GÖRÖG HORIATIKI SALÁTA

A görög, vagy horiatiki salátát nem kell bemutatni, szerintem mindenki ismeri. Sőt továbbmegyek, szerintem sokan szeretik is.
Bár az eredeti recept oreganóval van, ha mód van rá érdemes kipróbálni provence-i fűszerkeverékkel is.

A liszt-, glutén-, cukor-, tojás-, húsmentes diétákban fogyasztható!



HOZZÁVALÓK

1 kígyóuborka
1 zöldpaprika
2 paradicsom
120 gramm zöld olívabogyó
1 ek olívaolaj
1 ek limelé
1 kk provence-i fűszerkeverék

frissen őrölt tarka bors


ELKÉSZÍTÉS


Mossuk meg az uborkát, a lila hagymát, a paprikát és a paradicsomokat, vágjuk ketté őket hosszanti irányban, majd karikázzuk fel vékony szeletekre. Tegyük egymás után egy tálba.
Adjuk hozzá az olívabogyót, locsoljuk meg az olívaolajjal, a limelével, sózzuk, csavarjunk rá pár tekerésnyi friss tarka borsot, a provence-i fűszerkeveréket, és végezetül szórjuk meg a felkockázott feta sajttal.
Keverjük össze, és tegyük hűtőbe - ha van rá időnk - kb fél-egy órára.




Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!

FEKETE-FEHÉR TÚRÓTORTA

Amióta bármikor tudok már itthon túrót készíteni, egyre több túrós dolog kerül asztalra. Most egy nyírfacukorral készülő, glutén-, lisztmentes finomság készült.




HOZZÁVALÓK

A tésztához:
60 gramm magas kakaótartalmú csokoládé (80%os)
60 gramm vaj
60 gramm nyírfacukor
2 közepes tojás
30 gramm kukoricakeményítő (Maizena)
20 gramm cukrozatlan holland kakaó

A túrós részhez:
2,2 deci tejszín
40 dkg túró
40 gramm nyírfacukor
1 kezeletlen héjú citrom
1 zacskó zselatinfix


ELKÉSZÍTÉS

A sütőt kapcsoljuk 180°Cra.
A nyírfacukrot keverjük habosra a tojásokkal, majd tegyük félre. A csokoládét vízfürdő felett a vajjal együtt olvasszuk meg, adjuk hozzá a habosra kevert tojásokat. Szitáljuk hozzá a kukoricakeményítőt és a kakaót, majd az egészet alaposan keverjük össze.
Öntsük egy 18 cm átmérőjű szilikon tortaformába, és előmelegített sütőben 15-18 perc alatt süssük készre.
Vegyük ki a formából, és rácson hagyjuk kihűlni.

Ezalatt készítsük el a túrós részt:
A tejszínt verjük fel habbá, majd adjuk hozzá a villával áttört túrót, a citrom lereszelt héját és levét, a zselatinfixet valamit a nyírfacukrot. Alaposan keverjük össze.

Egy folpackkal béleljük ki a szilikon formát, tegyük vissza a kakaós lapot, majd öntsük rá a túrós masszát. Ütögessük le, hogy mindenhol egyenletesen elterüljön, majd tegyük hűtőbe minimum 2-3 órára (de a legjobb ha egész éjszakára dermedni hagyjuk).

Olvasszunk meg kb 5 deka csokoládét, keverjünk el vele egy evőkanálnyi olívaolajat, majd csurgassuk a túrós réteg tetejére.




Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!

FETÁVAL ÉS RUKKOLÁVAL TÖLTÖTT PÁRMAI SONKA

Akár előételnek, akár könnyű vacsorának is tökéletesek ezek a fetával és rukkolával töltött sonkatekercsek. A narancs és a balzsamecet könnyedsége nagyon jól kiemeli a pármai sonka és a fetasajt ízét a kissé csípős rukkolával együtt.

A glutén-, liszt-, cukor-, tojásmentes diétákban fogyasztható!


HOZZÁVALÓK

100 gramm feta sajt
8 db pármai sonka
1 kezeletlen héjú narancs
rukkola saláta
xéres vinaigre ecet v. balzsamecet

frissen őrölt tarka bors
olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS

A fetasajtot csíkozzuk fel.
Egy szelet sonkára tegyünk egy csík fetát, tegyünk rá 5-6 rukkolát, majd tekerjük fel. Salátaágyra tegyünk 2 db fetatekercset, sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg egy minimális ecettel, spricceljük meg olívaolajjal. Ízesítsük sóval, frissen őrölt tarka borssal, majd reszeljünk rá a narancs héjából egy keveset, végezetül locsoljuk meg a narancs levével is.


Chocolate Creme (Fraîche)

Ezt a nagy-nagy csokoládéimádóknak ajánlom! 
Brutálisan csokoládés, és fantasztikusan finom. Az, igazi bűnbeesés garantált! Nem is mondok erről többet, de remélem aki megcsinálja majd mond, mert ezt egyszerűen nem lehet szó nélkül hagyni!

