TEJMENTES HELYETTESÍTŐK

A tejallergia az ételallergia egy fajtája, így az ebben "szenvedőknek" kerülni kell a tejjel készült ételeket vagyis tejmentes diétával kell élniük. 

Felületesen azt mondhatnánk, jó, nem ihatnak tejet, nem ehetnek joghurtot, sajtot... 

De ha jobban belegondolunk, mennyi mindenben van tej? Minden csomagolást még tüzetesebben át kell olvasniuk. Nekik vagy a diétára szorított kicsik anyukáinak.

Nekik kíván segítséget nyújtani a Dr Oetker azzal, hogy az oldalra regisztrálók megnézhetik, hogy a különböző termékeket fogyaszthatják vagy sem allergiájuk miatt: >> megnézem .



Íme néhány helyettesítő termék, természetesen a teljesség igénye nélkül:

TEJ helyett fogyasztható:
  • Rizstej (házilag is előállítható vagy bioboltban is beszerezhető)
  • Barna rizstej (házi készítés)
  • Zabtej (bioboltban beszerezhető, házilag is elkészíthető)
  • Kölestej (bioboltban beszerezhető)
  • Szójatej (ha nem áll fenn szójaallergia is, boltban beszerezhető JOYA)
  • Mandulatej (házi készítés)
  • Diótej (házi készítés)
  • Kókusztej (házi készítés)
A növényi tejek készítésére vásárolható egy ún. növényi tejkészítő berendezés is, a neve: Soyabella. olcsónak éppen nem mondható, viszont ha valaki komolyabban (hosszútávon) gondolkodik az életmódváltásban vagy ugye a diéta rákényszeríti, érdemes lehet elgondolkodni a beszerzésén.


TEJFÖL helyett fogyasztható:
  • Mandulatejföl (házi készítés)
  • Szójatejföl (bioboltban beszerezhető)
  • Rizstejföl (házi készítés)

MAJONÉZ helyett fogyasztható:
  • Babonéz (majonéz fehér babból, amely tej- és szójamentes, házi készítéssel)
  • Rizs majonéz (bioboltokban beszerezhető)
JOGHURT helyett fogyasztható:
  • Mandulajoghurt (házi készítés)
  • Szójajoghurt (boltban kapható)

TEJSZÍN és TEJSZÍNHAB helyett fogyasztható:
  • Zabtejszín (bioboltban beszerezhető)
  • Rizstejszín (bioboltban beszerezhető)
  • Szója tejszínhab (bioboltban beszerezhető)

VAJ helyett fogyasztható:
  • Kölesvaj (házi készítés)
  • Barnarizs-mandulavaj (házi készítés)
  • Szójamargarin (házi készítés)
  • Kukoricavaj (házi készítés)
  • Csicseriborsóvaj (házi készítés)
  • Bio margarin (bioboltban beszerezhető, szójaérzékenyeknek nem fogyasztható!)
  • Bio napraforgóvaj (bioboltban beszerezhet)
  • Bio olívabogyó vaj (bioboltban beszerezhető)
  • Zöldségpásétomok (lencse, bab, padlizsán…)


Házi készítéssel nagyon sok pénzt és időt megspórolhatunk magunknak valamint az elfogyasztható mennyiséget is tudjuk befolyásolni (nem kerül kidobásra semmi). 

Mandulatej
10 dkg mandula,
1 liter víz,
két evőkanál méz
Egy fazékban vizet forralunk, a mandulát beletesszük, egy percig főzzük. Leszűrés után héjától megtisztítjuk és beletesszük egy turmixgépbe és homogén állagúra turmixoljuk. Egy nagy teaszűrőn (sűrű szövésű szűrő) átszűrjük majd mézzel édesítjük ( csecsemők esetén kérjük ki orvosunk tanácsát, hogy mivel édesítsünk). És máris kész a finom mandulatej, amiből már bármit készíthetünk. ( Csak összehasonlításként álljon itt: 100gramm mandula tartalmaz 238 mg calciumot, míg a tehéntej 120 mg-ot, )


Mandulajoghurt
A fenti mandulatejünkből vegyünk ki annyit, amennyiből joghurtot kívánunk készíteni, majd forraljuk fel lassú tűzön. Amikor forr a tej, keverjünk bele vízzel simára kevert étkezési keményítőt addig az állagig, amíg egy jó tejföl állagot el nem érünk. Ezután töltsük kis joghurtos poharakba (üvegből készült és rázárható teteje van), tegyünk bele bármilyen gyümölcslekvárt vagy szezongyümölcsöt, esetleg a színe miatt egy kis házi gyümölcsszörpöt és máris kész a mandulajoghurtunk. Helyezzük hűtőbe hűlésig.


Mandulatejes „Danette”
A meglévő mandulatejünket forraljuk fel a gyümölcsjoghurt eljárása szerint és tegyük ugyanúgy bele a kukoricakeményítőt (lásd mandulajoghurt receptje). Ha kész a natúr mandulajoghurtunk, akkor tegyünk bele kakaóport ( akár Holland, akár édesített kakaóport), kicsit édesítsünk utána a gyerek ízlésének megfelelően és tegyük üvegpoharainkba. Helyezzük be a hűtőbe dermedésig. Minden kisgyerek nagyon szereti.


