MÁJJAL TÖLTÖTT GOMBAFEJEK


Akár egy gyors ebédet szeretnénk akár egy gyors vacsorát, érdemes elkészíteni ezeket a májjal töltött gombafejeket. 

Az külön jó benne, hogy előre is előkészíthetőek - hűtőben elállnak - és akár vendégeknek, akár egy bevásárlásból hazatérve is ripsz-ropsz megsüthetőek. Hazaérvén csak betoljuk a sütőbe a tálat, és mire kipakolunk és elrendezzük a vásárolt dolgainkat már tálalhatunk is. Ugye jól hangzik?

Egyszerű, nagyszerű, gyors. Kár tovább ragozni. Ki kell próbálni, megéri!    


A glutén- liszt- cukor- tojásmentes diétákba fogyasztható!


HOZZÁVALÓK

4 db nagyobb gomba
0,5 db póréhagyma
1 db paradicsom

10 dkg máj
5 dkg reszelt ementali sajt

2-3 ek olívaolaj

1 csipet só, bors
0,5 tk majoranna



ELKÉSZÍTÉS

A gombákat tisztítsuk meg, majd szedjük ki a belsejüket. 
A kiszedett gombabelsőt aprítsuk fel, és a megtisztított majd apróra vágott póréhagymával és májjal együtt süssük zsírjára.
A sütőt melegítsük elő 200°Cra.
A májas gombát ízesítsük sóval, borssal majorannával, majd egy késes mixerben pürésítsük össze. 
A paradicsomot mossuk meg, majd vágjuk nagyobb karikákra.
A masszát töltsük a gombákba, tegyünk rá 1-1 paradicsomszeletet majd a gombafejeket tegyük egy hőálló tálba. 
Szórjuk meg a tetejüket reszelt sajttal, és kb 15-20 perc alatt süssük készre. 

HAMIS BRASSÓI ZELLERBŐL

Egy újabb hamis brassói, azonban most nem májból vagy csicsókából, hanem burgonya helyett zellerrel készült.
Egy gyors, finom ebéd vagy vacsora lehet alig fél óra alatt.

A glutén-, liszt-, cukor-, tojás-, tejmentes diétákba beilleszthető!



HOZZÁVALÓK

200 gramm csirkemell
400 gramm zeller
1 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt tarka bors
0,5 kk őrölt szerecsendió
2 ek olívaolaj
1 marék saláta



ELKÉSZÍTÉS

A zellert tisztítsuk meg, és vágjuk kisebb kockákra.
Az Actifry alsó edényébe tegyük a zellerkockákat, locsoljuk meg 2 evőkanálnyi olívaolajjal, és állítsuk be 25 percre.
A csirkemellfilét vágjuk fel apróra, tegyük a felső tálcára, és 10 perc alatt süssük meg. Ízesítsük sóval, őrölt szerecsendióval, frissen őrölt tarka borssal, és reszeljük hozzá egy gerezd fokhagymát.

Forgassuk össze a megsült zellerkockákkal, és salátaágyon azonnal tálaljuk!

A recept sütőben is elkészíthető!




NAGY CSÜTÖRTÖK - ZÖLD CSÜTÖRTÖK

A mai nap több okból is fontos! Egyrészt ma a harangok Rómába mennek Jézus halála tiszteletére, ahonnan legközelebb Húsvét reggelén térnek majd vissza a feltámadást hírül adva, ünnepelvén hogy Jézus újra él. 

Mivel ma már nincs harangozás, régebben a gyerekek feladata volt, hogy átvegyék a harangoktól a munkát, így a harangozást kereplőkkel utánozták, így űzvén ki a gonoszt.

Másrészről ma van nagy csütörtök, vagyis zöld csütörtök. Különleges népszokás vonatkozik a mai napra, melyeket érdemes lehet megőrizni: Ma érdemes zöld ételeket fogyasztani, mert a zöld étel a bő termést szimbolizálja. És miért éppen zöld ételeket? 

Erre több magyarázatot is találhatunk: 
Az egyik ok vélhetőleg a zöldcsütörtök "zöld színének" mikéntjére az, hogy az utolsó vacsora emlékének az  ünnepe. A keresztény papok ugyanis a  XII. század végéig zöld színű miseruhára viseltek.

A másik lehetséges ok szerint, azokra a vezeklőkre utal, akik a böjt alatt bűnüktől megtisztulva az Úr szőlőtőkéjén most újra zöld ágakká válnak.

De bármelyik ok is legyen az "igazi" egy biztos! Nem ártunk magunknak ha ezen a napon  zöld ételeket fogyasztunk!


Spenót





HOZZÁVALÓK
1 ek kukoricakeményítő
2-3 ek olivaolaj
1-2 gerezd fokhagyma
400 gramm spenót
só, bors, majoranna
3 dl tej




Chilis zöldbabkrémleves



HOZZÁVALÓK (2 adaghoz)

100 gramm zöldbab
2 dl alacsony zsírtartalmú tejszín
4 db rák (60/80as)
1 ek provence-i fűszerkeverék
2 ek frissen csavart citromlé
1 kk curry
1 csipet őrölt chili
só, frissen őrölt fekete bors
1 tk olívaolaj
2 tk chilis olaj




Párolt brokkoli citrommal, fokhagymás olívaolajjal, friss korianderrel és házi majonézzel


HOZZÁVALÓK

1 db tojás sárgája
1 kk dijoni mustár
1 kk sherry-ecet
1,5-2 dl canola olaj (a tojás nagyságának függvényében)
só, frissen őrölt tarka bors
1 db közepes fej brokkoli
2 ek fokhagymás olívaolaj
1 ek ctromlé
1 csapott marék friss koriander





Soupe de mâche - Madársaláta leves


HOZZÁVALÓK

100 g madársaláta
1 kisebb fej vöröshagyma
1 ek olíva olaj
1 tk zöldfüszeres ízvarázs
250 ml víz
1 ek barna cukor
1 kk őrölt szerecsendió
frissen őrölt tarka bors
2-3 ek alacsony zsírtartalmú creme fraiche (5%) vagy tejszín
petrezselyem





Kókusztejes borsókrémleves






HOZZÁVALÓK


40 deka zöldborsó
1 csipet só
1 kk méz
2 deci kókusztej
1 kk őrölt gyömbér
1 kk őrölt szerecsendió




Mentás zöldborsó mozzarellával 



HOZZÁVALÓK


30 deka zöldborsó
2 csomag mozzarella
fél zöld citrom leve
8-10 mentalevél
olívaolaj
só, bors







Csőben sült zöld karfiol


HOZZÁVALÓK


2 maréknyi zöld karfiol rózsáira szedve
4 dl tejszín
só, frissen őrölt tarka bors, őrölt szerecsendió
100 gramm reszelt mozzarella 



Mentás zöldborsós krémleves kókusztejjel



HOZZÁVALÓK (6 FŐRE)

400 gramm zöldborsó
1 ek kókusztej
15 db mentalevél
600 ml zöldségalaplé
1 db póréhagyma (a zöld része is!)
2 dl alacsony zsírtartalmú (4%os) tejszín
só, bors
a díszítéshez mentalevelek




Zöldborsókrémleves



HOZZÁVALÓK

200 gramm zöldborsó (mirelit)
1 közepes paszternák
negyed póréhagyma
olívaolaj
só,bors,
1 kk szerecsendió
1,25 liter zöldségalaplé


HAJDINAPALACSINTA - Crêpes au sarrasin

A crêpesek különösen népszerűek egész Franciaországban. A különböző régiókban lévő crêpekben közös, hogy az összetevők között lisztet, tojást, tejet, vajat, és egy csipet sót találhatunk. 
A crêpesnek általában két típusa van: 
  • az édes palacsinta (crêpes sucrées), amely búzalisztből készül és enyhén cukrozott.
  • a másik a sós galette (crêpes salées), amely hajdinalisztből készül, és édesítés nélküli. A hajdina lisztből készült tészta gluténmentes, így lehetővé teszi, hogy a gluténallergiában ill. intoleranciában szenvedők is ehessenek ilyen crêpest. Attól függetlenül, hogy cukrozatlan, még ugyanúgy tölthetjük édes töltelékkel is, mint sósakkal (sonka, tükörtojás, sajt, stb...).
Glutén- cukor- húsmentes diéták alatt fogyasztható!



HOZZÁVALÓK (kb 20 db-hoz)

200 gramm hajdinaliszt
1 csipet só
50 gramm vaj
200 ml kókusztej
800 ml ásványvíz
4 egész tojás

olaj a sütéshez


ELKÉSZÍTÉS

A tojásokat verjük fel egy csipet sóval, adjuk hozzá a kókusztejet és az olvasztott vajat. Alaposan keverjük össze, majd keverjük csomómentesre a hajdinaliszttel az ásványvíz folyamatos hozzáadagolása mellett.
Tegyük félre állni kb 25-30 percre.
Felforrósított palacsintasütőben minimális olajon - hagyományos módon - süssük ki.



RAKOTT CSICSÓKA


Javában tart a csicsókaszezon, ezért most egy újabb csicsókából készült finom - sütőben készült rakott - fogást hoztam. A rakott burgonya sokak által kedvelt finom fogás, próbáljuk ki csicsókából is. Már ha bírjuk a csicsókát! 

A glutén- liszt- cukormentes diétákba beilleszthető!
Ha virslit is elhagyjuk, akkor a húsmentes diétákba is fogyasztható. 



