Bûche de Noël - karácsonyi fatörzs (glutén-, szója- laktóz. fehér cukormentes)

A francia karácsonyi asztal nélkülözhetetlen édessége a "Bûche de Noël", ami nem más mint egy piskótatekercs csokoládés krémmel megtöltve és bevonva, vagyis a fatörzstorta.

Elkészítése nem nagy ördöngösség, kell hozzá egy piskótatekercs, és egy jóravaló krém, amit otthon, tokkal-vonóval, díszítéssel kevesebb mint egy óra alatt könnyedén elkészíthetünk! (És ebben benne van már a mosogatás is.)

Amire érdemes időt szánni, az a dermedés, így kínálás előtt minimum 3-4 órával készítsük el. (De a legjobb ha előző nap megcsináljuk.)

Nálunk most Férj munkahelyére készült karácsonyváróként, és mivel az egyik kedves munkatársnő glutén-, és laktózérzékeny, így mindenképp ezen szempontok szem előtt tartásával készült el ez a finomság.

A glutén-, liszt-, szója-, -, laktóz-, fehér cukormentes diétákban fogyasztható!

HOZZÁVALÓK

A piskótához:
4 tojás
4 ek cukor/xukor
4 púpos ek rizsiszt
pici só
1 ek citromlé

A krémhez:
4 dl laktózmentes tejszínhab
250 gramm laktózmentes krémsajt/mascarpone
200 gramm glutén-, és laktózmentes csokoládé
4 csapott ek porcukor/porxukor
1 kk vaníliaaroma (elhagyható!)

A díszítéshez:
kb 50 gramm glutén-, és laktózmentes csokoládéELKÉSZÍTÉS


A sütőt melegítsük elő 180℃-ra, és egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

A tojásokat üssük bele egy robotgép táljába, és maximális fokozaton egy pici sóval és a citromlével verjük fel könnyű habbá. Alacsony fokozatra kapcsolva kanalanként adagolva dolgoztassuk hozzá a géppel az édesítőt, és az átszitált rizslisztet is.

(Aki akarja szét is választhatja a tojásokat, el lehet keverni habosra a sárgáját az édesítővel, és külön felverni a habot a sóval és a citromlével, és a végén összeforgatni, majd hozzáadni a lisztet.)

A masszát simítsuk a sütőpapírral bélelt tepsibe, majd az előmelegített sütőben süssük készre kb 10 perc alatt (tűpróba!). Hagyjuk langyosra hűlni a minimálisra nyitott sütőben, majd borítsuk egy másik sütőpapírra. Kenjük le lazán vízzel, majd óvatosan húzzuk le róla a papírt. Tegyük vissza rá a papírt majd egy nyújtófával nyújtsuk egyforma vastagságúra (nem kell, hogy túl vékony legyen, csak egyenletes). A piskótát a hosszabb oldala felől - a sütőpapírral együtt - tekerjük fel szorosan, majd egy rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Ezalatt készítsük el a krémet:

A hűtőhideg tejszínt verjük fel kemény habbá. A csokoládét olvasszuk fel (lehet vízfürdő felett is, és microban is), közben a mascarponét keverjük el az édesítővel. A folyós csokoládét keverjük el a mascarponés krémmel, és 2-3 adagban forgassuk össze a tejszínhabbal is. Alaposan keverjük össze, hogy ne maradjanak ki fehér részek.

Az időközben kihűlt piskótát tekerjük ki, majd kenjük rá kb a krém 1/3 részét. Tekerjük fel, majd kívülről is vastagon vonjuk be a maradék krémmel ügyelve, hogy az elejére és a hátára is kerüljön bőven a krémből.

Villával húzzunk "fakéregmintát" a krémbe, majd tegyük hűtőbe.

Kb fél óra múlva olvasszunk fel 50 gramm csokoládét. A felolvadt csokoládéba mártsuk bele a villát, és ezzel újból "kérgestísük meg" a fatörzsünket. A maradék csokoládéból kávéskanálnyi adagot tegyünk sütőpapírra, majd villával, vagy akár a kiskanállal húzzunk csíkokat (ezek lesznek a későbbiekben a fatörzs díszei).

Tegyük hűvös helyre minimum 3-4 órára, majd a megszilárdult csokoládédíszekkel feldíszítve kínáljuk!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések