Az új Beaujolais megérkezett - Le Beaujolais Nouveau est arrivé!

Beaujolais Franciaország egyik történelmi borvidéke. 
Az ország keleti felében, Lyontól északra található, amely két régió (Rhône-Alpes és Burgundia) egy-egy megyéjének (Rhône és Saône-et-Loire) vidékét foglalja magában. 
Bár közigazgatásilag Burgundiához tartozik (annak a legdélibb része), de nemzetközileg önállóan is (el)ismert, hiszen egy nagymúltú bortermelő vidék. 
Borkészítési technológiája a szénsavas maceráció, amellyel a népszerű Beaujolais nouveau készül. 
A beaujolais-i borok az Appellation d'Origine Contrôlée (AOC), azaz Ellenőrzött eredetmegnevezésű borok kategóriájába tartoznak, vagyis a legmagasabb minőségi fokozatú rangot viselik. 
Fő alapanyaguk egy vékony héjú, alacsony tannintartalmú egyszerű kékszőlő, a gamay. Az itt készült borokra a következő jelzőkeet használhatjuk: könnyű, friss, gyümölcsös vörösbor. 

A borvidék legismertebb borának számít a Beaujolais nouveau
A sikerstory az 1941-es helyi borvidéki rendelet kiadásával vette kezdetét, amely meghatározta az újborok fogalomba hozatalának legkorábbi dátumát. (Ez minden évben november 15-e.) A helyi borászok ünneppé tették az első újbor megjelenését, és azt a borászt választották az év legsikeresebb termelőjének, aki november 15-én elsőnek ért szállítmányával Lyon városába. 
A „Beaujolais noveau-őrület” meghódította Párizst és Svájc közeli városait - és e könnyű bor sikere arra késztette a vidék borászait, hogy más, sokkal komplexebb, hosszabb élettartamú, tölgyfa hordóban finoman érlelt borok gyártásával is foglalkozzanak.
Az 1960-as évekig „a szállítás, meg a világ felgyorsulásáig a Beaujolais kóstolgatása mindösszesen a lyoniak kiváltsága volt, aztán 1970-ben Georges Dobeuff, helyi borkereskedő Párizsba is küldött egy palackkal, "Az új Beaujolais megérkezett" felirattal.”
A régi szlogen Párizsban is bevált, és az újbor fogyasztás szokása világszerte egyre népszerűbb lett. (A Beaujolais nouveau elnevezés, a felújított reklámszöveg és a teljes marketing kidolgozása George Duboeuf nevéhez fűződik.) 
1985-től az Institut National des Appellations d'Origine (a Nemzeti Eredetmegnevezési Intézet, INAO) új rendelete november 15. helyett, minden november harmadik csütörtökére tette át a Beaujolais nouveau forgalomba kerülésének legkorábbi dátumát.
A külföldi piacokra szánt palackok így már éjfél után elhagyhatják a raktárakat. A saját országban értékesíteni kívánt üvegek is útjára indultak a pincészetekből. Így november 3. csütörtökén az egész világon egyszerre hangzik el: "Le Beaujolais Nouveau est arrivé!”

Az új bor körüli felhajtással kapcsolatosan megoszlanak a vélemények: vannak, akik a XX. század egyik legnagyobb bormarketingfogásának tartják, vannak, akik a természet és az ember közös munkájának egyik remekét látják benne. Tény azonban, hogy a Beaujolais nouveau egyszerűségével küzdötte fel magát a világhírű, nagy francia italok sorába.

A Basic Beaujolais és Beaujolais nouveau klasszikus bisztró-bornak számít,amelyet hagyományosan 1 pintes palackokban kínálnak. Ezeket a borokat még a szüretelés évében érdemes meginni, mert a gyors erjedés és a gyors utókezelés egyáltalán nem védi a terméket a tárolásból adódó borbetegségektől.
(Egyes évjáratok már márciusra jellegüket veszíthetik de a legjobb minőség is maximum egy évig fogyasztható.) 
A kizárólag gamay szőlőből készült nem primőr borok esetében: a Beaujolais Villages fogyaszthatósági élettartama általában 2-3 év
A vidék borainak csúcsát képviselő Cru Beujolais-k egyszerűbb termékeit a szüretet követő 3 éven belül érdemes elfogyasztani, ám a kategória további borai jellemzően minimum 3 éves érlelés után kerülnek palackba, és minőségüket 10 évig megőrzik. 
Jó évjárat esetén a Grand Cru család legjobb borainak – a Chénas, Juliénas, Morgon és a Moulin-à-Vent – minősége minden kóstolási szempontból vetekszik a Burgundi borokéval.
A szőlőt augusztus végén, szeptember elején szüretelik, rövid erjesztés után préselik, utókezelik, és a szüret után hat héttel már palackozzák. 
Ez a gyorsaság a Beaujolais nouveau jellegzetessége; így lehet minden évben ez az első forgalomba kerülő francia bor. 

Milyen is a Beaujolais nouveau-?
Leginkább az egyszerűséget, a vidámságot, a frissességet és az illatos virágok jegyeit hordozza magában.

