Szerintem ez az egyik legfinomabb krémleves, amit valaha ettem. Külföldi vendégeknek is szoktam ilyet főzni, mert magyaros ízvilágú, mégsem nehéz étel.
Egyszerű elkészíteni, gyors és finom. Nemrég olvastam, hogy azoknál a zöldségeknél, amelyek puffasztanak ki lehet ezt küszöbölni úgy, hogy a babot beáztatjuik, majd a levét leöntjük, és összeturmixoljuk krémlevesnek. Ezzel segítve gyomrunknak az emésztését.
Érdekességek a babról:
A bab őshazája Dél-Mexico és Közép-Amerika. Ez első hivatalosan lejegyzett iratok szerint Colombus hajójával érkeztek Amerikából, melyről Vergilius tesz említést.
Hippokrates viszont már korábban is tesz említést róla, mely szerint a bab felfúvódást okoz, a legjobb módszer az enyhítésére, ha áttörjük (KRÉMLEVES!!!). A savanykás, tejfölös bablevest a másnapos gyomor egyik legjobb ápolójának tekintették.
A bab hüvelyéből főzött teát vércukorszint- és vérnyomáscsökkentőnek tartják, ami serkenti a szívműködést , sőt vizelethajtó hatású
A fehérbabot külsőleg gyulladásokra, kelések érlelésére borogatásként használták. az őrölt szárazbab tejjel kevert pépjét meg sebek, ekcéma és bőrviszketés gyógyítására ajánlották. Úgy tartották, hogy fogyasztása belülről gyógyítja a pattanásos bőrt.
1 csomag előgőzölt fejtett bab
3-4 szál sárgarépa
1 szál póréhagyma
1 kisebb darab füstölt kolbász (elhagyható)
2 liter marhahús alaplé
2-3 csavarásnyi fokhagymagranulátum
1-2 ek pirospaprika
1 ek ketchup
1 kk köménymag
1 kk currypor
1-2 babérlevél
só, bors
ELKÉSZÍTÉS
A babot kifejtjük, megmossuk, lecsöpögtetjük (vagy amit Én szeretek, az az előgőzölt fejtett bab). A sárgarépát,a póréhagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk.
Egy nagy fazékban felforrósítjuk az olivaolajat, beletesszük a hagymát és a répát. Egy picit megsózzuk, borsozzuk és állandóan kevergetve 4-5 percig pároljuk.
Rászórjuk a pirospaprikát hozzáadjuk a fűszereket (köménymag, curry, fokhagymagranulátum, babérlevelet), összekeverjük és felöntjük vízzel (kb. 2 liternyi kell ennyi zöldséghez), majd hozzáadjuk a babot.
Felforraljuk és 30 percig főzzük, ennyi idő alatt a bab is megpuhul.
Ha puha a bab hozzáadjuk az egy evőkanál ketchupot.
Forraljuk még 2-3 percig és kész is. Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk. Hagyjuk hűlni, mert a forró levesben nem érezzük jól az ízeket.
Tehetünk hozzá még tejfölt, de anélkül is nagyon finom.
Egy nagy fazékban felforrósítjuk az olivaolajat, beletesszük a hagymát és a répát. Egy picit megsózzuk, borsozzuk és állandóan kevergetve 4-5 percig pároljuk.
Rászórjuk a pirospaprikát hozzáadjuk a fűszereket (köménymag, curry, fokhagymagranulátum, babérlevelet), összekeverjük és felöntjük vízzel (kb. 2 liternyi kell ennyi zöldséghez), majd hozzáadjuk a babot.
Felforraljuk és 30 percig főzzük, ennyi idő alatt a bab is megpuhul.
Ha puha a bab hozzáadjuk az egy evőkanál ketchupot.
Forraljuk még 2-3 percig és kész is. Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk. Hagyjuk hűlni, mert a forró levesben nem érezzük jól az ízeket.
Tehetünk hozzá még tejfölt, de anélkül is nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése