ENNI VAGY NEM ENNI...


... ez itt a kérdés. De most a szó szoros értelmében. A Magyar Élelmiszer Bank két "akcióra" is felhívja a figyelmet. Nálatok is divat a munkahelyen a kollégák megkínálása a finom süteményekből? Ezt a jó szokást könnyen össze lehet kötni egy kis jótékonykodással. Hogy hogyan?

https://www.facebook.com/EgyunkEgymasert

Október 16 az Élelmezés Világnapja. A Magyar Élelmiszer Bank két "akcióra" is felhívja a figyelmet, mellyel céljuk, hogy kapcsolatot teremtsenek az országban felhalmozódó felesleges élelmiszerek és az arra rászorulók között, ezzel is elősegítve a szegénység és az éhezés csökkenését. Az Élelmiszerbank évente több száz tonna lejárat előtti, máskülönben az élelmiszer-hulladékba kerülő árut gyűjt be, amelyet partnerszervezeteken keresztül rászorulók számára oszt szét. Önkéntesek segítségével összegyűjtik a hipermarketekben, gyárakban és feldolgozóüzemekben fölöslegessé vált és megsemmisítés előtt álló élelmiszereket, majd adomány formájában eljuttatják a megfelelő szervezetekhez, önkormányzati intézményekhez, akik ingyenesen továbbítják a rászoruló emberek felé. 

Tevékenységük egyik fő alapelve az ingyenesség. Vagyis ingyenesen fogadnak és ingyenesen is adnak át élelmiszereket. Másik fő alapelvük a függetlenség mind politikai, mind vallási, ideológiai értelemben.Nem-evés (Nem-Reggeli, Nem-Ebéd, Nem-Vacsora)

Az Egyesület egyik felhívása október 16ára szól, amely keretén belül a NEM-EVÉShez csatlakozók vállalják, hogy kipróbálják milyen éhesen kezdeni a napot, vagy milyen éhesen dolgozni, tanulni vagy akár este éhesen ágyba feküdni. 
A Nem-Reggelihez, Nem-Ebédhez, Nem-Vacsorához ráadásul el sem kell menni sehová, hiszen nem-enni sajnos/szerencsére bárhol lehet. A pénzt, amit az étkezés(ek)re költöttél volna, szánd arra, hogy mások kevesebbszer kelljen, hogy megéljék/átéljék az éhség érzését.


Mivel az Élelmiszerbank nem vásárolja, hanem „menti” az élelmiszereket, 1 Nem-evéssel kb 30 Igazi-evést lehet létrehozni!!!
Néhány példa, hogy támogatásoddal mit érhet el az Élelmiszerbank:
- 1000 Ft = 500 doboz joghurt megmentése 
- 2000 Ft = 10 db 10 kg-os élelmiszercsomag összeállítása és eljuttatása családoknak
- 5000 Ft = egy termoláda megvásárlása, mellyel alkalmanként 50 adag meleg ételt tudnak szállítani
- 10.000 Ft = hűtőkonténerük egy heti fenntartási költsége, amiből hetente kb. 1 millió forint értékű tejterméket és húst osztanak ki
- 20.000 Ft – egy hátrányos helyzetű faluba egy teherautónyi élelmiszer, kb. 1000 élelmiszercsomag kiszállítása

Amennyiben csatlakozni akartok, keressétek fel a Nem-evés akció Facebook-oldalát, a bővebb tájékozódás miatt. De az ételrendelés helyett tárcsázható a 13600-ás szám is, amely az ADHAT Vonal száma (ott az  01-es kódot kell nyomni!). A hívás díjának 250 Ft-jából 235-240 Ft-ot kap meg az Egyesület.
"Együnk Egymásért"

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2006 óta minden évben egy Adománykonvojt indít, amely célja, hogy felhívják a figyelmet az éhezésre és szegénységre. Az Egyesület a 2005-ös indulása óta összesen több mint 20 ezer tonnányi élelmiszert osztott szét az országban, a szállítmányok értéke összességében meghaladta az 4 milliárd (!) forintot. Az adományok közel 600 civil szervezeten és önkormányzaton keresztül mintegy 500.000 emberhez jutnak el.


Ezt az eseményt a média is figyelemmel kíséri, így az Egyesület kiváló apropónak tartja ezzel bevezetni az Együnk egymásért programot, mellyel összekötik az Élelmiszerbanknál a téli időszakra való felkészülést, amikor is több százezer ember élelmezését segítik az országban.

Szerencsére elérhető élelmiszerkészlet van bőven, hiszen az élelmiszerláncban még mindig több ezer tonnányi élelmiszer kerül megsemmisítésre, amelyet időben történő beavatkozással meg tudnak menteni és el tudnak juttatni az arra rászorulóknak. Ehhez azonban pénzre is szükségük van, hogy a logisztikai költségeket fedezni tudják. Az Élelmezési Világnapot követő két hétben az Élelmiszerbank biztonságos működéséhez szükséges anyagi forrásaikat szeretnék bővíteni az „Együnk egymásért” adománygyűjtő program által. A program célja a civil lakosság mozgósítása a jótékonykodás jegyében.


Ti is játszottatok olyat gyerekkorotokban, hogy az általatok készített sütiket, limonádékat, stb... eladtátok a szüleiteknek, barátoknak?
Most ugyanennek az emléknek a felelevenítése közben sokat segíthetünk az éhezőknek... 

Hogy hogyan? 
I. Ha ügyes vagy a konyhában, hívd meg barátaidat egy „fizetős vacsorára” vagy kínáld meg a kollégáidat saját készítésű süteménnyel, a bevételt pedig ajánld fel adományként az Élelmiszerbank részére.

II. Ha nincs időd sütni-főzni, fogyassz el egy ízletes ebédet vagy vacsorát a programhoz csatlakozott vendéglátóegységeknél; ekkor a fizetett összeg egy részét az Élelmiszerbank adományként fogja megkapni.

III. Ha olyan vendéglátóhelyen dolgozol, amely egyetért az Élelmiszerbank céljaival, keresd meg az Egyesületet, hogy csatlakozzon a programhoz!

Minden apró segítség számít, hiszen az Élelmiszerbank az élelmiszert nem veszi, hanem „menti”, így már kb. 2000 Ft-ból tudják biztosítani egy család egy teljes havi élelmiszerszükségletét!

További információk a programról és a már csatlakozottak listája elérhető az Együnk egymásért Facebook-oldalán.

Ha már eldöntötted, milyen eseményt akarsz szervezni, keresd Lőrincz Edinát a lorincz.edina@elelmiszerbank.hu e-mail-címen. A levélben írd meg az akciód elnevezését, az akciód rövid leírását (milyen jellegű -pl. vacsora, muffin-vásár stb, a menü vagy választék), helyszínét, időpontját, kik vehetnek rajta részt (pl. zártkörű: csak barátokat vársz, vagy nyílt. Ha az utóbbi, akkor azt is írd meg, hogy  hogyan lehet rá jelentkezni. Valamint csatolj egy képet amely a helyhez vagy az elkészített/árult ételhez kapcsolódik. A szervezők ezek alapján tüntetnek fel az aktív résztvevők között, illetve létrehoznak egy Facebook-eseményt, amit bárki hirdethet az ismerősei körében.

További kérdések esetén bátran keressétek Lőrincz Edinát a lorincz.edina@elelmiszerbank.hu emailcímen vagy hívjátok a 06/30/842-6225-ös számot.Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!