Még tavaly egy családi összejövetelre sütöttem ilyen levendulás
rozmaringos fokhagymás báránycombot, amelyre máig is csorgó
nyállal emlékeznek a gyerekek.
Soha nem láttam őket annyira
motiváltnak a terítésre, mint mikor a sült elkészült.
Így gondoltam kedveskedek nekik, és ismét készítek ilyen sültet.
A
titka, hogy minimum előző este, – de nyugodtan lehet akár 2 nappal
korábban is – elő kell készíteni!
Nagyon egyszerű, elronthatatlan, és nem is kell hozzá sok hozzávaló! A
lényeg, hogy megfelelő ideig süssük a sültet, se véres ne legyen, se
pedig száraz!
Akkor lesz igazán omlós a báránycombunk, ha először 220°C-on sütjük
fél órán keresztül, majd 450 grammonként számolva 20 percet 180°C-on! (Nálam
most először 220°C-on sült fél órán keresztül, majd mivel 1800
grammos volt a hús, így a 450 grammos szabállyal számolva még 4×20
perc sütés kellett még!)
Ha hozzájutunk levendulához, azt is nyugodtan beletűzdelhetjük a
fokhagyma és a rozmaring mellé, de ha nincs, hát nincs, nyugodtan el
is hagyható!
Családi összejövetelek, de akár húsvét legkedveltebb báránysültje
lehet! Arról nem is beszélve, hogy mindenmentes, vagyis a glutén-, liszt-, tej-, tojásmentes diétákban is fogyasztható, így jó megoldása
lehet a különböző allergiák összehangolásának!
HOZZÁVALÓK (4 főre)
1 közepes báránycomb (1,8 kiló)
1 rozmaring ág
4-5 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj,
1 kk só,
1/2 kk frissen őrölt tarka bors
1/4 kk őrölt szerecsendió
levendulaméz
levendula (elhagyható!)
ELŐKÉSZÍTÉS
A fokhagymákat tisztítsuk meg, majd vágjuk négybe, a rozmaringágat
pedig kb 2-3 centis darabokra. A báránycombba egy éles kés
segítségével szúrjunk lyukakat, és tegyünk bele a 1-1 fokhagymagerezdet, rozmaringdarabot és a levendulát. Alaposan tűzdeljük meg, hogy sülés
közben még jobban át tudja járni a hús ízét ez a három fantasztikus
fűszer.
Az olívaolajat keverjük el a fűszerekkel, majd alaposan dörzsöljük be
vele a combot. Fedjük le alufóliával, és tegyük hűtőbe sütésig.
(Minimum egy éjszaka kell az igazán finom ízhez!)
ELKÉSZÍTÉS
Mielőtt megkezdenénk a sütését, előtte fél órával vegyük ki a hűtőből.
Tegyük egy tepsibe, öntsünk alá kb 2 deci vizet, és a 220°C-ra
előmelegített sütőben süssük fél órát. Vegyük vissza a hőmérsékletet
180°C-ra, majd a fent leírt módon számoljuk ki a még hátralevő időt!
Fél órával az elkészülte előtt vegyük le róla az alufóliát, kenjük le a
levendulamézzel, és így süssük készre!
Tálalás előtt lefedve hagyjuk negyed órát pihenni!
Köretnek párolt zöldséget, főtt burgonyát kínálhatunk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése