VEGÁN ZÖLDBORSÓS GOMBAPÖRKÖLT (LOW CARB, MINDENMENTES*)

Pörkölt többször, többféleképpen szerepelt már a blogon, legyen szó hagyományosabb pörköltről, vagy gyors, egyszerű csirkepörköltről. Egy másfajta verziót itt is találtok. 

Most egy húsmentes, vegán verzió készült csiperkegombával és zöldborsóval kevesebb mint fél óra alatt! 

Érdemes arra figyelni, hogy a kókuszzsír szagtalan és íztelen legyen, nehogy egy kis kókuszos íz is hozzáadódjon akaratunk kívül! 

A köretet nem tekintve a pörkölt a vegán, a low carb, és a *mindenmentes, vagyis a glutén-, liszt-, laktóz-, szója-, tej-, tojásmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz! 




HOZZÁVALÓK 


500 gramm csiperkegomba 
200 gramm zöldborsó 
1 vékony szál póréhagyma 
2 ek kókuszzsír 
1 csipet só 
2 ek pirospaprika 
késhegynyi frissen őrölt szerecsendió 
pár csavarásnyi tarka bors 
1 vékony gerezd fokhagyma 
1 babérlevél 
1 evőkanál majoránna 


ELKÉSZÍTÉS


A kókuszzsíron pároljuk üvegesre az apróra vágott póréhagymát és a megtisztított és apróra darabolt (vagy fokhagymaprésen átnyomott) fokhagymát. Húzzuk félre, majd hintsük meg a pirospaprikával. Alaposan keverjük el, tegyük vissza a lángra, majd – figyelve, hogy oda ne égjen a paprika! – öntsük fel egy kevés vízzel. Adjuk hozzá a megtisztított, feldarabolt és (többször átmosott) gombákat. 
Ízesítsük sóval, frissen őrölt szerecsendióval, pár csavarásnyi tarka borssal és a babérlevéllel. Fedő alatt pároljuk kb 15 percet, majd adjuk hozzá a mirelit zöldborsót, és a majoránnát. Pótoljuk az elfőtt folyadékot, majd ismét lefedve kb 5-8 perc alatt főzzük puhára (zöldborsótól függő ideig). 

Rizzsel/tésztával/nokedlivel/főtt krumplival tálaljuk!




Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!