Ami pedig fontos: az év végéig próbáljuk meg elfogyasztani minden  új bort az adott évjáratból



Szervírozás – harmonizáló ételek
A Beaujolais-bort leginkább a könnyebb ételek és a saláták mellékínáljuk. Frissessége miatt nem igazi vörösborként kell vele bánnunk: érdemes úgy szervírozni mint egy fehérbort: kicsit hidegebben, mint ahogyan ezt a vörösboroknál megszoktuk. Ezt azt jelenti, hogy  a Beaujolais Nouveau esetében 11°C (52°F), a további Beaujolais AOC és Beaujolais-Villages boroknál 13 °C, és a Cru Beaujolais 15-16 °C-osan (60-62 °F ) a legfinomabb – néhány palack esetében a dekantálás is javasolt.
Karen MacNeil amerikai borszakértő szerint leginkább az jellemző rá, hogy „az egyetlen bor ami éppen csak hogy vörös”. 

Beaujolais borok között megkülönböztetjük a:
Beaujolais nouveaut, amelyet aperitifként szolgálhatunk fel, ún. barátkozó-borként;
- a Beaujolais-Villages saláták és szabadtéri étkezések, piknikek itala  
- a Beaujolais Cru , melyet a szárnyasokhoz, a testesebb cru borokat vörös húsok és nehezebb sültek mellé ajánlják.



GLUTÉNMENTES MENÜAJÁNLÓ: 2013. NOVEMBER 20




LÁNGOS (GLUTÉN-, LISZT-, TOJÁS-, TEJ-, CUKORMENTES)

A gyerekek nagyon szeretik a lángost. Gondoltam megpróbálok egy többszörösen mentes lángost is elkészíteni. Nagyon finom lett, Én kisebb gyerekkézbe való korongokat készítettem, így ebből a negyed kilónyi lisztkeverékből 12 kisebb lángos lett.

Feltét nélkül a glutén-, liszt-, tojás-, tejmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!



HOZZÁVALÓK

250 gramm gluténmentes lisztkeverék
220 ml víz
200 gramm burgonya
25 gramm élesztő
1  csipet só


ELKÉSZÍTÉS

A burgonyát héjastól főzzük meg, majd pucoljuk meg és villával törjük át.
A lisztet tegyük egy kelesztőtálba, morzsoljuk rá az élesztőt, adjuk hozzá a csipet sót, az áttört burgonyát, és a meleg víz folyamatos hozzáadagolása mellett gyúrjuk össze.

Meleg helyen kelesszük duplájára, majd forró olajban süssük ki a korongokat.


GLUTÉNMENTES KÓKUSZOS KEKSZ

Gluténmentes csokoládés-kókuszos omlós kekszek 30 perc alatt.




JOGHURT GOMBÓC

Túró nélküli túrós finomság. Bár már nem okoz a túrókészítés problémát itthon, ez a gombóc továbbra is natúr joghurtból készül, hisz olyan lett amilyennek lennie kell. Úgyhogy a csillagozott receptek közé került!

Nyírfacukorral készül, a gluténmentes diétákban fogyasztható!



HOZZÁVALÓK


500 gramm  natúr joghurt (4x125 gramm)
3 ek nyírfacukor,
25 cl kukoricadara
2 egész tojás

olívaolaj
darált gluténmentes keksz


ELKÉSZÍTÉS

Egy edénybe öntjük a joghurtokat, és felforraljuk.
Ha már rotyog, tegyük bele a kukoricadarát és a nyírfacukrot, és folytonos kavargatás mellett főzzük sűrű masszává. 
Ha összeállt, tegyük félre és hűtsük ki (érdemes néhányszor átkeverni, hogy hamarabb hűljön). 
Tegyük fel a főzővizet, ezalatt befejezhetjük a gombócokat: 
A kihűlt masszához adjuk hozzá a tojásokat, majd nedves kézzel formázzunk gombócokat belőle, amelyeket az enyhén sós vízben főzzünk ki. 
Akkor jó, ha feljön a víz tetejére. 

Szedjük ki szűrőkanál segítségével, és olajon megpirított darált gluténmentes kekszmorzsában hempergessük meg őket.

Nyírfaporcukorral és creme fraiche-sel (tejföllel vagy nature joghurttal) tálaljuk!


GLUTÉNMENTES MENÜAJÁNLÓ: 2013. NOVEMBER 19





VEGÁN CÉKLALEVES (GLUTÉN-, LISZT-, TEJ-, TOJÁSMENTES)

Mint tudjuk, a cékla a magyar aloe vera. Egészséges, szép színű, így érdemes belőle minél többet fogyasztani. Például ilyen ínycsiklandó, antioxidánsokban és vitaminokban gazdag levesként. Igazi vitaminbomba, amely az immunrendszerünknek is jót tesz ebben a zegernyés időben.

A glutén-, liszt-, tej-, tojás-, cukor-, húsmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz! 




HOZZÁVALÓK

500 gramm cékla
1/2 póréhagyma
3 dl zöldségalaplé
1 evőkanál olívaolaj
só, fehér bors
1/2 kk őrölt szerecsendió
fűszersó

szója joghurt

ELKÉSZÍTÉS

A céklát tisztítsuk meg, majd kockázzuk fel. A megtisztított és felaprított póréhagymát pároljuk üvegesre az olívaolajon, öntsük fel az alaplével, majd tegyük bele a céklakockákat. Főzzük addig, míg a cékla meg nem puhul, majd botmixerrel pürésítsük az egészet. Ízesítsük a fűszerekkel, majd forraljunk rajta még egyet.  Ha túl sűrűnek tűnik kevés vízzel vagy alaplével hígítsunk rajta! Zárjuk le, és a tejföllel vagy natúr joghurttal díszítve tálaljuk!