Nyírfacukorral készül, a glutén-, liszt-, tojás-, húsmentes diétákban fogyasztható!





HOZZÁVALÓK

100 g étcsokoládé (60%-os)
200 g créme fraîche v. tejföl
2 evőkanál nyírfacukor v. barna cukor


ELKÉSZÍTÉS

A créme fraîche-t a barna cukorral elkeverve egy edényben melegítsük fel, majd adjuk hozzá a feldarabolt csokoládét. Állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a csoki fel nem olvad. 
Kis tálkákba adagoljuk, majd tegyük a hűtőbe megdermedni egy pár órára.

CITROM MOUSSE

Frissítőt tessék, frissítőt tessék... Hozhatok Önnek valamit? ... Ismerősek ezek a mondatok? Nem? De aktuális ugye? Jó meleg van. Ilyenkor a gyümölcslevesen kívül nem valami sok minden esik jól. De talán az, ami savanykás, és hűsítőleg hat Ránk.
Na ez a finomság olyan. Már a neve hallatán az ember szájában összefut a nyál. CITROM MOUSSE... Finom, könnyű, habos és savanyú...

Az első kérdés megfejtése pedig... igen, a Macskafogó, amikor Lusta Dicktől megkérdezi a stewardess, hogy milyen frissítőt hozhat....

De vissza a recepthez:



HOZZÁVALÓK

18 dkg nyírfacukor
3 nagy, szétválasztott tojás
2 nagy citrom leve és reszelt héja
3 dl tejszín
jó minőségű, reszelt fekete csokoládé

ELKÉSZÍTÉS


  1. Egy nagy tálban keverjük a nyírfacukrot és a tojássárgáját fehéredésig. 
  2. Keverjük bele a citromlevet és héjat. 
  3. Egy másik tálban verjük fel a tejszínt és keverjük a citromos keverékhez. Ehhez keverjük hozzá óvatos mozdulatokkal a keményre vert tojásfehérjét. 
  4. Az így elkészült citromhabot osszuk szét hat pohárba és tegyük a hűtőbe legalább hat órára.
  5. Tálaláskor reszelhetünk rá fekete csokoládét és vagy citromhéj forgácsot, esetleg meg is szórhatjuk karamellizált citromhéjdarabkákkal. Körítésként adhatunk hozzá friss gyümölcsöt vagy ha van még hely az előző fogások után, babapiskótával is készíthetjük.

MEGJEGYZÉS


  1. Aki esetleg formába töltené és úgy tálalná, könnyítésképpen keverjen egy kis zselatint még az elején a tojássárgájás-citromos keverékhez. Ekkor a hab jobban megkeményedik, így különböző látványos formákba tölthető.
  2. Ha ilyen csinos sárga citromos csíkot szeretnék mint amilyen a képen is van, annyit kell tenni, hogy citromlé helyett citromszirupot használjon

PARADICSOMOS-MOZZARELLÁS PULYKAMELL

Egy gyors pulyka-mozzarella-bazsalikom kombináció akár ebédre, akár vacsorára. Gyorsan előkészíthető - akár előző nap is -, és étkezés előtt fél órával csak sütőbe toljuk, és már fogyasztható is!

A liszt-, glutén-, cukor-, tojásmentes diétákban fogyasztható!




HOZZÁVALÓK

60 dkg pulykamell filé
3 darab paradicsom
30 dkg mozzarella
só, bazsalikom, színes bors mix (fehér bors, fekete bors, rózsa bors)
olívaolaj


ELKÉSZÍTÉS

A pulykamellet vágjuk vékonyabb szeletekre, majd tegyük le egy sorba egy jénai vagy sütőtál aljára (alsó rétegnek). Sózzuk, borsozzuk, karikázzuk rá a mozzarellát és majd tegyük rá a felvágott paradicsomot is. Tépkedjük rá a bazsalikom leveleket, és spricceljük meg egy kis olívaolajjal.
A légkeveréses sütő középső rácsán kb 30-40 perc alatt süssük készre.  Még finomabb, ha a végén a sütőt grill üzemmódra állítjuk és összepirítjuk.
Párolt rizzsel vagy grillezett zöldséggel igazán finom.




FRANCIA CSOKOLÁDÉTORTA

Ha péntek, akkor Édes Péntek! Ünnepeljük meg a közelgő hétvégét ezzel az egyszerű, finom, elronthatatlan nyírfacukorral készülő, glutén-, lisztmentes desszerttel.





ELKÉSZÍTÉS


100 gramm nyírfacukor
200 gramm gluténmentes keserű csokoládé
150 gramm kockázott vaj
25 gramm darált dió
25 gramm kukoricakeményítő (Maizena)
2 tk vaníliakivonat
5 db tojás
1 csipet só

ELKÉSZÍTÉS

Melegítsük elő a sütőt kb 165 fokra.
A nyírfacukorból tegyünk félre kb 3 evőkanállal. 
Gőz fölött olvasszuk fel a csokoládét a vajjal és a maradék nyírfacukorral. Ha felolvadt, vegyük le a tálat és keverjük bele a vaníliakivonatot. 
Ha kicsit kihűlt, egyenként keverjük hozzá a tojássárgákat folyamatos keverés mellett. 
Ha teljesen elkeveredett, adjuk hozzá a darált diót és a kukoricakeményítőt.
Egy másik tálban verjük fel a tojásfehérjét a maradék nyírfacukorral addig, míg fényes, kemény habot nem kapunk. 
A hab egy részét alaposan dolgozzuk bele a csokis keverékbe, a másik felét azonban már óvatosan keverjük bele, hogy ne törjön össze a hab.
Szilikonformában süssük tűpróbáig, ami kb 40-45 perc.
Ha kész, hűtsük le és csak azután szedjük ki a formából!


CÉKLA PESTO

Könnyű vacsora vagy reggelikrém, amely nem csak ízével, hanem színével is elkápráztat. A salottától és bazsalikomtól kellő frissességű, a mogyoróolajtól pedig egy kis pikantériát kap. Hűtőben lezárva egy hétig is eláll!

A glutén-, liszt-, cukor-,  tojás-, húsmentes diétákban fogyasztható!



HOZZÁVALÓK

400 gramm főtt cékla
2 közepes salotta hagyma
1 marék friss bazsalikom
6 ek mogyoróolaj
60 gramm reszelt parmezán
0,5 kk só
3-4 csavarásnyi frissen őrölt tarka bors
1 késhegynyi őrölt szerecsendió


ELKÉSZÍTÉS

A céklát és a salotta hagymát tisztítsuk meg, és kockázzuk fel. Tegyük egy tálas mixerbe őket, adjuk hozzá a  maréknyi bazsalikomot és az egészet pürésítsük össze. Reszeljük hozzá a parmezánt, majd öntsük fel a mogyoróolajjal, végül ízesítsük sóval, borssal és egy késhegynyi őrölt szerecsendióval. Alaposan keverjük össze, és már tálalható is. Ha van időnk, érdemes minimum fél órát állni hagyni, hogy összeérhessenek az ízek.

EPER MOUSSE TORTA

A nagy sikert aratott (pl a DolceVita receptversenyen díjazott) Naora torta után ismételten készült egy egyszerűen elkészíthető, mégis mutatós, finom (hozzáadott cukormentes!) torta. A Naorával ellentétben ez azonban nem zabkorpás alapra került, hanem egy darált kekszből készült aljra.

A - választott keksztől függően - glutén-, cukor-, tojás-, húsmentes diétákban fogyasztható!



HOZZÁVALÓK

200 gramm darált keksz
40 gramm vaj
2 deci kókusztej
125 gramm mascarpone
1,5 deci tejszín
1 zacskó zselatin fix
300 gramm eper


ELKÉSZÍTÉS


A kekszet daráljuk le, öntsük hozzá az olvasztott vajat, és 2 evőkanálnyi kókusztejet. Gyúrjuk össze, majd helyezzünk egy állítható méretű tortagyűrűt egy tortatálra (24 centiméterre állítva). A kekszes masszát tegyük bele, majd a kezünkkel alaposan nyomkodjuk bele arra ügyelve, hogy mindenhova ugyanannyi kerüljön. 

Tegyük hűtőbe mialatt elkészítjük a krémet:
A tálas mixerbe tegyük a mascarponet és a tejszínt. Kapcsoljuk be, és verjük fel habbá. 
Az epret tisztítsuk meg, és botmixer segítségével pürésítsük. Öntsük a mascarponés masszához a kókusztejjel együtt. Adjuk hozzá a zselatin fixet is, és verjük tovább még 4-5 percig.
A hűtőből vegyük elő a tortaalapunkat, és öntsük rá az epres masszát. Kissé ütögessük le a tányérra szorított tortakarikával együtt, hogy az esetleges buborékok is kijöjjenek belőle, majd tegyük hűtőbe minimum 3-4 órára, de a legjobb ha egy egész éjszakát állni hagyjuk.


KÉSZÍTSÜNK OTTHON TEJTERMÉKET - A NAGY TÚRÓ PROJEKT - TÚRÓ FRANCIAORSZÁGBAN 3/2

KÉSZÍTSÜNK OTTHON TEJTERMÉKET - A NAGY TÚRÓ PROJEKT - TÚRÓ FRANCIAORSZÁGBAN sorozatunk második részéhez értünk. Az előző postban bemutattuk hogy készítsünk házi tejből túrót. 
A mostani részben abba kaphattok betekintést, hogy kész, a francia boltokban - biztosan - kapható tejtermékből, a faisselleből hogyan nyerhetünk magyar túrónak megfelelő finom morzsálódó finomságot.

Továbbra is a házi túrókészítés egy elég problémás dolognak számít a forralatlan házi tej hiánya miatt. Sajnos bármennyire is szerettem volna hozzájutni, nem sikerült, így amikor néha-néha hozzájutottam, akkor gyorsan el is készítettem belőle ez alapján a leírás alapján.

Azonban utoljára elég régen jutottam tejhez, így otthonról hoztam mindig és a fagyasztóban várta a további felhasználást. Most már viszont nagy örömünkre nem kell feltankolni belőle nagyobb mennyiséget, hanem itthon is elkészíthető körülbelül fél óra alatt.


És akkor lássuk az elkészítés menetét!

Vegyünk egy doboz Faisselle-t (1000 gramm).


Csomagoljuk ki! Vegyük le a tetejét, húzzuk le róla a védőfóliát


Tegyük egy kisebb lábosba, majd alacsony hőmérsékleten kezdjük el melegíteni. Fontos, hogy ne forrjon, csak melegítsük! Addig melegítsük míg teljesen szétválik a savó és a  túró.


Tegyük egy - kimondottan erre a célra használt - textilpelenkába, és felakasztva hagyjuk lecsepegni.


Megsegíthetjük a kicsurgást azzal, ha egy kicsit rátekerünk a rongyra, így kipréseljük belőle a felesleget. 

A kapott savót felhasználhatjuk vaj, orda, vagy akár tejcukor készítéséhez is éppúgy, mint ahogy akár kenyér- pizzatészta, vagy édes sütemények is készülhetnek belőle. 
De akár magában is ihatjuk, remek szomjoltó, ráadásul jótékony hatással van a májra, az epére, illetve a bélműködésre, ezen kívül csökkenti a magas vérnyomást és rendszeres fogyasztása esetén még fogyhatunk is tőle (ld: savókúra)


A következő részben nagy túrótesztet, és újabb ötleteket olvashattok az otthoni túrókészítésről!


EPERLEKVÁR AGAR-AGARRAL ÉS NYÍRFACUKORRAL (TARTÓSÍTÓSZERMENTES!)

Ma az ÉDES PÉNTEK keretén belül egy finom, villámgyors - tartósítószer nélküli - nyírfacukorral készült lekvárt hoztam. Nagyon gyorsan elkészíthető, és garantáltan adalékanyagmentes!

A sűrítéséhez agar-agart használtam, amelyet tengeri vörösmoszatokból nyernek. Ezt a poliszacharid-keveréket, sűrítő- és gélképző anyagnak használják, a bioboltok polcain egyre több helyen megtalálható már. Az agar-agar egy sárgásfehér színű, félig áttetsző zselés anyag (E406 néven is fut). 80% rosttartalommal rendelkezik, ezért táplálékkiegészítőként - emésztési rendellenességek kezelésekor -  is használják. 



HOZZÁVALÓK


500 gramm eper
120 gramm nyírfacukor
2 ek lime leve
1 tk (2 gramm) agar-agar


ELKÉSZÍTÉS

Az epreket tisztítsuk meg, majd tegyük egy lábosba. Adjuk hozzá a  nyírfacukrot, a limelevet, és addig főzzük alacsony lángon míg össze nem fő egy darabos ám sűrű masszává. Ha már sűrűsödik, az agar-agart keverjük el kb 2 evőkanálnyi hideg vízzel, majd öntsük az epres masszához, keverjük el és forraljuk 2-3  percig. 
Még forrón töltsük tiszta, sterilizált üvegekbe, és hagyjuk száraz dunsztban kihűlni. 



Chez Sandra - Ízekre Szedrek (ANDROID)


Androidos okos telefonod van? Töltsd le az "Ízekre szedrek" (ingyenes!) alkalmazást, melyen keresztül - több gasztrobloggal együtt - már a Chez Sandrat is olvashatod!



Egy kis ízelítő belőle:

Az ingyenes Ízekre-Szedrek receptgyűjtemény alkalmazás segítségével népszerű gasztrobloggerek által közzétett recepteket követheted nyomon a bejegyzések közzétételének időrendi sorrendjében. Olvasd kedvenc gasztrobloggereid (Chez Sandra G., Csilla konyhája, Epercsók, Gabojsza konyhája, Gasztromankó, Házias konyha, Ízharmonikus, Illéskrisz konyhája, KataKonyha, Lélekkonyha, Limara péksége, Max konyhája, Moha konyha, Piszke, Sütis néne, Szeretetrehangoltan, Tanulj meg (kenyeret) sütni) naprakész receptjeit közvetlenül a mobilodon!






Az alkalmazást >> ITT << tölthetitek le!



