ROQUEFORT [ROKFORT] SAJT



Ezt a gyönyörűséges roquefort sajtot tegnap kaptuk ajándékba. Isteni finom, barlangban érlelt, még kissé nedves, így eléggé sós. 
Régebben ez volt a nagy kedvencem, de egy idő után megcsömörlötten Tőle. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne örülnék, és nem vetettük rá magunkat. 
Persze egyből meglódult a fantáziám, hogy mi is készüljön belőle. Ötletek vannak, receptek hamarosan. Roquefort krém biztos, hogy készül belőle...

De akkor meg is ragadom az alkalmat, hogy írjak erről a sajtról.


A roquefort [rokfort] egy híres francia márványsajt, ami Dél-Franciaországból, Roquefort-sur-Soulzon vidékéről származik. 
Juhtejből készült, 45%-os zsírtartalmú sajt.
20 cm átmérőjű, 10 cm magas 2,5 kg súlyú korong.
Legalább három hónapig érlelik a környék híres barlangjaiban. Kék belső erezetét a penicillinnel rokon nemespenész-fajta adja.
A legrégebbi – és legjobb – francia sajtfajták egyikének tartják. 

A roquefort a legenda szerint véletlenül lett (nemes)penészes. Történt ugyanis, hogy egy szerelmes juhász, aki szívesebben udvarolt, minthogy az állataival foglalkozott volna. A randevú olyan jól sikerült, hogy egy barlangban felejtette kenyérből és friss juhsajtból álló elemózsiáját, amelyre csak pár hónap elteltével talált csak rá, és addigra a sajt felvette jellegzetes kék erezetét.

Sok minden készíthető belőle, a mártásoktól a süteményekig. Egy finom könnyű krém éppúgy, mint egy gyomormegterhelőbb főfogás.
A franciák leginkább kisebb szeletekben (1-1 adagokban) kiporciózva vásárolják intenzív íze miatt. Igazán finom friss körtével, almával, szőlővel és dióval.



100g Tápérték adatai: (forrás: kaloria.puha.hu)
Kalória:369kcal18.5%
Fehérje:21.54g43.1%
Szénhidrát:2g0.7%
Zsír:30.64g43.8%
Élelmi rost:g0%
Nátrium:1.809g75.4%

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!