Mandulatejföl
1 csésze napraforgó
1 csésze héj nélküli mandula
1 közepes főtt krumpli
1/2-1 citrom leve
1/2 teáskanál méz
csipet só
víz szükség szerint
Kevés vízzel turmixoljuk el a szárazanyagokat, majd adjunk még hozá annyi vizet, hogy tejföl sűrűséget kapjunk.


Szójatejföl
1 csésze szójabab,
3 csésze víz,
1 kk. citromlé,
1 gerezd fokhagyma,
Delikát vagy vegamix,
½ csésze víz (lehet a szója leve),
¼ csésze olaj.
Egy szójababot 3 csésze vízbe beáztatunk, és egy éjjelt állni hagyjuk. Másnap puhára főzzük a szójababot, majd a leszűrt babszemekhez hozzáadjuk a többi alapanyagot, és botmixer segítségével homogenizáljuk.  

Fehér és barna rizstej
10dkg fehér vagy barna rizs,
5 dl víz a főzéshez,
késhegynyi só,
1,2 liter víz a turmixoláshoz,
8 dkg méz,
2 dkg kókuszreszelék.
A rizst a sóval teljesen puhára főzzük, hogy „száraz” legyen (ha előre beáztatjuk kevesebb ideig kell főzni). Hozzáadjuk a kókuszreszeléket, a mézet, a vízzel jól kiturmixoljuk, átszűrjük a teaszűrőn és tálalhatjuk is. Leszűrés után lehet a mandulatejjel is keverni.
Ugyanazzal az eljárással készíthető a barna és a fehér rizstej is, a rizs színe határozza meg a tej színét.

Diótej
10dkg dió,
1 liter víz,
két evőkanál méz
A jól megmosott és lecsurgatott diót vízzel kiturmixoljuk, majd hozzáadjuk a mézet ( a méz mennyisége a család ízlésének megfelelően csökkenthető vagy növelhető). Nagy teaszűrőn átszűrjük. A diótejet nem forraljuk, nem főzzük, nyersen érdemes fogyasztani, mert nagyon magas a fehérje-foszfor-kálcium aránya és ezek a főzés során eltűnnének.


Babonéz
1 doboz fehérbab konzerv (30 dkg-os )
3 – 4 evőkanál friss citromlé avagy ízlés szerint
½ teáskanál tengeri só
½ teáskanál mustár
¼ csésze napraforgó olaj + néhány evőkanál olíva ( ezt mixelés közben látszik mennyi kell )
Az olaj kivételével tegyünk mindent a turmixba / botmixer poharába, kapcsoljuk be a gépet, keverjük krémesre a masszát és apránként adjuk hozzá az olajat. Mixeljük folyamatosan, majd amikor úgy ítéljük, hogy elég homogén, abbahagyhatjuk. Ízesíteni, kóstolgatni kell folyamatsoan és a család ízlésének megfelelően érdemes tálalni ( tehető bele még bors, több mustár vagy kevesebb, ízlés kérdése ).


Csicseriborsóvaj
15dkg csicseriborsó,
1 kiskanál só,
3 cikkely megtört fokhagyma,
3 levél babérlevél,
1,5 dl olaj,
2 evőkanál kukoricakeményítő,
víz
A borsót a sóval, fokhagymával, babérlevéllel jó puhára megfőzzük, közben egy pohárban a kukoricakeményítőt 3 evőkanál vízzel elkeverjük. A borsót (babérlevél nélkül) kiturmixoljuk, visszatesszük a tűzre és a keményítőt belekeverjük, majd 2-3 percig összefőzzük.


Kukoricavaj
1 kis doboz kukoricakonzerv,
1 dl olaj,
2 evőkanál fehér liszt,
fél kiskanál só
A kukoricát kissé megpároljuk, hozzáadjuk a többi anyagot és kiturmixoljuk homogén állagúra. Szendvicsek készítésénél zöldpaprikával, paradicsommal díszíthetjük.


Rizstejföl
10 dkg barna rizs (jól megfőzve)
10 dkg szeletelt mandula
4 evőkanál olaj
4 evőkanál frissen csavart citromlé
3 deciliter víz

A rizst megfőzzük, hozzáadjuk a többi anyagot, és együttesen jól kiturmixoljuk.




A receptek többsége Bokor Katalin: Életreceptek-ételreceptek című könyvéből származnak.

a receptek folyamatosan kerülnek majd fel...

1 megjegyzés:

csipike írta...

Mandulatejet kíváncsiságból készítettem már, egy csomag mandula és 3-4 dl vízből, olyan tartalmas lett, hogy fél napig nem ettem utána, mert a mandula sok finomságot tartalmaz, eltelített.
Azért nem cserélném fel az igazi tejjel. Nálunk a szomszéd kisgyerek allergiás a tejre.

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!