GLUTÉNMENTES PIZZA I (HAJDINA- ÉS RIZSLISZTBŐL)


Egy újabb, gyors, kelesztés nélküli pizza - előzőt itt találjátok -, jelen esetben gluténmentesen, hajdina és rizslisztből. Nagyon gyorsan kész, mert nem igényel dagasztást és pihenőidőre sincs szükség. 
Ha nem jutunk rizsliszthez, el lehet készíteni anélkül is, ebben az esetben 250 gramm hajdinalisztet használjunk. 
A tésztába ízlés szerint keverhetünk aprított bazsalikomot, oregánót, vagy egyéb illatos fűszernövényt is, a feltét kitalálásának csak a képzeletünk szabhat határt. A végső sütési idő kalkulálásakor érdemes szem előtt tartani a feltétek víztartalmát (pl fagyasztott zöldségeknek hosszabb idő kell, mint a frisseknek!). 
A receptben szereplő sütőpor szabadon lecserélhető élesztőre is, ebben az esetben meleg helyen, nedves ruhával letakarva kelesszük 2 órán keresztül. 
A glutén-, cukor-, tej- tojás-, (a feltéttől függően hús)mentes diétákban fogyasztható!



HOZZÁVALÓK

125 gramm hajdina liszt
125 gramm rizsliszt
200 ml langyos víz
2 teáskanál olívaolaj
1 teáskanál sütőpor
½ teáskanál tengeri só
ízlés szerint: fűszernövények, fűszerek, magvak ...
plusz a feltéthez ízlés szerint paradicsom, sonka, gomba, mozzarella, stb,,,


ELKÉSZÍTÉS

Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a sütőport (és fűszereket, fűszernövényeket ...). 
adjuk hozzá a vizet, és kapcsoljuk be a - keverőkarral - a robotgépet (KitchenAiden 4es fokozat), és keverjük 4-5 percig. 
Egy sütőpapírral bélelt pizzasütőlapra kanalazzuk egy spatula segítségével a tésztát, majd nedves kézzel nyomkodjuk le egy kicsit.
150°C-ra előmelegített sütőben süssük elő 10 perc alatt. 
Vegyük ki, kenjük meg a pizzaszósszal és tegyük rá a feltéteket, majd 220°Con süssük 15-20 perc alatt készre.



SZEZÁMBUNDÁS CSIRKECSÍKOK

Egy gyors ebédre, vagy vacsorára is asztalra kerülhetnek ezek a finom, szezámmagos bundájú csirkemellcsíkok. Mivel kukoricakeményítővel van sűrítve, így a glutén-, liszt,- cukor- és tejmentes diétákba is könnyen beilleszthető fogás. Friss, idényzöldségekből készült salátával egy laktató, de mégis könnyű fogást készíthetünk fél óra alatt.

Nálam most Actifryben készült, de ízlés szerint akár sütőben, akár bő zsiradékban is kisüthetőek.



HOZZÁVALÓK

3 közepes csirkemellfilé
2 tojásfehérje
3 ek maizena (kukoricakeményítő)
1 csipet só
0,5 kk balti curry
0,5 kk őrölt szerecsendió
1 fokhagymagerezd
0,5 kk őrölt fehér bors
szezámmag

1/2 mérőkanál olívaolaj


ELKÉSZÍTÉS

A csirkemellet mossuk meg, itassuk le papírtörlővel szárazra, és csíkozzuk fel.

A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd kanalanként keverjük hozzá a maizenát. Ízesítsük sóval,  curryvel, őrölt szerecsendióval és fehér borssal. Reszeljük hozzá a fokhagymagerezdet és keverjük alaposan össze. Forgassuk bele a csirkecsíkokat és szórjuk meg szezámmaggal.

Tegyük az actifrybe (2in1 esetén felső tálcára, ha alsó edénybe tesszük, akkor vegyük ki a lapátot). Állítsuk be (szárnyas fokozat) 16 percre, és öntsük hozzá a fél adagolókanálnyi olívaolajat. Sülés közben félidőben fordítsuk meg.
  
Sütőben 200°Con süssük addig, míg a csirkecsíkok kellemes barna színűre sülnek.
Idénysalátaágyon kínáljuk!


VARGABÉLES (ÜVEGTÉSZTÁBÓL) - GLUTÉN-, CUKORMENTES


A túrós finomságoknak se szeri se száma. Nagyon finomak akár túrós krémeknek, akár tortáknak is.
A családunk is nagyon kedveli, a vargabélest is. Most azonban kissé megkurtítva (réteslap mínusz, cérnametélt mínusz)), de egy kevés piros bogyós vegyes gyümölcsökkel megbolondítva  egy fenséges új desszertet sikerült készíteni.

Nyírfacukorral készülő, glutén-, húsmentes diétákban fogyasztható! 