HOZZÁVALÓK

2 db tojás
1 dl tej
2 dl tejföl
400 gramm csicsóka
1 csipet só, bors
2 db virsli


ELKÉSZÍTÉS

A csicsókákat áztassuk be hideg vízbe, majd zöldségkefével alaposan sikáljuk meg. Tisztítsuk meg, majd vágjuk fel kb ujjnyi vastag karikákra. Amikor már majdnem puha, tegyük mellé a megmosott tojásokat is, és főzzük addig, amíg a csicsóka meg nem puhul.
Tisztítsuk meg, és karikázzuk fel a tojásokat és virsliket.


A sütőt melegítsük elő 200°Cra.
Egy sütőtál aljába kanalazzunk egy kevés tejfölt, sózzuk, borsozzuk, majd pakoljunk rá egy réteg csicsókát.
A maradék tejfölt keverjük el a tejjel, majd alaposan sózzuk, borsozzuk meg. 
A csicsókarétegre tegyünk egy pár karika virslit, majd a tojásszeleteket. Tegyünk rá még egy csicsókaréteget, majd öntsük rá a tejfölös öntet felét. 
Ismételjük meg a rétegezést (virlis-tojás szeletekkel) majd záráskén tegyük rá a csicsókakarikákat, és öntsük rá a maradék szószt.
Előmelegített sütőben süssük addig, amíg megpirul a teteje.



Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!

CSICSÓKA KRÉMLEVES


A csicsóka áldásos hatásairól már többször szóltunk. Készítettünk már belőle jobbnál- jobb fogásokat, azonban a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb elkészítése eddig elmaradt. Ez pedig nem más, mint egy könnyű és elronthatatlan krémleves.
Laktató, gyors, finom. Mindez fél óra alatt akár vacsorára akár ebédre is készülhet.

A glutén- liszt- cukor- hús- tojásmentes diétákba beilleszthető!



HOZZÁVALÓK

350 gramm tisztított csicsóka
negyed szál póréhagyma (fehér része)
1 gerezd fokhagyma
400 ml zöldségalaplé
400 ml zsírszegény tejszín
frissen őrölt tarka bors
1 ek olívaolaj
1 kk kurkuma
0,5 kk őrölt szerecsendió


ELKÉSZÍTÉS

Áztassuk be egy tálba a csicsókát, majd zöldségkefével alaposan tisztítsuk meg. Vágjuk fel kisebb kockákra, majd tegyük félre. 
A póréhagymát aprítsuk fel és egy evőkanálnyi olívaolajon dinszteljük meg. Ha már üvegesre párolódott adjuk hozzá a felkockázott csicsókát, és öntsük fel az alaplével. 
Ízesítsük tarka borssal, reszeljük hozzá a fokhagymagerezdet, majd hintsük meg a szerecsendióval és kurkumával, és fedő alatt főzzük puhára. 
Ha már megpuhult a csicsóka pürésítsük mixerrel, és öntsük hozzá a zsírszegény tejszínt. 
Egyet rottyantunk rajta, és már tálalhatjuk is.  



Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!

(FRANCIA) HACHIS PARMENTIER - TRADICIONÁLIS RECEPT


A hachis parmentier egy francia fogás, amelyben a sajttal összefogott krumplipürés réteg alatt egy finom darált húsos ragu lapul. Az elkészítés nagyon egyszerű, és az külön remek benne, hogy előre is elkészíthető. Így pl ha szombaton előkészítjük, és hűtőbe rakjuk, akkor másnap, vasárnap csak sütőbe kell tolnunk, és élveznünk a gyorsan elkészülő ebédet.

A receptben szereplő burgonya helyettesíthető részben vagy akár teljesen is akár zeller-, akár csicsókából készül pürével is, ám a tradicionális - eredeti - receptben csak burgonya szerepel. 

A glutén-, liszt-, cukor-, tojásmentes diétákba beilleszthető!




HOZZÁVALÓK

600 gramm burgonya
100 ml tej
2 ek creme fraiche vagy tejszín
40 gramm reszelt gruyere sajt
60 gramm reszelt mozzarella
50 gramm vaj (darabokra vágva)
1 salotta hagyma
2 ek olívaolaj
350 gramm darált marhahús (5%os)
20 ml paradicsomszósz
só, frissen őrölt tarka bors
0,5 kk őrölt szerecsendió
1 babérlevél
3 ek kukoricadara


ELKÉSZÍTÉS

A burgonyát főzzük meg sós vízben, majd burgonyanyomóval pürésítsük.
Add hozzá a tejet, a creme fraichet vagy tejszínt, a reszelt gruyere, a mozzarella sajtot és a felkockázott hideg vaj kb kétharmad részét. Keverjük össze, és tegyük félre.
Melegítsük elő a sütőt 180°Cra.
A salotta hagymát tisztítsuk meg, aprítsuk fel és dinszteljük meg az olívaolajon. Adjuk hozzá a ledarált marhahúst, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a babérlevelet, majd szórjuk meg egy kevés őrölt szerecsendióval és fedő alatt pároljuk 15 percig. Adjuk hozzá a paradicsompürét, és alaposan keverjük össze.
Öntsük a darált húsos masszát egy vajjal kikent sütőtálba, majd fedjük le a burgonyapürével.nedves kézzel nyomkodjuk picit le, és hintsük meg a maradék reszelt sajttal, a felkockázott vajjal és a kukoricadarával. 
Előmelegített sütőbe süssük kb 20 percig, majd forrón tálaljuk!



