KAKAÓS CSIGA SÜTŐPORRAL

Erre a rendkívüli, finom és egyszerű receptre Lúdanyónál leltem. És mivel a franciák még mindig nem csinálnak kakaóscsigát... Az eredeti recept ír egy teáskanál szódabikarbónát is bele (csak azt elhasználtam az utolsó porszemig gyermekem bárányhimlő pöttyeire). És a töltelék nem kakaóval volt, hanem fahéjjal.
Amit ki is fogok próbálni, amint drága kislányom kibújt már, mert addig kismamaként a fehéj szigorú tiltólistás. Pedig hogy szeretem. És a legjobban úgy tudom megállni, ha a család sem kapja.


Hozzávalók:
40 deka félig kiőrlésű  liszt (vagy 20 deka teljeskiőrlésű és 20 deka sima liszt)

10 deka vaj
5 deka barnacukor
125 gramm natur joghurt (Perle Lait)

1 ek creme fraiche
1 deci tej
1 tk sütőpor
csipet só

töltelék:
10 deka cukor
2-3 tk kakaó


a tetejére:
4 ek cukrozott, sűrített tej

Elkészítés:
A sütőt (légkeveréses) előmelegítjük 200 C fokra, a nagy gáztepsit kibéleljük sütőpapírral. Én szilikon sütőlapot használok.



A vajat felolvasztjuk és egy kicsit langyosra hűtjük.







A lisztet összekeverjük az 5 dkg barnacukorral, a csipetnyi sóval, sütőporral, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat.(kb. 3 evőkanálnyit hagyjunk meg belőle, mert azzal fogjuk megkenni a kinyújtott tésztát). Belekeverjük a  joghurtot és a creme fraiche-t, tejet és gyorsan keverjük össze. Egy viszonylag lágy tésztát fogunk kapni.




Kiborítjuk egy jól belisztezett deszkára és nyújtsuk ki téglalap alakúra, kb. fél cm vastagra. Megkenjük a megmaradt olvasztott vajjal és szórjuk meg a kakaóval összekevert 10 barnacukorral.







Feltekerjük szorosan a hosszanti oldalánál fogva, majd felvágjuk kb. 1 - 1,5 cm vastag szeletekre. A csigákat a tepsibe rakjuk,. (de  ne túl szorosan, mert nőni fognak!)



Kenjük meg a tetejüket a sűrített tejjel és tegyük be a sütőbe őket.




Kb15 perc alatt megsülnek. 







Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!