HOZZÁVALÓK

100 gramm üvegtészta
csipetnyi só
2 egész tojás
80 gramm nyírfacukor +2 ek
200 gramm túró
1/2 lime leve és héja reszelve
1 dl tejföl
1 ek vaníliaaroma
1 bő marék fagyasztott piros bogyós gyümölcs

ELKÉSZÍTÉS

Az üvegtésztát törjük össze, majd forró lobogó sós vízzel forrázzuk le, majd tegyük félre.
A tojások sárgáit keverjük habosra a nyírfacukorral, adjuk hozzá a villával áttört túrót, a vaníliaaromát a reszelt  lime héját, és a tejfölt. Adjuk hozzá a leszűrt üvegtésztát A tojások fehérjéjéből verjünk kemény habot, majd azt is forgassuk a túrós masszához. 
Egy 20x20as tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük bele a tésztás masszát, majd szórjuk meg a bogyós gyümölcsökkel, és szórjuk meg 2 ek nyírfacukorral.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, 30-35 percig süssük. 
A sülést követően hagyjuk pihenni néhány percig, azután kockára vágva kínáljuk.



MADÁRTEJ - ÎLE FLOTTANTE



Ha péntek, akkor ÉDES PÉNTEK... Az édesség jegyében most ezek a tejben főtt galuskák készültek, amelyek hisszük vagy sem, eredetileg a francia konyha remekei
Személy szerint ezt az édességet sokkal jobban kifejezi a francia, ami "Île flottante", avagy úszó szigetként hívja. Más konyhákban is megtalálható: az angolban "floating island"ként, a spanyoloknál "isla flotante"  néven ismerik.

Még olyan babona is létezik vele kapcsolatosan, hogy a kismamáknak szülés után beindítja a tejképződését.

Gyorsan, egyszerűen elkészíthető, a kezdők is bátran nekiállhatnak!
A glutén- liszt- cukor- húsmentes diétákban fogyasztható!




HOZZÁVALÓK

4 egész tojás
1,25 liter tej
1 csomag vaníliapuding
100 gramm nyírfacukor
1 ek vaníliakivonat
vaníliaaroma


ELKÉSZÍTÉS

A tojások fehérjéjét egy ek nyírfacukorral verjük kemény habbá.
A tej felét forraljuk fel, majd egy evőkanál segítségével szaggassunk bele 3-4 nagyobb habgolyót. A galuskák mindkét oldalát főzzük 1-1 percig, majd egy szűrőkanállal kiszedjük. 
A tojássárgáját keverjük habosra a maradék nyírfacukorral és a pudingporral, majd lassan adjuk hozzá a hideg tejet is. Adjuk a pudingos masszát a forró tejhez és forraljuk fel - sűrítsük be -.
Hűtsük le és a kifőtt habgaluskákkal tálaljuk.



KÉSZÍTSÜNK OTTHON TEJTERMÉKET - PROVENCE-I ÉS BORSOS SAJT

KÉSZÍTSÜNK OTTHON TEJTERMÉKET sorozatunkban most borsos és provence-i zöldfűszeres kéregben lévő sajt elkészítését mutatjuk be.
Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, nyugodtan vágjunk bele. Az egyes fázisokban vele foglalatoskodott idő bár pár perc csak csupán, így is több nap mire elkészül. De mégis érdemes, mert a házi, magunk által csinált (DIY), adalékanyag mentes finom sajtot kínálhatunk a magunk, családunk avagy barátaink nagy örömére. 



HOZZÁVALÓK

1 doboz Faisselle / vagy kb 4-5 doboz nature joghurt esetleg cottage cheese
ízlés szerint tört bors, apróra vágott (esetleg szárított) zöldfűszer


ELKÉSZÍTÉS

Készítsünk elő egy textilpelenkát, vagy valami laza szövésű anyagot. A faisselle-t bontsuk ki, vegyük ki a szűrővel együtt, és alaposan hagyjuk lecsöpögni,  majd rakjuk a textíliával becsavarva a szűrőbe.
Tegyük egy salátás tálra vagy fazékra, hogy csöpöghessen - az a lényeg, hogy a szűrő ne érjen bele a lecsöpögött savóba.
Ha joghurtból készítjük, sokkal több folyadék távozik belőle, a faisselle-ből vagy cottage chees-ből kb annyi amennyit a pelenka felvesz.
Tegyük hűvös helyre, hogy ne romoljon meg. Érdemes egy pár óra múlva újracsomagolni. Minél gyakrabban csomagoljuk át, annál hamarabb lesz kész a finom sajtunk.
Kb egy nap után a kapott sűrű krémet sózzuk, borsozzunk, és hozzákeverhetünk valamilyen ízesítést is. 
Én általában durvára tört borsal borítom be, vagy provence-i fűszerkeverékkel.


A masszát formázzuk a megfelelő korong alakúra, és egy újabb pelenkába csomagolás következik.. 
A sajtot rakjuk vissza a hűtőbe, majd egy pár óra múlva nézzük meg és csomagoljuk át.

Tálaláskor vörösbort és friss baguette-t kínáljunk hozzá.