CSOKOLÁDÉTORTA KÓKUSZOS MANGÓKRÉMMEL ÉS LEVENDULÁVAL (GLUTÉNMENTES)

Ismét egy csokoládétorta.. Gluténmentes, a tetején mennyei kókuszos mangókrém, rá pedig egy kevés levendula és lime reszelt héja került.

Nyírfacukorral készült, a glutén-, lisztmentes diétákban fogyasztható!




HOZZÁVALÓK

1 pohár natúr joghurt (Nálam szójajoghurt)
1/2 joghurtos pohárnyi olívaolaj
2 egész tojás
1 joghurtos pohárnyi nyírfacukor
1 joghurtos pohárnyi kukoricadara
1,5 joghurtos pohárnyi darált mandula
2 kk szódabikarbóna
85 gramm glutén és cukormentes csokoládépasztilla
2 ek cukrozatlan kakaó
1 csipet só

1 ek nyírfaporcukor
1 mangó
1 ek nyírfacukor
20 ml natúr kókuszkrém (cocomas)

levendula
kezeletlen héjú lime héja


ELKÉSZÍTÉS

A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.
A tojásokat egy csipet sóval verjük fel nagyon habosra.
Egy másik tálba kanalazzuk bele a joghurtot, majd ez a joghurtos poharunk lesz a mérce, ezzel mérjük ki a többi hozzávalót is. Adjuk hozzá a szódabikarbónát és a kakaót is, majd alaposan keverjük össze. Óvatosan keverjük össze a felvert tojásos habbal, és a csokoládépasztillákkal.
Öntsük egy 22 cm átmérőjű szilikon tortaformába, és előmelegített sütőben süssük készre kb 30 perc alatt.


Ezalatt készítsük el a mangókrémet:
A mangót tisztítsuk meg, vegyük ki a magját, és a húsát egy botmixerrel pürésítsük össze. Tegyük egy tálas mixerbe, és adjunk hozzá kb egy evőkanálnyi nyírfacukrot, és a cocomast. Alaposan verjük fel (robotgéppel 5-6 percig verjük), majd tegyük félre egy kínálótálba.


A megsült majd langyosra hűlt csokoládétortát hintsük meg egy minimális nyírfaporcukorral, szeleteljük fel, öntsünk rá egy adagnyi kókuszos mangókrémet, majd szórjuk meg levendulával és reszeljünk rá egy kevés lime héjat.



GLUTÉNMENTES MENÜAJÁNLÓ: 2013. NOVEMBER 18




GLUTÉNMENTES RÉPATORTA

A blog egyik nagy kedvence a lime-os répatorta. Most ennek a finomságnak készült el az egyszerűsített, gluténmentes verziója. Annyira jó lett, hogy meg is beszéltük, a karácsonyi asztalon helye van!

Nyírfacukorral készül, a glutén-, lisztmentes diétákban fogyasztható!

(Amennyiben a tetejére laktózmentes margarinból és nyírfaporcukorból készítjük a krémet, úgy a tejmentes diétákban is!)



HOZZÁVALÓK

150 gramm megtisztított sárgarépa
1/2 kezeletlen héjú narancs héja és leve
70 gramm nyírfacukor
2 egész tojás
12,5 cl olívaolaj
1 csipet só
1/2 kk vaníliaaroma
1/2 kk őrölt fahéj
1/2 kk őrölt gyömbér
1/4 kk őrölt szerecsendió
50 gramm kukoricadara
10 gramm rizsliszt
10 gramm kukoricaliszt
20 gramm darált mandula
30 gramm kukoricakeményítő
1 ek gluténmentes sütőpor
1/2 kk szódabikarbóna

A tetejére:
2 ek mascarpone
2 ek philadelphia natúr krémsajt
1 ek nyírfaporcukor
1/2 kezeletlen héjú lime leve és reszelt héja


ELKÉSZÍTÉS

A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.
A megtisztított sárgarépákat reszeljük le egy kis lyukú reszelőn. Adjuk hozzá a darált mandulát, a kukoricakeményítőt, a kukoricadarát és a szódabikarbónával és sütőporral elkevert kétféle lisztet. Ízesítsük a fűszerekkel és az aromával, majd reszeljük hozzá a narancs héját, és csavarjuk bele a levét is. Alaposan forgassuk össze. 
A tojásokat elektromos habverő turbo fokozatával verjük habosra egy csipet sóval és a nyírfacukorral. Öntsük hozzá az olívaolajat, a lisztes-répás keveréket, majd az egészet forgassuk össze. Öntsük egy 18 centiméter átmérőjű szilikon tortaformába, és az előmelegített sütőben süssük meg kb 25-28 perc alatt (légkeveréses)
A formában hagyjuk kihűlni, majd óvatosan vegyük ki belőle.

