FETÁS CUKKINI GRATIN

Egy remek ebéd vagy vacsora, amelyhez nem kell sok minden, csak cukkini, póréhagyma és fetasajt. Mindezekből picivel több mint fél óra alatt remek fetás cukkini gratint készíthetünk.
Az igazán jó benne, hogy előkészíthető, így akár munkából, akár vásárlásból éhesen, fáradtan hazaesvén csak sütőbe toljuk, és fél óra múlva már tálalható is.

Hozzáadott cukrot nem tartalmaz, a glutén-, liszt-, tojásmentes diétákban fogyasztható! 



HOZZÁVALÓK

500 gramm cukkíni (2 kisebb v. 1 nagyobb cukkíni)
1 szál póréhagyma
1 fokhagymagerezd
100 gramm feta
12,5 cl tej
2 ek creme fraiche v. tejföl
2+1 ek olívaolaj
1 ek bazsalikom
só, frissen őrölt tarka bors
1/2 kk  őrölt szerecsendió

ELKÉSZÍTÉS

A cukkinit és a póréhagymát mossuk majd tisztítsuk meg (vágjuk le a cukkiniről a  két végét), majd vágjuk vékony karikákra. (Tegyünk félre pár szeletet, ezzel fogjuk kirakni a tetejét )
Egy serpenyőben hevítsünk fel két evőkanálnyi olívaolajat, tegyük rá a cukkinit és a póréhagymát, majd pároljuk meg. Húzzuk félre, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a nagyon apróra vágott bazsalikomot és az őrölt szerecsendiót, végül reszeljük hozzá a fokhagymagerezdet és az egészet alaposan forgassuk össze.
Tegyük vissza a tűzre, öntsük fel a tejjel és adjuk hozzá a creme fraichet, keverjük össze, és kanalazzuk egy cocottba vagy sütőtálba. Morzsoljuk a tetejére egyenletesen a feta sajtot, majd rakjuk ki a maradék cukkinikarikákkal, borsozzuk meg, és locsoljuk meg egy evőkanálnyi olívaolajjal.

Ha azonnal akarjuk fogyasztani, akkor melegítsük elő a sütőt 180°Cra, és a megmelegedett sütőben fél óra alatt süssük készre.
Ha későbbre tervezzük, akkor folpackkal lefedve tegyük hűtőbe sütésig.

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!