Készíthetjük kecske és juh faisselleből vagy joghurtból is, mindkettőből nagyon finom!

kecske és juh sajt...

kecske sajt provence-i fűszerekkel

          juh sajt durvára tört borssal

ZÖLDSÉGES HALGOMBÓCOK ZÖLDFŰSZERES HÁZI KEFIRREL ÉS QUINOÁVAL

Szeretjük a különböző gombócokat, készültek már lazacból paradicsomos szósszal, túróból és marhahúsból, egybesütve stefánia vagdaltnak, cukkiniből, stb.. Most többféle zöldséggel és vörös márnából készült egy finom, laktató de könnyű fogás zöldfűszeres házi kefirrel és quinoával.

A liszt-, glutén,- cukormentes diétákba fogyasztható! 



HOZZÁVALÓK (20 db gombóchoz)

2 közepes sárgarépa
150 gramm karfiol
400 gramm cukkini
250 gramm zellergumó
1 db salotta hagyma
300 gramm
3 egész tojás
150 gramm reszelt mozzarella
300 gramm vörös márna
só, őrölt tarka bors, őrölt szerecsendió,
1 marék apróra vágott petrezselyem

ELKÉSZÍTÉS

A megtisztított zöldségeket nagy lyukú reszelőn reszeljük le egy nagyobb tálba. Adjuk hozzá az apróra vágott, majd villával áttört halfiléket, üssük hozzá a tojásokat, majd keverjük bele a reszelt mozzarellát. Ízesítsük sóval, borssal, őrölt szerecsendióval, és az apróra vágott petrezselyemmel. Alaposan gyúrjuk össze, majd formázzunk belőle gombócokat.
Actifryben egy evőkanálnyi szőlőmagolajban süssük 20 perc alatt készre.
(Actifry helyett megsüthetjük sütőben, vagy bő zsiradékban is)

A nemrég elkészített kefirt egy kevés vegyes zöldfűszerrel és frissen őrölt tarka borssal szórjuk meg és a megsült zöldséges halgombócok és a megfőtt quinoa mellé kínáljuk.




Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!

KÉSZÍTSÜNK OTTHON TEJTERMÉKET - ÍGY KÉSZÜL A HÁZI KEFIR 3/1


Nagy kutatómunka árán sikerült kideríteni, hogy bizony a franciák is ismerik a kefirt. Teljesen véletlenül jött az info, épp egy receptkönyvet lapoztam, ahol a hozzávalók között szerepelt. Előzőleg nagy szívfájdalmam volt, hogy csak a magyarországi látogatások alatt lehetett fogyasztani a mennyei kaukázusi kefirt finom kornspitzzel. 
A család az esedékes látogatásuk előtt feltette a "szokásos" - ámde jóleső - kérdést, hogy "Mit hozzanak?". Erre mondtam, hogy kefirt. Kaptam is, nagyon örültem Neki, mire Apukám megkérdezte, hogy ha ennyire szeretem miért nem csinálok itthon ebből másikat. Elmondta Ő hogy szokta, Én pedig megcsináltam.
Nálam most egy sima, hypermarketben kapható pasztörizált tejből készült (Lait Entier Pasteurisé).



HOZZÁVALÓK

1 liter bolti tej (Lait Entier Pasteurisé)
4-5 ek kaukázusi kefir 


ELKÉSZÍTÉS

A bolti tejbe keverjünk 4-5 evőkanálnyi kaukázusi kefirt, majd hagyjuk kint szobahőmérsékleten az edényt a kefir megszilárdulásáig. 
Egy liter tej esetén ez kb egy-másfél nap (benti hőmérséklettől függően) 
Ha kész a kefirünk, tegyük be a hűtőbe, és legközelebb már ebből vegyünk ki pár kanállal a következő adag beoltásához. 


Hamarosan (remélem) jelentkezem ebben a témában egy másik, ha pedig sikerül, egy harmadik változattal is. Már nyomon vagyok ;)  

KÉSZÍTSÜNK OTTHON TEJTERMÉKET - A NAGY TÚRÓ PROJEKT - TÚRÓ FRANCIAORSZÁGBAN 3/1

Sajnálatos módon Franciaországban még mindig nem árulnak túrót. Mivel családunk nagy túrószerető, így megpróbálkoztam itthon vele. Nem nagy ördöngösség az elkészítése, és nagyon jó lett. A tiszta munkaidő nem több 5 percnél. Ha adott mennyiséget akarunk csinálni, arra ügyeljünk, hogy 1 liter tejből kb. 20 dkg túró lesz.