Ezalatt készítsük el a tetejére a krémet:
A mascarponét keverjük habosra a nyírfaporcukorral és natúr krémsajttal valamint a lime levével. Tegyük egy habzsákba, majd nyomjuk a langyosra - vagy teljesen kihűlt - répatorta tetejére.

Tegyük hűtőbe minimum 1-2 órára (de a legjobb, ha egy egész éjszakára hűtőben marad). Tálaláskor reszeljünk rá egy lime héját.



GLUTÉNMENTES MENÜAJÁNLÓ: 2013. NOVEMBER 15




ZELLER-GOMBA KRÉMLEVES - GOMBAKRÉMLEVES III

Mint már többször szóba jött, a franciák kedvelik a krémleveseket vacsoraként. Most gombából és zellerszárból - avagy halványító zellerből - készítettem egy finom, egészséges krémlevest.

A glutén-, liszt-, tojás-, húsmentes - a görög joghurtot elhagyva a tejmentes-, - diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!



HOZZÁVALÓK


400 gramm csiperkegomba
1 salottahagyma
280 gramm szárzeller
só, bors, őrölt szerecsendió
1,5 liter zöldségalaplé
150 gramm görög joghurt (elhagyható!)

ELKÉSZÍTÉS

Tisztítsuk meg, majd daraboljuk fel a gombákat, a salotta- ill. fokhagymát, és a zellerszárat, majd tegyük egy edénybe és öntsük fel a zöldségalaplével. Főzzük meg, majd botmixerrel pürésítsük. Keverjük hozzá a görög joghurtot, majd ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal, és őrölt szerecsendióval.


GLUTÉNMENTES GOFRI - GLUTÉN-, LISZT-, TEJMENTES

Könnyű, légies gluténmentes gofrik pár perc alatt polenta - rizsliszt - kukoricaliszt keverékéből. Nálam most mandulatejjel készült, de szabadon lecserélhető más növényi tejre is. Ha nem akarjuk azonnal felhasználni, jól záródó üvegben 1-2 napig a hűtőben eláll a massza.
Ebből a mennyiségből kb 10 darab gofri készíthető el.

Nyírfacukorral készül, a glutén-, és tejmentes diétákban fogyasztható!




HOZZÁVALÓK

250 ml növényi tej
80 gramm instant polenta
50 gramm rizsliszt
35 gramm kukoricaliszt
65 gramm kukoricakeményítő
100 gramm laktózmentes margarin
1 tk gluténmentes sütőpor
20 gramm nyírfacukor
1 tk vaníliaaroma
2 tojás

ELKÉSZÍTÉS

A tojásokat válasszuk szét. A fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá.
A tojások sárgáit keverjük habosra a nyírfacukorral, öntsük hozzá az olvasztott margarint, a vaníliaaromát és a növényi tejet. Keverjük csomómentesre a kukoricaliszt-keményítő- rizsliszt keverékével. Alaposan keverjük át, majd felforrósított gofrisütőben süssük  meg 4-5 perc alatt.



FŰSZERES SÁRGABORSÓPÜRÉ - GLUTÉN-, LISZT-, TEJ-, TOJÁSMENTES

A szokványos krumpli és rizsköretek helyett próbáljunk ki másfajta pürét is . Az oldalon található már csicsókás-zellerpüré is, most egy egyszerűen elkészíthető fűszeres sárgaborsópüré készült.
Tökéletes körete lehet frissen sülteknek, de akár halaknak is.

A glutén-, liszt-, tej-, tojásmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!




HOZZÁVALÓK

250 gramm sárgaborsó
1 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
2 liter zöldségalaplé
1/2 kk őrölt szerecsendió
1/2 kk őrölt koriandermag
1/2 kk őrölt zellermag
1/2 kk őrölt kurkuma
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors, só


ELŐKÉSZÍTÉS

A sárgaborsót mossuk át, majd tegyük fel az alaplébe főni a babérlevéllel és a fokhagymagerezddel együtt. Forraljuk fel, majd kapcsoljuk le alatta a hőt. Fedjük le, és hagyjuk így minimum 2-3 órára. De akár egy éjszakára is.


ELKÉSZÍTÉS

Ismét forraljuk fel a sárgaborsót, majd ízesítsük a fűszerekkel. Vegyük ki a babérlevelet, pürésítsük botmixerrel, majd melegen tálaljuk.



GLUTÉNMENTES MENÜAJÁNLÓ: 2013. NOVEMBER 14




Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!

TORTILLA EXPRESS - GLUTÉN-, LISZT-, TEJ-, HÚSMENTES

Bevásárlás alkalmával előfordulnak kisebb balesetek, mint például a gyermek leejti, rálép mondjuk a tortilla chipeses zacskóra. Ráripakodás helyett készítsünk belőle vendégváró falatokat pár perc alatt - akár a gyerekkel együtt is -. Kezdők is bátran álljanak neki, hiszen a képek is jól mutatják milyen pofonegyszerű az elkészítése!

A glutén-, liszt-, tej-, húsmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!




HOZZÁVALÓK

1 zacskó gluténmentes tortilla chips (200 gramm)
3 egész tojás
kaliforniai paprika
só, bors,
1 kávéskanál darált chili  paprika (elhagyható)

ELKÉSZÍTÉS

A chipses zacskót tegyük a pultra,  egy késsen 2-3 helyen szurkáljuk meg, - hogy a levegő kijöhessen belőle, - majd megnyomogatva (tenyérrel lefelé nyomva) törjük apróra benne a chipset.



Üssük egy közepes nagyságú tálba a tojásokat, öntsük hozzá a tortilla chipset, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az apróra vágott kaliforniai paprikát, és a darált chilit.



Kanalazzuk egy 22 centiméter átmérőjű szilikonformába, és 220°C-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt 



süssük készre. 


Csúsztassuk egy vágólapra, és egy éles késsel daraboljuk kisebb falatkákra, majd hagyjuk kihűlni.


Paradicsommal és snidlinggel, vagy "akár csak" egy jó adag snidlinges tejföl  mellé kínáljuk!





GLUTÉN-, TEJMENTES PALACSINTA II.

Glutén- és tejmentes palacsinta kókusztejből és kukoricakeményítőből. Az eredmény ugyanolyan lett mint az "igazi". Az eredmény pedig: könnyen, egyszerűen és vékonyan süthető palacsinták.

Eddigi glutén-, és tejmentes palacsintarecepteket a linkekre kattintva találtok:



HOZZÁVALÓK

  90 gramm kukoricakeményítő
250 ml kókusztej
2 egész tojás
csipet só
1 ek olaj

ELKÉSZÍTÉS

A kukoricakeményítőt tegyük egy tálba, adjuk hozzá a csipet sót, és a tojásokat. Keverjük simára a kókusztej hozzáadagolása mellett. Kerámiaserpenyőben zsiradék nélkül, vagy zsiradékkal kikent forró serpenyőben süssük ki. Ha nem akarjuk minden egyes darab előtt kikenni a serpenyőt a tésztához is hozzáadhatjuk. 


kb 9-10 palacsinta lesz belőle

GLUTÉNMENTES MENÜAJÁNLÓ: 2013. NOVEMBER 13




Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!

KEDGEREE - GLUTÉN-, LISZT-, TEJMENTES

Kedgeree [ejtsd: kedzsöri] egy indiai brit gyarmatokról származó ételféleség, amelyet eredetileg reggelire fogyasztottak. Ez az illatos fűszerekkel készült füstölt halas rizs szerintem inkább ebédre vagy vacsorára készüljön, nekem kissé furcsa lenne ezzel szembetalálkozni a reggelizőasztalnál. De hát...

Ez a fél óra alatt elkészíthető fogás igazi fehérjebombának számít, ami a glutén-, liszt-, tejmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!


HOZZÁVALÓK 

250 gramm barna v. basmati rizs
250 ml zöldségalaplé
370 gramm füstölt makréla
1 babérlevél
35 gramm sós vaj
1/2 szál póréhagyma
2 ek őrölt curry
4 ek (szárított) felaprított snidling
4 ek szárított koriander
2 közepes főtt tojás
só, frissen őrölt tarka bors
1/2 kk őrölt szerecsendió
1/2 kk őrölt kurkuma
1 gerezd fokhagyma
2 ek limelé


ELKÉSZÍTÉS

A tojásokat főzzük keményre.
A vaj felén pirítsuk meg a póréhagymát a fűszerekkel és a fokhagymagerezddel. Adjuk hozzá a rizst, és öntsük fel az alaplével. Fedő alatt alacsony hőmérsékletes pároljuk puhára. Adjuk hozzá a maradék vajat, a feldarabolt makrélát és a babérlevelet. Keverjük bele a felaprított snidlinget és petrezselymet, majd fedő alatt pihentessük 8-10 percig.
Limelével és korianderrel megszórva a negyedelt, vagy nyolcadolt kemény tojással tálaljuk.


KÓKUSZKOCKA IV (GLUTÉN-, LISZTMENTES)

A kókuszkocka továbbra is nagy kedvencünk. Most a kukoricakeményítő mellé egy kis rizsliszt és rizsdara is került. Könnyű, egyszerű az elkészítése, a kezdők is bátran álljanak neki!


Nyírfacukorral készül, a gluténmentes diétákban fogyasztható.




HOZZÁVALÓK

    5 egész tojás
  75 gramm rizsdara
  25 gramm rizsliszt
  50 gramm kukoricakeményítő
150 gramm nyírfacukor
1/2 kk szódabikarbóna
1 ek olaj

A csokoládéhoz:
100 gramm (cukormentes) csokoládé
75 gramm nyírfacukor (v. 100 gramm erititol)
2 púpos evőkanál cukrozatlan holland kakaó
0,5 deci kókusztej
75 gramm vaj

kókuszreszelék

ELKÉSZÍTÉS

A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.

A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét verjük fel kemény habbá a nyírfacukor fokozatos hozzáadagolása mellett. Folyamatos keverés mellett folyassuk hozzá a tojások sárgáit, majd szitáljuk hozzá a szódabikarbónát, a  kukoricakeményítőt, a rizslisztet és a rizsdarát. Alaposan keverjük össze, majd öntsük a masszát egy sütőpapírral bélelt 22x30-as tepsibe, és az előmelegített sütőben süssük 30 percig. (Ne nyitogassuk az ajtót!) 

Ezalatt készítsük el a csokoládéöntetet: egy közepes lábosba öntsünk fél deci kókusztejet, amelybe tegyünk 2 púpos evőkanál kakaót, keverjünk hozzá 75 gramm nyírfacukort és tördeljük bele az étcsokoládét. Miközben melegszik, sűrűn kevergetve olvasszuk össze masszává. Tegyük félre, és időnként megkeverve hűtsük közép melegre. Végül keverjük hozzá vajat is.
A megsült tésztáról óvatosan húzzuk le a sütőpapírt, majd borítsuk rácsra, és hűtsük ki. Vágjuk kockákra és forgassuk meg a csokoládéba majd a kókuszreszelékben.

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!

GLUTÉNMENTES MENÜAJÁNLÓ: 2013. NOVEMBER 12





MÁRTON-NAP ÉS FRANCIA LIBASÜLT RECEPT

Márton-nap a dőzsölés napja, hiszen ilyenkor mindenhol lakomákat rendeznek, ugyanis úgy tartja a mondás, hogy aki ezen a napon bőven lakomázik, egész évben bőven lesz mit ennie, innia.
Vagyis pontosan így hangzik: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Vagyis a lakmározással sok  erőt és egészséget esznek illetve isznak magukba. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát is, amely nem csak finom étek az asztalra, hanem csontjából jóslásokba is bocsátkoztak: ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros.
November 11-ei időből is jósoltak: „Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.” Egy kalendáriumi regula szerint: „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.”
De miért is kell Márton napján libát enni?

Először is azért Szent Márton napján, mert ez a nap jelentette a paraszti év végét, vagyis a cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként bónuszként egy libát, mert a tél beköszöntése előtt  meg kellett tizedelni a szárnyasokat. Ezt pedig mivel mással lehetne jobban megünnepelni, mint egy illatos, omlós, finom libasülttel? Hiszen az azévi libák eléggé felhíznak ahhoz, hogy süthetőek legyenek.  Egy szólás is született ez alkalomból: "olyan kövér mint Szent Márton lúdja".

Azonban erre a népszokásra van egy másik magyarázat is, amely nem más, mint Szent Márton tisztelete. A legenda szerint a savariai (mai nevén szombathelyi) születésű Szent Mártont a franciaországi Tours  püspökévé akarták szentelni 371-ben. Ő azonban mikor megneszelte milyen magas egyházi méltóságra akarják kinevezni, hívei elől egy libaólba keresett menedéket. Ám a libák kiadták Őt, mert a libák veszélyesnek érezték, és hangos gágogással jelezték, hogy ott lapít, így a szégyenlős püspök jelölt nem tudott sokáig elbújni.

St Martin de Tours. Icône de la nef de la chapelle du monastère de Cantauque (Provence)


Az őszi libasütés azonban nem csak magyar és francia szokás: Angliában is ismerik, és tartják: az angolok ugyanis éppen Márton napján győzedelmeskedtek a nagy spanyol hadiflotta felett, amit a  "rettenthetetlen armada" néven is emlegetnek. És mi köze ennek a libaevéshez? A győzelem napján Erzsébet királyné éppen sült libát evett. Így Nagy Britannia lakói a libaevéssel a győztes flottának is emléket állítanak, ezzel tisztelegvén a hőseik előtt.

A dőzsölés azonban a liba fogyasztásában nem fullad ki, a libasültet újborral öblítették le, hiszen novemberre már  befejeződik a must borrá alakulása. Ezért is lett Szent Márton a nagyobb borvidékeken az Új-bor védőszentje is.
Ezen a napon kezdték meg a gazdák az új hordókat, ezért nevezik a libák mellé felkínált bort "Libás-bornak" vagy "Márton–bornak", amelynek a fáma szerint még gyógyító hatása is volt.

Milyen libát?

A liba a kacsa, a házigalamb és gyöngytyúk mellett a barna húsú szárnyasok táborába tartozik.
A liba kora és súlya alapján megkülönböztetünk:
- pecsenye libát, ezek  9 hetesnél fiatalabb állatok
- fiatal libát, ezek a 9 hétnél idősebb, de 9 hónapnál fiatalabb libák
- hízott libát, melyet levágásuk előtt 3 hétig intenzíven a májára hizlalnak.

A libahúsnak nagy zsírtartalma van, emiatt sokan ódzkodnak a fogyasztásától.  Azonban évente egyszer azt hiszem az éves áldás reményében érdemes kihágni, és pecsenye libát venni, mert ennek a különböző libafajták között még legkisebb a kalória tartalma. Nem mehetünk el azonban szó nélkül ennek a szárnyasnak a vitamin- és ásványi anyag tartalma mellett: magas B1-, B2-, és A-vitamin, kálium, nátrium és foszfor tartalommal bír. A koleszterintartalma azonban a magas zsírtartalma ellenére viszonylag alacsony.


Márton-nap Magyarországon

Baranyában azt tartják, hogy a Márton-napi idő a márciusi időt mutatja meg. A Mura-vidék lakói szerint ezen a napon nem szabad sem mosni, sem pedig teregetni, mert ha ezt megteszik, elpusztulnak a jószágok.
Szent Márton napján a pásztorok vesszővel ajándékozták meg gazdáikat, ezt hívták "Szent Márton vesszejének". Az átadáskor köszöntőt is mondtak, a gazda pedig megfizette a bélesadót vagy rétespénzt. Márton vesszeje egy többágú vessző volt, a monda szerint annyi ága volt, amennyit fial az évben a disznó. A bősi gazdák ezt a vesszőt a disznóól tetejébe szúrták, ezzel védekezvén a dögvész ellen. Tavasszal pedig ezzel a vesszővel hajtották ki az állatokat.