LISZTMENTES (CSOKOLÁDÉS) MUFFIN


Az ÉDES PÉNTEK keretén belül ezeket a gyorsan és egyszerűen elkészíthető finom, de nem túl édes nyírfacukorral készülő, liszt-, glutén-, tejmentes muffinokat hoztam. 
A receptben szereplő darált mandulát szabadon helyettesíthetjük akár darált mogyoróval, dióval vagy egyéb magvakkal is.
Akár tízórainak, akár uzsonnának de ebéd utáni desszertnek is tökéletesen alkalmasak.



HOZZÁVALÓK

4 egész tojás
60 gramm darált mandula
60 gramm cukrozatlan kakaópor
120 gramm nyírfacukor
1 csipet só


ELKÉSZÍTÉS

Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjéket verjük fel egy csipet sóval kemény habbá. Mérjük ki a száraz hozzávalókat is, és keverjük a tojássárgákkal együtt a felvert tojáshabhoz.
150°C-re előmelegített sütőben süssük kb 30 percet (tűpróba!)

8 db muffin lesz belőle


LISZTMENTES NARANCSOS MUFFIN


A zöldségalapú édességek első hallatra sokakban elég magasra felszaladó szemöldököt eredményez. Pedig nem kell ódzkodni tőlük. A céklát már egyre több helyen lehet megtalálni mint édesség alapanyag, de a bab? Igen! 
Egy nagyon finom, - teljes értékű - lisztes tésztaérzetű muffint ajánlok, amelyek a brownie kellemes ragacsosságát és csupa csokoládés mivoltját is magában hordozza.



Egyszerű, gyors liszt- glutén- cukor- tejmentes édesség!




HOZZÁVALÓK

1 üveg fehér bab (420 gramm)
3 egész tojás
1 csipet só
150 gramm nyírfacukor (xylitol)
1 kezeletlen héjú narancs leve és reszelt héja
3 ek cukrozatlan kakaópor
1 kk szódabikarbóna
12 kis kocka magas kakaótartalmú csokoládé (elhagyható)


ELKÉSZÍTÉS

A tojásokat a nyírfacukorral keverjük habosra. Adjuk hozzá a cukrozatlan kakaóport, a szódabikarbónát, a  narancs levét és lereszelt héját. 
Ha nyers babot használunk, főzzük meg. Ha előkészítettet (konzervet vagy üvegeset), akkor elég csak átmosni, és egy villával áttörni.

A tésztát kanalazzuk egy papírkapszlival bélelt muffin sütő mélyedéseibe.(Ne teljesen, mert sülés közben nőni fog!) Igény szerint egy-egy kocka étcsokoládét nyomkodjunk a még nyers de kiporciózott tésztába, és  175°Cra előmelegített sütőben 20 perc alatt süssük készre. 

Ez a mennyiség 12 muffinhoz elegendő.


TRICOLOR APERITIF

Nemzeti ünnepre, nemzeti csíkokat!



HOZZÁVALÓK

1 db uborka
2+1 db paradicsom
1 db fokhagymagerezd
4 ek túró
1 ek tejföl
2 csipet só, bors



ELKÉSZÍTÉS

Az uborkát és egy paradicsomot kockázzunk fel, majd sózzuk le és hagyjuk állni 15 percet. A levét öntsük le, pürésítsük, majd tegyük félre.

Két paradicsomt tegyünk lobogó vízbe, majd húzzuk le a héjjukat. Tegyük egy tálas mixerbe, majd pürésítsük egy csipet sóval, borssal és egy darab fokhagymával.

A túrót keverjük el a tejföllel, sózzuk, borsozzuk.


TÁLALÁSKOR

Egy kínáló pohár aljába kanalazzuk először az uborkás masszát, majd rá a túrós masszát, végezetül kerüljön rá a paradicsomos réteg.


Kougelhopf, kouglof - az eredeti elzászi kuglóf

Mint már megszokhattuk: ha péntek, akkor ÉDES PÉNTEK. Most egy francia tradicionális kuglóf, kougelhopf avagy kouglof receptet hoztam.   
Az elkészítése nem ördöngösebb mint egy átlag kelt tésztájúé, ha betartjuk a szabályait.
A kelt tészta elég kényes dolog, nagyon sok minden befolyásolhatja a sikerességét: először is az ideális környezet hőmérséklete körülbelül 25°/30°C. Ha ez nincs meg, akkor melegítsük elő a sütőt. De vigyázzunk arra, hogy a  hőmérséklet ne menjen 50°C felé, mert a túl magas hőmérséklet megöli az élesztőt.
Az is fontos, hogy a tésztánk ne legyen túl kemény. Végezetül ügyeljünk arra is, hogy valódi, jó minőségű zsiradékot használjunk hozzá.