HOZZÁVALÓK

1 liter házi tej
1 ek tejföl v creme fraiche


ELKÉSZÍTÉS

A házi tejet forraljuk fel, majd hagyjuk kihűlni. Adjunk hozzá egy evőkanál tejfölt (avgy creme fraichet), és hagyjuk letakarva szobahőmérsékleten állni 2-3 napig. 
Miután a tej megaludt, a felső fél cm-es réteget szedjük le, a többit tegyük egy edénybe.
Egy "eggyel nagyobb méretű lábosba" tegyünk fel vizet a "tűzre", erre tegyük rá az aludttejes edényt. (Az edény beleér ugyan a nagyobb edény vizébe, de nem süllyed el benne a füle miatt!)
Szóval takarék lángon kezdjük el melegíteni, lassan, majd egy idő után elválik a savója, amikor ez már forró, egy villával óvatosan nyúljunk bele a tejbe, és kicsit mozgassuk meg.
Ne nagyon, mert akkor nagyon apró szemű lesz a túrónk. Ekkor már elválik a túró. Végül tésztaszűrőben alaposan csepegtessük le.

Én este szoktam csinálni, éjjelre "magára" hagyom és reggel a friss túró vár már.



Hamarosan azt is megmutatjuk, hogy készítsünk Franciaországban kapható kész tejtermékből túrót!



FRANCIA BAGUETTE

A franciák egyik főbb ismertetőjegye - az "Öreg- Hölggyel" (Eiffel-torony) egyetemben - a hosszúkás, kívül ropogós, belül kissé nedves, és hólyagos finom kenyér, a baguette [ejtsd bágett].
Manapság szinte minden második - de minden harmadikon biztos! - hogy található önmagából finom illatokat ontó pékség. Itt a hosszú rudak garmadájával találkozhatunk, amelyek készülhetnek csak finomlisztből, teljes kiőrlésű lisztből, kenyérlisztből, de akár dúsíthatják magokkal, müzlivel, dióval, sajttal, stb...
Az azonban szinte fixként kijelenthető: a frissen vásárolt, papírba csomagolt és hónalj alá csapott baguettek nem sok esetben érnek haza érintetlenül. A sarkait nem sok ember állja meg, hogy ne törje le és hazaúton ne majszolja el.
Az igazi, eredeti, hamisítatlan baguette fő összetevői között csak búzalisztet, vizet, élesztőt, sót találunk (adalékanyag nélkül!). Maga a szó jelentése a latin baculumból származik, ami botocskát, pálcikát jelent a hosszúkás, kb 6 centi átmérőjű kenyér alakjára utalván.

Más országokban is találkozhatunk hasonló típusú kenyerekkel,  de mivel sajnos a "baguette" név - még - nem védett, baguette-formára alakított kenyereket is árulnak, amik valójában nem is baguettek. Sajnos ez alól  Magyarország sem kivétel, nagyon ritkán lehet igazi baguette-hez jutni.


Az alap a 2,5 decis bögre.


HOZZÁVALÓK (2 db hosszú rúdhoz)

1 bögre meleg víz
3 csésze finomliszt
1 tk só
1 kk szárított élesztő
1 tojás
olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS

Fél bögre meleg vízben keverjük el az élesztőt, majd tegyük félre 10 percre.
Tegyük egy tálba a lisztet, adjuk hozzá a sót, a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet. Gyúrjuk össze, majd lisztezett deszkán dagasszuk 8-10 percig, próbáljunk meg minél több levegőt belegyúrni. 
Tegyük egy tálba, takarjuk le egy nedves ruhával, és meleg helyen hagyjuk duplájára nőni.
Kb egy óra ha megkelt, borítsuk a tésztát egy lisztezett deszkára, ismét alaposan dagasszuk át (6-8 perc), majd osszuk két részre.
Formázzunk mindkettőből baguette rudakat, majd tegyük olívaolajjal kikent baguette sütőformába (vagy sütőpapírral bélelt tepsibe). Takarjuk le ismét nedves ruhával, és hagyjuk hogy duplájára keljen.


Ha megkelt, kapcsoljuk be a sütőt 220°Cra (légkeveréses). 
A tojást keverjük el 1 ek vízzel, és kenjük le vele a baguette rudakat.
Tegyünk egy tálba kb 2 bögrényi vizet, és  tegyük a megkelt baguettek mellé a sütőbe, és süssük 15 percig. Negyedóra elteltével vegyük le a hőmérsékletet 200°Cra, majd süssük még kb 10 percig, amíg szép színt kap.

A sütőből kivéve rácson hagyjuk kihűlni.



MACON, FŐTÉRI "KERT"

Van egy remek "kis" város Franciaországban, a neve Mâcon . Na jó ez nem teljesen igaz, mert: egy: nem csak egy jó város van Francia honban, kettő: nem is olyan kis város Mâcon, mert a Saône-et-Loire (71es) megye megyeszékhelye is, ráadásul Eger testvérvárosa.

A városháza előtti teret időről időre valamelyik téma szerint "építik" be. Most a tavasz jegyében, az egész tér egy nagy kerté vált. Minden erről szól, a fák aljába salátát ültetnek, raklapokból - vidám színre lefestett - virágládák lettek.

Azt hiszem nem is érdemes tovább szaporítani a szót, mert a képek magukért beszélnek:


  

































Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!