A Dunántúlon különösen Vas megyében még sokan emlékezhetnek arra, hogy Márton-nap estéjén köszöntőjükkel járták körbe a pásztorok a házakat kezükben dús lombú nyírfavesszőket tartván, melyből a gazdájukat is megajándékozták, hogy tavasszal ezzel hajtsa majd ki először a jószágot a legelőre.
Gyöngyösfalun ezen a napon a kanász megkopogtatta az ablakot a következő szavakkal: „Jó estét kívánok! Elhoztuk Szent Márton püspök vesszejét. Se mink nem kezdtek, se mink nem végezzek. Úgy szaporodjanak a sertések, mint ennek ahány ága boga van” (Tátrai Zs. gy. 1966).


A libasütést akár otthon is megejthetjük, melyet egy finom bor társaságában el is fogyaszthatunk ezzel is bevonzva a szerencsét és a bőséget!

FRANCIA LIBASÜLT



HOZZÁVALÓK

1 db kb 4 kilós pecsenyeliba 
1 szál póréhagyma
1 db bouquet garni
1 csokor petrezselyem
1 db alma
só, bors
2 ek méz

ELKÉSZÍTÉS

A sütőt melegítsük elő 220°Cra.
A libát mossuk meg, majd töröljük szárazra.
A szárnyasunk bőrét és hasát alaposan kenjük be sóval és borssal. Tegyük a hasába a négybe vágott almát, a bouquet garnit és a három vagy négy részre vágott póréhagymát (a libánk hasüregének méretétől függően).
Egy kötözőmadzag segítségével kössük a szárnyas lábait és a szárnyait az állat testéhez. 
Forró sütőben süssük 10 percig, vegyük ki a szárnyasunkat és csökkentsük le a hőfokot 180°Cra. A mézet melegítsük fel (azért, hogy könnyen kenhető legyen), és egy ecset segítségével kenjük le vele a libánkat.
A visszavett hőfokú sütőben süssük kilónként 25 percig.  
Ha túl barnának találjuk, lefedhetjük alufóliával.
Tálalás előtt a sütőből kivéve lefedve pihentessük kb 30 percig.


MEGJEGYZÉS

A libából kisült zsírt érdemes felfogni, mert akár kenyérre kenve, akár a későbbiekben sütéshez és főzéshez is felhasználhatjuk.


Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!

GYORS - KELESZTÉS NÉLKÜLI - ZABPEHELYLISZTES POGÁCSA

Villámgyors, kelesztés nélküli zabpehelylisztes pogácsák. Csak begyúrjuk és már süthetjük is. A tészta maga nem tartalmaz tojást, a tetejét -  allergia esetén - csak tejjel kenjük le!



HOZZÁVALÓK:

200 gramm zabpehelyliszt
200 gramm fehér liszt
250 gramm szoba hőmérsékletű sós vaj
250 ml sűrű natúr joghurt
25 gramm friss élesztő
250 gramm reszelt mozzarella
2 teáskanál himalája só

A tetejére:
1 egész tojás (vagy tej)
reszelt sajt (ementáli) v. magkeverék


ELKÉSZÍTÉS

A sütőt melegítsük elő 200°C-ra.
A hozzávalókat gyúrjuk össze, majd a tésztát - nem kell keleszteni! - lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb ujjnyi vastagra. Pogácsaszaggatóval szúrjuk ki, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük egymástól kb 2 cm-es távolságra, Tetejét kenjük le a tojással, és szórjuk meg reszelt sajttal. reszelt sajttal megszórjuk.
Előmelegíttet sütőben süssük 15-18 perc alatt aranybarnára (figyeljünk arra, hogy a második adagnak már kevesebb idő kell!!!)


VEGÁN MÜZLIGOLYÓ (GLUTÉN-, LISZT-, TOJÁS-, TEJMENTES)

Egyszerűen elronthatatlanok ezek a sütés, és főzés nélküli müzligolyók. 10 perc munkával - bár a pihentetésre minimum egy órát rá kell szánnunk - mennyei desszertgolyókat készíthetünk.


A glutén-, liszt-, tojás, tejmentes diétákban fogyasztható!





HOZZÁVALÓK

300 gramm glutén-, és cukormentes gyümölcsös müzlikeverék
12,5 cl mandulatej
50 gramm glutén- és laktózmentes margarin
4 ek agave szirup vagy méz
5 ek cukormentes (nyírfacukros) eperlekvár


ELKÉSZÍTÉS


A müzlit szórjuk egy tálba, majd öntsük le a felforrósított mandulatejjel. Adjuk hozzá a szoba hőmérsékletű margarint, az agave szirupot és a lekvárt. Alaposan gyúrjuk össze, majd lefedve tegyük minimum egy órára hűtőbe.
Nedves kézzel formázzunk belőle golyókat, majd hempergessük meg őket kókuszreszelékbe, kakaóba, vagy darált mandulába.