HOZZÁVALÓK

350 gramm liszt (T45)
100 gramm teljes kiőrlésű liszt
50 gramm darált mandula
25 gramm élesztő
2 egész tojás
70 gramm nádcukor
100 gramm aszalt sárgabarack
125 gramm vaj
2,5 dl  tej
1 tk só



ELKÉSZÍTÉS



Keverjük el az élesztőt a meleg tejjel (amíg az élesztő teljesen fel nem oldódik)
Vegyünk kb 20 gramm lisztet, és keverjük el az élesztővel elkevert tejjel. (Ha a tej hideg, tegyük be 10 másodpercre a mikrohullámúba.)
Keverjük össze addig, míg egy sima tésztát nem kapunk.
Tegyük félre meleg helyre, hogy meg tudjon emelkedni.
A tojásokat keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a  liszteket, a darált mandulát, az apróra vágott aszalt sárgabarackot, a felkockázott vajat, a csipet sót és a kovászt.
Alaposan dagasszuk meg. Egy könnyű lágy tésztát kell kapnunk!
Fedjük le egy tiszta ruhával és hagyjuk 2 órán át kelni.

2 óra elteltével a kb duplájára kelt tésztát gyúrjuk át, és tegyük egy vajjal kikent fém vagy cserép sütőformába. (A szilikonformát nem kell kikenni!)
Arra ügyeljünk, hogy a kougelhopf rendesen töltse ki a barázdákat!
Ismét takarjuk le, és hagyjuk, hogy a tészta megemelkedhessen. (Körülbelül 1 óra.)

A megkelt tésztát tegyük a hideg sütőbe, és kapcsoljuk be 170°Cra és süssük kb 50 percig. (Ha a teteje nagyon barnul, vegyük vissza a hőmérsékletet 150°C-ra)

Rácson hagyjuk kihűlni, porcukorral szórjuk meg tálalás előtt.



Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!

VASÁRNAPI MUFFIN

Húslevesből muffin. Igen. A húslevesben megfőtt zöldségekből könnyen és egyszerűen csinálhatunk egy finom muffint, amit akár vacsoraként, akár ebédként is kínálhatunk. 
>> Még több ötlet a húsleves további felhasználására.

A glutén- és cukormentes diétákba beilleszthető! 




HOZZÁVALÓK

600 gramm húslevesben főtt zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zellergumó )
150 gramm reszelt mozzarella
1 ek kukoricakeményítő
3 ek kukoricaliszt
só, frissen őrölt tarka bors
1/2 kk őrölt szerecsendió
2 kis tojás


ELKÉSZÍTÉS

A főtt zöldségeket burgonyanyomóval törjük át, adjuk hozzá a tojásokat, a kukoricalisztet és -keményítőt, sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá az őrölt szerecsendiót, a reszelt mozzarellát és keverjük össze.
A sütőt melegítsük elő 220°Cra.
Kanalazzuk egy szilikon muffin forma mélyedéseibe, és süssük addig, míg szép színt kap a teteje.

10 darab átlagos muffin

HAMIS BRASSÓI CSICSÓKÁBÓL ÉS CSIRKEMELLBŐL

Egy  finom, gyors és egyszerű fogás fél óra alatt csicsókából és csirkemellből. A csicsóka áldásos hatását már ebben az írásban részletesen kifejtettem, de sajnos sokan nem bírják. Aki azonban bírja fogyassza rendszeresen, mondjuk ilyen formában.


A glutén-, liszt-, cukor-, tej-, tojásmentes diétákba beilleszthető!





HOZZÁVALÓK (1 adag)

100 gramm csicsóka
1 csirkemellfilé
2 ek olívaolaj
1 csipet só
1/2 kk őrölt szerecsendió
frissen őrölt tarka bors
1 fokhagymagerezd
1 marék madársaláta


ELKÉSZÍTÉS

A csicsókát tisztítsuk meg, és vágjuk kisebb kockákra.
Az Actifry alsó edényébe tegyük a csicsókakockákat, locsoljuk meg 2 evőkanálnyi olívaolajjal, és állítsuk be 25 percre.
A csirkemellfilét vágjuk fel apróra, tegyük a felső tálcára, és 10 perc alatt süssük meg. Ízesítsük sóval, őrölt szerecsendióval, frissen őrölt tarka borssal, reszeljük hozzá egy gerezd fokhagymát.

Forgassuk össze a megsült csicsókakockákkal, és salátaágyon azonnal tálaljuk!


A recept sütőben is elkészíthető!

KURKUMÁS-GOMBÁS MÁRNA

Nemrég tettem egy ígéretet magamnak, vagyis a családnak, hogy több hal fog asztalra kerülni. Többször eszünk rákot, kagylót, osztrigát és tenger adta kincseket, de a hal a gyerekeknek mostanában valahogy nem igazán gyere be. De majd ha többször többféleképpen kerül asztalra, talán változik a helyzet. Első lépésként  most egy finom tejszínes, kurkumás-gombás vörös márna készült. Barna rizzsel tálalva finom, egyszerű de mégis különleges fogás!

A glutén-, liszt-, cukor-, tojásmentes diétákba beilleszthető! 




HOZZÁVALÓK

4 db vörös márna filé
8 kisebb gomba
2,5 deci alacsony zsírtartalmú tejszín (5%)
1 teci tej
1 kk kurkuma
0,5 kk őrölt szerecsendió
1 kk tengeri só
0,5 kk őrölt fehér bors
egy marék friss petrezselyem
fél póréhagyma
2-3 ek olívaolaj
1 db babérlevél


ELKÉSZÍTÉS

A póréhagymát és a gombát tisztítsuk meg, és aprítsuk fel. Tegyük egy serpenyőbe, és kevés olívaolajon süssük zsírjára. Ha kész húzzuk félre, öntsük fel a tejszínnel, a tejjel és ízesítsük a fűszerekkel: adjuk hozzá a babérlevelet, a kurkumát, az őrölt szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg a petrezselyem kétharmadával.

A sütőt melegítsük elő 200°Cra.
A halfiléket tegyük egy öntött vas edénybe (cocotte) vagy sütőtálba, öntsük le a gombás kurkumás szósszal, és előmelegített sütőben süssük 30-35 percig.
Ezalatt készítsük el a barna rizst!

Tálalás előtt szórjuk meg a maradék friss petrezselyemmel!



MEGGYES-MANDULATORTA (LISZTMENTES)

A liszt- és gluténmentes desszertek egyik liszthelyettesítőjük a darált magok. A mandula, a dió, mák., stb. Általában a liszttel egyenértékű mennyiségben használhatjuk, ám ízre és tésztára egy teljesen más édességet kapunk. Ha a hozzáadandó cukrot is lecseréljük egy kevésbé hizlalóra, akkor még azt is kijelentjük egy kis túlzással, hogy egy fürdőruhabarát desszertet készítettünk.

Nyírfacukorral készül, a liszt- gluténmentes diétákba beilleszthető!



HOZZÁVALÓK

125 gramm natúr joghurt
100 gramm xylitol
1 tojás
60 gramm vaj
250 gramm darált mandula
100 gramm lecsepegtetett meggybefőtt
1 kk őrölt fahéj
1 kk sütőpor
0,5 kk őrölt gyömbér
0,5 kk őrölt szerecsendió


ELKÉSZÍTÉS


A sütőt melegítsük elő 170°Cra.

A tojást keverjük habosra a xylitollal és a vajjal.
Keverjük hozzá a joghurtot, és a fűszereket (fahéj, gyömbér, őrölt szerecsendió).
Az alaposan lecsepegtetett meggyszemeket forgassuk meg 2-3 evőkanálnyi darált mandulában, és tegyük félre.


A joghurtos masszához keverjük hozzá a sütőporral elkevert maradék darált mandulát.
Egy 18 centiméter átmérőjű kerek szilikonformába kanalazzuk a masszát, majd szórjuk meg a mandulás meggyszemekkel  és nedves kézzel nyomkodjuk bele a meggyszemeket.

Előmelegített sütőben süssük tűpróbáig.


LISZTMENTES KEVERT ALMAS

Egy finom és egyszerű lisztmentes almás-mandulás piskótát hoztam ma az ÉDES PÉNTEK keretén belül. A receptben szereplő darált mandulát szabadon lecserélhetjük más darált magra is.

A glutén-, liszt-, cukor-, tejmentes diétákba beilleszthető!



HOZZÁVALÓK

6 tojás
4 ek nyírfacukor
300 gramm alma
1 kk szódabikarbóna
1 kk őrölt fahéj
0,5 kk őrölt gyömbér
250 gramm darált mandula
4 ek ribizlilekvár

ELKÉSZÍTÉS

Az almákat tisztítsuk meg, és nagy lyukú reszelőn reszeljük le. Pároljuk meg a nyírfacukorral, a fahéjjal és a gyömbérrel együtt. Tegyük félre hűlni.
A tojások fehérjét verjük egy csipet sóval kemény habbá.
A kihűlt párolt almákhoz keverjük hozzá a tojások sárgáit, és a szódabikarbónával összekevert darált mandulát. 
Kanalazzuk egy kerek (24 centi átmérőjű) szilikonformába, és 175°Cra előmelegített sütőben süssük 20 percig. 20 perc után vegyük ki a sütőből, és kenjük meg a lekvárral.
Kanalazzuk egy habzsákba a keménnyé vert fehérjehabot (ha nincs, egy uzsonnás zacskó is jó ha levágjuk a sarkát!) és nyomjuk a lekváros tetejére. Tegyük vissza a sütőbe újabb 20 percre (amíg enyhe barna színt kap a hab), majd langyosra hűlve fagylalttal tálaljuk.



Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!

PESTÓS HÚSGOLYÓK

Mint már a Facebookon múltkor említettem, meglepő módon eddig az oldal leglátogatottabb receptje a stefánia vagdalt. Mint ahogy ott is olvashattátok, írtam, hogy a korongok nálunk maximum sütőben készülhetnek.
Hát már nem, most egy kicsit átvariált receptet kipróbáltam az actifryben megsütni. Mennyei lett, ugyanolyan mintha bő zsiradékban sütöttem volna ki. Vagyis nem. Sokkal-sokkal jobb! 

A glutén- liszt- cukor- tejmentes diétákba beilleszthető!



HOZZÁVALÓK


350 gramm darált marhahús (5% zsírtartalmú)
50 gramm bacon
2 tojás
2 evőkanál (cukrozatlan) kukoricapehely
1 ek pesto
só, frissen őrölt tarka bors
1 fokhagymagerezd
1 kisebb szál póréhagyma
1 marék petrezselyem
1 közepes krumpli v. méretének megfelelő zeller
fél adagolókanálnyi szőlőmagolaj

fejenként egy maréknyi saláta
fejenként 1 evőkanálnyi modenai balzsamecet

reszelt parmezán


ELKÉSZÍTÉS

A bacont aprítsuk fel, majd adjuk a ledarált marhahúshoz.
A póréhagymát tisztítsuk meg, aprítsuk fel és szintén adjuk a darált húshoz. Sózzuk, borsozzuk, reszeljük hozzá a fokhagymagerezdet és megtisztított burgonyát vagy zellert. Üssük hozzá a tojásokat, tegyük bele a pestot, a kukoricapelyhet, a felaprított petrezselymet és alaposan gyúrjuk össze. 

Formázzunk belőle 10 db húspogácsát, tegyük actifryba (alsó szint, lapát nélkül) és fél mérőkanálnyi szőlőmagolajat öntsünk hozzá.
20 perc alatt süssük készre. 

Egy maréknyi salátát tegyünk a tányérba, locsoljuk meg egy evőkanálnyi balzsamecettel,  tegyünk rá 2 húsgolyót és szórjuk meg egy kevés parmezánnal.


CÉKLÁS-ZELLERES RÉPASALÁTA

Akár magában vacsorának vagy ebédnek - például egy finom krémleves után -, akár köretként is nagyon finom ez a többféle zöldségből készült saláta.

Gluténmentes-, lisztmentes-, cukormentes diétákba beilleszthető! 



HOZZÁVALÓK

2 nagyobb sárgarépa
1 közepes fehérrépa
1 kisebb cékla
100 gramm zellergumó
250 gramm natúr joghurt
1 púpos evőkanálnyi majonéz
1 kk dijoni mustár
1 tk limelé
egy csipet só
1 lereszelt fokhagymagerezd
1 kk frissen őrölt tarka bors

kb 2 evőkanálnyi felaprított korianderzöld



ELKÉSZÍTÉS

A zöldségeket mossuk, tisztítsuk meg és reszeljük le a kis lyukú reszelőn.
Adjuk hozzá a joghurtot, a majonézt, mustárt, csipet sót, reszeljünk hozzá egy fokhagymagerezdet, szórjuk meg frissen őrölt tarka borssal és locsoljuk meg a limelével. Forgassuk össze, majd szórjuk meg a felaprított koriander zölddel, és tegyük minimum 1 órára hűtőbe. 


Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!

2013 februári TOP10

Ezekre a bejegyzésekre voltatok legtöbben kíváncsiak februárban:
(A receptekért kattintsatok a kép feletti címekre!)

















NOKEDLI KUKORICALISZTBŐL - HOZZÁADOTT GLUTÉNT NEM TARTALMAZ !
























Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!

CSOKOLÁDÉMUSSZ - MOUSSE AU CHOCOLAT

Ha már egyszer ennél a csupa csokoládés csodánál azt mertem mondani, hogy ez a világ legegyszerűbb csokoládés finomsága, akkor itt esetleg mondhatom azt, hogy a második legegyszerűbben elkészíthetője .... vagy nem... de mindegy is, mert ugyanolyan pofonegyszerűen készül. Ennek a finomságnak az elkészítése sem igényel szerencsére hosszas konyhai időtöltést és szaktudást, az eredmény viszont azt hiszem magáért beszél... 


Franciaországban minden családnak meg van a maga tuti mousse au chocolat receptje. Van akinek több is.

Nálunk most ez a finom csokoládés hab készült nyírfacukorral.


Nyírfacukorral készül, a glutén-, liszt-, tejmentes diétákba beilleszthető!




HOZZÁVALÓK (4 adaghoz)


150 gramm magas kakaótartalmú csokoládé (minimum 70%)
3 tojássárgája
5 tojásfehérje
egy csipet só
1 csapott ek nyírfacukor


ELKÉSZÍTÉS

A tojásfehérjéket csipet sóval kemény habbá verjük.

