GÖRÖGORSZÁG ... II (ACROPOLIS)

<< GÖRÖGORSZÁG ... I

Az Athénban látogatók a világ egyik legismertebb ókori épületével is találkozhatnak, mely egyúttal Görögország szimbóluma is. Az Acropolis a világ egyik legismertebb, építészetileg rengeteg apróságot magában rejtő máig fennmaradt ókori építménye, ami az UNESCO jelképe is, valamint a világ újkori csodái közül bekerült a 21-ek klubjába is.

Az Acropolisz egy meredek, a tetején lapos sziklakő, körülbelül 150 m a tengerszint feletti magasságban, amely lába alatt terül el a város:



Nem véletlen az Acropolis név, mert a szó görögül felsővárost, fellegvárat jelent. A várost védő istennőnek, Athéné Parthenosznak épült, kb. Krisztus előtt 6000 évvel. Fellegvárrá i. e. az 5. században épült át, abban a csatában, ahol a perzsák vereséget szenvedteka Periklész vezette athéniaktól.

Akkoriban élénk színekkel festették ki a Parthenónt csak úgy, mint a fellegvár más épületeit is. Emiatt Plutarkhosz igen felháborodott: "Úgy aranyozzuk be és cicomázzuk fel városunkat, mint egy cédát". Ma csodálatosan tündöklő fehér márvány az egész épület.

A Parthenón néven ismert dór templom a város legmagasabb pontjára épült, de a hatalmas épületegyüttesnek több része is van a Parthenónon kívül: 
A fellegvár kultusztemploma az Erechteion, aztán a győzelem istennőjének, Nikének templomát is ide építették. A hatalmas, monumentális bejárati kapu sem elhanyagolható, ez Propülaia, melyet i. e. az 5. században építettek pentelikoni márványból. 
A Beulé kapu egy városfal része volt. Brauranion, azaz Artemisz szentélyének csak maradványait láthatjuk. Aztán itt van Athéna Ergané szentélye, aztán a Chalkothéka, azaz az "érctár", ahol az istennőnek szánt ajándékokat tárolták. Itt van aztán még Arréphoroik lakhelye, a Dionüszosz színház, valamint a Pelazgikus fal



PARTHENON: a szűz Pallasz Athéné temploma, a világ egyik legismertebb ókori épülete:





ERECHTEION: a fellegvár kultusztemploma az ismert kariatidákkal:




NIKÉ TEMPLOMA: a győzelem istennőjének szentélye, a ión építészeti stílus egyik gyöngyszeme:







PROPÜLAIA: a hatalmas, monumentális bejárati kapu, amely i.e. 437–432 ugyancsak pentelikoni márványból épült, és a Parthenónnal együtt ez lett még készen Periklész életében. (1909–1917 között restaurálták.):



BEULÉ KAPU: amely egy városfal része volt.


DIONÜSZOSZ SZÍNHÁZ: az Akropolisz déli lejtőjén található.




Az Acropolis a turisták kedvelt helye, a nagy tömeg és a forróság elkerülése végett érdemesebb inkább késő tavasszal, kora ősszel felkeresni. De bármikor is jövünk az biztos, hogy fantasztikus növények között sétálva szippanthatjuk be a történelem és a tenger keveredő illatát.


folyt ...

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mi is voltunk tavaly barátokkal. De jó viszontlátni!!!!

Még-még :)

K

Éva írta...

Nagyon jó hogy a blogodra találtam mert nem hiszem hogy valaha is eljutok ilyen szép helyre. Milyen kényelmes nekem így végig nézni ezeket a csodálatos helyeket.Biztos hogy jelen lenni ilyen helyen más érzés ahogy írtad az illat is bódító lehet.Belegondolva viszont hogy a mozgásom nem annyira jó,mennyi lépcsőt kéne mennem ez így nekem nagyon kényelmes! Várom a következő fénykép sorozatot!

ChezSandra írta...

Én is örülök, hogy Rám találtál :)

És annak külön, hogy ilyen örömet okoz Neked. Bizony,az egyik célom az, hogy azoknak is megmutassam a szépségeket, akik sajnos nem tudják személyesen szemügyre venni.

A másik pedig az, hogy Magunknak is összeszedem a gondolatokat, az emlékeket a fényképekkel :)

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!