GLUTÉNMENTES MENÜAJÁNLÓ: 2013. NOVEMBER 7

CSICSÓKA KRÉMLEVES
TÚRÓS FASÍRT CSICSÓKÁS-ZELLERES PÜRÉVEL - GLUTÉN-, CUKOR, LISZTMENTES
ÁFONYÁS-KÓKUSZOS-CSOKOLÁDÉ TORTA (GLUTÉNMENTES)




GLUTÉN-, ÉS TEJMENTES PALACSINTA I

A nemrég feltett glutén-, tojás-, tejmentes palacsinta után ismét egy palacsinta készült, most azonban tojással. Minap egy cikkben olvastam, hogy a palacsinták tésztájába érdemes egy kis keményítőt is tenni, ezzel bebiztosíthatjuk Magunkat, hogy semmiképpen se ragadjon oda a serpenyőhöz.

A glutén-, és tejmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!



HOZZÁVALÓK


120 gramm fehér rizsliszt
2 ek kukoricakeményítő
2 egész tojás
25 cl mandulatej
25 cl ásványvíz
1 csipet só


ELKÉSZÍTÉS

A rizslisztet öntsük egy tálba, adjuk hozzá a csipet sót. Üssük hozzá a tojásokat, majd keverjük simára a mandulatej és az ásványvíz hozzáadagolása mellett. Tegyük félre kb egy órára, majd vagy kerámiaserpenyőben zsiradék nélkül, vagy zsiradékkal kikent forró serpenyőben süssük ki. Ha nem akarjuk minden egyes darab előtt kikenni a serpenyőt a tésztához is hozzáadhatjuk. 

kb 10-12 palacsinta lesz belőle

SÜTŐTÖK FASÍRT (GLUTÉN-, LISZT-, TEJMENTES)

Az őszben az egyik legjobb dolog a sütőtök. És ez a "fasírt" pedig az egyik legjobb ami a sütőtökből készülhet. Igazi őszi, téli ízkavalkád fél óra alatt.

A glutén-, liszt-, tej-, húsmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!



HOZZÁVALÓK

300 gramm sütőtök
1 nagy tojás
2 púpos evőkanál kukoricakeményítő
1 nagy csipet só
1/2 kk őrölt bors
1/2 kk őrölt szerecsendió
3 ek apróra vágott petrezselyemzöld
2 ek apróra vágott snidling


ELKÉSZÍTÉS

A sütőt melegítsük elő 200°C-ra.
A sütőtököt pucoljuk meg, és kis lyukú reszelőn reszeljük le. Üssük bele a tojást, szórjuk hozzá a kukoricakeményítőt, és ízesítsük a fűszerekkel. Alaposan keverjük össze, majd kanalazzuk a masszát egy kisméretű (5 cm átmérőjű) szilikon muffin forma mélyedéseibe.
Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük meg őket. 


GLUTÉNMENTES MENÜAJÁNLÓ: 2013. NOVEMBER 6





ALMÁS FLAUGNARDE (GLUTÉNMENTES)

Flaugnarde [ ejtsd: flonyárd] a francia neve ennek a nagyon könnyű, és egyszerűen elkészíthető finom süteménynek.
Eredetileg a Limousin régióból származik, és testvéri kapcsolatban áll a clafoutis-val (ejtsd: klafuti). Szinte ikrek is lehetnének, azonban a  két finom sütemény között az egyetlen különbség, hogy eredetileg a  clafoutis csak és kizárólag cseresznyével készülhet, a flaugnarde bármilyen más gyümölccsel elkészíthető. (Hmm, lehet már Te is készítettél? Pl barackos clafoutist, ami nem is clafoutis valójában hame, flaugnarde)

A tradícionális receptekben általában vékonyra szeletelt almával, barackkal, szilvával, körtével, szőlővel, fekete ribizlivel, málnával stb... készítik.

Én most reszelt almát tettem bele a kókuszliszt mellé, az édesítésére pedig nyírfacukrot használtam.

Nyírfacukorral készül, a gluténmentes diétákban fogyasztható.



HOZZÁVALÓK

3 golden alma
3 nagy egész tojás
50 gramm vaj
20 ml tej
45 gramm kókuszliszt
60 gramm nyírfacukor
1 kk vaníliaaroma
2 ek rum (v. rumaroma)
1 csipet őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
1 késhegynyi őrölt gyömbér
1 lime leve (+reszelt héja a díszítéshez)

ELKÉSZÍTÉS

A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.

A tojásokat elektromos habverővel turbófokozaton verjük fel nagyon habosra. Adjuk hozzá a kókuszlisztet, a nyírfacukrot, a tejet, a megolvasztott majd szoba hőmérsékletűre visszahűtött vajat, a vaníliaaromát, a rumot, a lime levét és a fűszereket. 
Az almákat mossuk, majd hámozzuk meg. Nagy lyukú reszelőn reszeljük le, és adjuk a masszához. Alaposan keverjük össze, majd öntsük egy kivajazott kerek 24 centiméter átmérőjű tortaformába. Előmelegített sütőben süssük 45 percig!
Hagyjuk a formában kihűlni, majd a lime héjával szórjuk meg!



Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!