A csokoládét gőzfürdő felett megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a nyírfacukrot. Elkeverjük, félrehúzzuk, és egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáját. 
Végezetül belekeverjük a keményre vert tojásfehérjehabot, majd óvatosan összeforgatjuk. Talpas poharakba porciózzuk, és minimum 2-3 órára hűtőbe tesszük.



A VILÁG LEGEGYSZERŰBB CSUPA CSOKOLÁDÉS CSODÁJA

A világ  legegyszerűbb (cukor-, liszt-, gluténmentes) édessége, amely 10 perc alatt kész is van. Hmmm ... Csupán csak azt tartsuk szem előtt, hogy a hűtésre minimum 4 órára szükség van, így érdemes előző nap elkészíteni már.



HOZZÁVALÓK (6 darabhoz)

200 gramm magas kakaótartalmú csokoládé (minimum 70%)
4 tojás sárgája
5 tojás fehérje
2 ek presszókávé
csipet só

ELKÉSZÍTÉS

A tojások fehérjéjét egy csipet sóval verjük nagyon kemény habbá.
Vízfürdő felett olvasszuk meg a csokoládét, keverjük hozzá a tojások sárgáját, a kávét és a felvert fehérjehab kb egy harmadát. Alaposan keverjük össze, majd óvatosan keverjük hozzá a maradék habot.
Porciózzuk 6 db kisebb tálkába (6 centi átmérőjű).
Tálalás előtt frissen reszelt csokoládéforgáccsal (amilyenből készítettük) szórjuk meg.   


TATÁR BEEFSTEAK

Tatár beefsteak, vagy tatárbifsztek, teljesen mindegy, az íze a fontos. Nagyon szeretjük. Vagyis ez így nem is teljesen igaz, több ez mint szeretés, inkább imádja a család. Akár előételként, akár egy komplett vacsoraként megállja a helyét.
Eredetileg egy hosszas, többnapos folyamattal készül, a húst finom pácba tesszük, és végül többször átdaráljuk (attól függően mennyire szeretnénk pépesre a masszánkat.)

Azonban van úgy, hogy hirtelen ötlettől vezérelve aznapra szeretnénk, akkor a nem a több napos pácolással készülőt választom, hanem  a villám verziót.





HOZZÁVALÓK

350 gramm 5%-os zsírtartalmú darált marhahús
só, 
frissen őrölt tarka bors, 
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
finomra vágott póréhagyma vagy egy bő marok snidling,
1 evőkanál kapribogyó,
1 teáskanál dijoni mustár, 
1 evőkanál worchester szósz
1 teáskanál szója szósz
1 teáskanál paradicsomkoncentrátum
2 tojás

ELKÉSZÍTÉS

A ledarált marhahúst tegyük egy nagyobb üvegtálba. Adjuk hozzá a kapribogyót, majd villával "törjük át", forgassuk össze. A fűszereket adjuk hozzá, majd üssük hozzá a két tojást és jó alaposan dolgozzuk össze. Akkor jó, amikor már egy egységes, homogén masszát kapunk.
Keverhetünk még hozzá egy-két csepp konyakot, Sherryt, sőt, sörhabot is mivel ezek lazítják és világosabbá teszik a húspépünket. 

A kész masszát legalább egy órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek kellőképpen összeérjenek.
Bordeaux-i vörösborral, és pirítóssal tálaljuk! 


SAJTBUNDÁS CSIRKEMELL - LISZTMENTES

Finom sajtbundában sült csirkemell, amely elkészítése minden értelemben véve gyerekjáték.
Egyrészt mert oly egyszerű az elkészítése, másrészt pedig jó móka a gyerek(ek)kel együtt elkészíteni, majd lesni a sütőt, hogy mikor veszi magára a megfelelő színt.
Előre is előkészíthető - akár vendégváróként is - és tálalás előtt elég csak kb félórával sütőbe dugni.

A glutén-, liszt-, cukormentes diétákba beilleszthető!




HOZZÁVALÓK

6 db csirkemell
250 gramm reszelt ementáli (vagy mozzarella)
2 db egész tojás
só, bors

ELKÉSZÍTÉS

A sütőt melegítsük elő 200°Cra.
A csirkemelleket mossuk meg, papírtörlővel itassuk szárazra, és klopfoljuk vékonyra.
Egy tálba üssük fel a tojásokat sózzuk, borsozzuk, egy villával habarjuk fel, egy másik tálba tegyük a lereszelt sajtot.
A csirkemelleket forgassuk meg először a tojásban, majd a reszelt sajtban, és tegyük kerámiabevonatú tepsibe (vagy egy sütőpapírral bélelt tepsibe).
Előmelegített sütőben süssük kb 25-30 percig (míg a sajt szép színt nem kap)



Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!