EGYBEFASÍRT ALIAS STEFÁNIA VAGDALT

Hogy milyen a jó fasírt? Lehet egybesült és lehetnek golyók. Az alaprecept igazából nálam ugyanaz. Több emberrel is megkonzultáltuk, hogy ki hogy csinálja, és melyiket szereti?
A "nyertes" az egybesült lett. És több ember a főtt tojás miatt az egybesültet választotta.
Hát mindenkinek a saját döntése. Nálunk inkább az egybesült megy, és ha korongok is készülnek, azok sem olajban sültek, hanem szigorúan sütőben.

Tehát egybefasírt, vagy másnével Stefánia vagdalt. De honnan a Stefánia vagdalt elnevezés?

A francia eredetü szó (farcir) a magyarba az osztrák németből került át. Itt farcieren, faschieren formákban élt, és azt jelentette : "vagdal", "darál", "vagdalékkal megtölt". Húst darálni (osztrák), faschieren. A franciában a "farcir" ige jelentése: tölteni. 

Pliniusznál pl. a szárnyasok tömését is jelenti. A középkori Európában leginkább a kolbásztöltésre utal. Ugyanakkor későbbi értelmezésben már a magára a töltelékre is használják, amely gyakran a darált húst is magába foglalja. 

Stefánia belga hercegnő beleszeretett Lónyay Elemér grófba az 1880-as években, de apja, a belga király és a bécsi udvar hosszú éveken át, ellenezte a rangon aluli házasságot. 1900. február 22.-én mégis összeházasodtak. A hercegnő cserében lemondott rangjáról és vagyonáról. A Lónyay Elemér herceg feleségeként Magyarországon élt. Kedvelte az országot és a magyar konyhát. Se szeri, se száma a "Stefánia módra" készítményeknek. Ezeknek közös jellemzőjük, hogy főtt tojást tartalmaznak valamilyen formában. 




HOZZÁVALÓK

50 deka darált marhahús
2 +4 tojás
2 zsömle
tej (a zsömlék beáztatásához)

bors
fokhagyma
1 kk dijoni mustár
1 kisebb szál póréhagyma
petrezselyem
pirospaprika
1 közepes krumpli

ELKÉSZÍTÉS

Melegítsük elő a sütőt 200C fokra.
Egy edénybe főzzük meg a tojásokat (ezek kerülnek majd a fasírt közepébe).
Egy kisebb edénybe pároljuk üvegesre a póréhagymát és keverjünk el benne 1 púpozott evőkanál pirospaprikát. Sózzuk, borsozzuk, majd csavarjunk hozzá 2-3 csavarásnyi fokhagymagranulátumot. Félretesszük - nehogy megégjen a paprika, mert akkor keserű lesz.
Egy tálba öntsünk tejet, és áztassuk be a zsemléket.
Egy másik tálba tegyük a darált húst, üssünk bele két tojást, és reszeljük bele a közepes krumplit.
Keverjük hozzá a pirospaprikás hagymát, majd tépkedjük bele a kinyomkodott zsemléket, és 1 kávéskanál dijoni mustárral ízesítsük..
A masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe halmozzuk, és kézzel nyomkodjuk el úgy, hogy egyenlő vastagságú legyen mindenhol, de ne túl vékony (képzeltben ha három részre osztjuk a masszát, akkor a középső harmadra helyezve a tojásokat, a két széle épp hogy befedje).
A massza közepére tegyük egymás mögé a főtt tojásokat, és takarjuk be őket. A masszát fordítsuk át úgy, hogy ahol a tészták összeérnek az a része legyen alul (különben kinyílik).
A tenyerünkbe öntsünk egy kevés olivaolajat, és "simogassuk meg" vele a tésztát.
Rakjuk mellé a karikákra szeletelt burgonyát (ami majd fel fogja venni a húsból kisült szaft ízét).

Kb 45 perc alatt süssük meg (tűpróba!)


A fasírtot ujjnyi vastag szeletekre vágom, és egy tálra veszem, és melléteszem a sült burgonyát.  Hozzá egy finom bordeaux-i vörösbor, pl.:CHATEAU GRAND ANTOINE (2006) tökéletes választás.

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!