascarpones krémmel, és reszeljünk rá csokoládét. A krémmel megkent tortalapokat helyezzük egymásra, majd tegyük hűtőbe egy pár órára

ILLATOS SERTÉSRAKOTTAS - SPARCHEF DÖNTŐ


Döntő fordulójához érkezett a Sparchef játék. Mivel az első forduló szakmai díjazottja Én lettem, így részt vehettem a megmérettetésben.
A mostani 5 fix hozzávaló a következő volt: darált sertéshús, joghurt, alma, burgonya és rizs.
És ami Nálam készült belőle:
ILLATOS SERTÉSRAKOTTAS



A sertéshúshoz tökéletesen passzolnak a gyümölcsök és az illatos fűszerek. 
Egy teljesen más dimenzióba helyezik az amúgy magában jellegzetesnek mondható sertéshús ízét.
A következő fogás elkészítését kezdőknek is nyugodtan ajánlom, elkészítése nem nagy ördöngősség! 
Tökéletesen megállja a helyét akár ebédként, akár vacsoraként.

HOZZÁVALÓK

200 gramm burgonya
200 gramm darált hús
1 db joghurt
1 db alma
2 ek rizs

2 ek olívaolaj
1 ek vaj

1 tk nádcukor

1/4 db póréhagyma
8+ 6 db szegfűszeg
1 db babérlevél

1 tk só
1 tk rozmaring
2-3 csavarásnyi őrölt tarkabors
1 kk őrölt fahéj
1 kk őrölt gyömbér
1 kk őrölt szerecsendió


ELKÉSZÍTÉS

A burgonyát tisztítsuk meg, majd sós vízben főzzük puhára.
A póréhagymát tisztítsuk meg, majd kevés olívaolajon futtassuk meg a darált hússal együtt. 
Adjuk hozzá a joghurtot, majd ízesítsük: sóval, borssal, rozmaringgal, őrölt szerecsendióval, őrölt gyömbérrel, őrölt fahéjjal, a babérlevéllel és szegfűszegekkel (8 db).

Az almát tisztítsuk meg, és reszeljük le. 
Tegyük egy nyeles edénybe, adjuk hozzá a cukrot és a rizst, majd főzzük a rizs megpuhulásáig (ha igényli, egy kis vizet öntsünk hozzá). Fontos, hogy egy sűrű masszát kapjunk, úgyhogy csínján adjuk csak hozzá a folyadékot!

Az időközben megfőtt burgonyárol a vizet öntsük le, törjük át, és egy evőkanál vajjal keverjük habosra.


TÁLALÁS

Ha minden "réteg" elkészült, szedjük ki az almás rizsből is és a raguból is a szegfűszegeket (6 db), valamint az utóbbiból még a babérlevelet is!
Egy 8 centiméter átmérőjű kör alakú ételformázót tegyünk a kínálótányérunk közepére, majd kanalazzunk bele az első réteget: az almás rizst. 
Alaposan és egyenletesen nyomkodjuk le, majd következhet a burgonyás réteg ugyanígy lenyomkodva, és elegyengetve. 
Végezetül a ragu következzen, szintén lenyomva és elegyengetve.
Egy éles kés segítségével vágjuk körbe a formánkat és óvatossan húzzuk le a hengerről.
Egy kevés joghurttal és snidlinggel díszítve azonnal tálaljuk!

MEGJEGYZÉS

A tálalás titka abban rejlik, hogy a különböző rétegek nem túl folyósak, szaftosak, ezért ha a kínáló gyűrűt levesszük róla sem fog szétesni. 
Mindenképpen érdemes egy éles késsel belülről körbevágni, hogy biztosak lehessünk abban, hogy az oldala egyenes lesz, és mindenhol leválasztódik a karikáról.

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!