BOUILLABAISSE, avagy a déliek halászleve (LOW CARB, MINDENMENTES*)

A déli francia konyha egyik nagyon kedvelt levese/egytálétele a bouillabaisse [ejtsd: bujabesz], mely mindenféle tenger adta csodálatos finomságból készül. Most egy gyors verziót hoztam, amely megjegyzem ízileg nem sokban különbözik az “eredetitől” (már ha van ilyen, hiszen ahány ház annyi szokás, minden déli családnak megvan a saját, jól bevált receptje).
Tisztítással, főzéssel együtt kb 40 perc alatt kész van, ami egy fontos szempont azt hiszem.

Nálunk a karácsonyi asztalon már fix helye van délben! 

A low carb, és a *mindenmentes, vagyis a glutén-, liszt-, laktóz-, szója-, tej-, tojásmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz! 




HOZZÁVALÓK (8-10 főre) 


1 doboz szardíniakonzerv (135 gramm) 
1 doboz tonhalkonzerv (130 gramm) 
2 liter halalaplé
1 nagy paradicsom 
1 szál póréhagyma 
1 negyed zellergumó (kb 150 gramm) 
4 db közepes burgonya ( kb 350 gramm) 
1 kilónyi hal vegyesen (nálam most bajuszos vörös márna, sárga tőkehal stb ,…) 
250 gramm tenger gyümölcsei vegyesen 
100 gramm rák 
200 gramm friss kagyló 
1 dl száraz fehér bor 
fűszerek: 
1 kk fehér bors
1 duci gerezd fokhagyma 
1 adag sáfrány 


ELKÉSZÍTÉS


A szardínia és a tonhalkonzervet tegyük egy magasabb fazékba. Kezdjük el melegíteni, közben kevergetés közben törjük pépesre. Adjuk hozzá a megmosott és felkockázott paradicsomot, a megtisztított és felaprított póréhagymát, és a felkockázott zellert. Öntsük fel a halalaplével, majd fűszerezzük. Mikor a zeller már majdnem megpuhult adjuk hozzá (a zellerrel ugyanakkora méretűre vágott burgonyát, a halakat, a tenger gyümölcseit, a rákot és a megtisztított kagylót. Öntsünk hozzá annyi vizet, hogy bőven ellepje, majd fedjük le és kb 15-20 perc alatt főzzük készre. Miközben fő, párszor keverjük át. Zárjuk le, majd öntsük hozzá a fehérbort és ízlés szerint fűszerezzük még meg.


Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!