GOFRI - GAUFRE

Személy szerint nagyon szeretem a következő receptet, mert annak függvényében, hogy mennyi időnk van készíthetjük akár sütőporral, akár élesztővel. Azonban azt tudnunk kell, hogy ha élesztővel készítjük, akkor minimum fél-egy órát érdemes pihentetni a tésztánkat, a sütőporos verzióját azonban várakozás nélkül azonnal süthetjük is.

Magyarországon a gofrit, "amerikai palacsinta" néven ismerik, pedig az amerikai palacsinta és a gofri köszönő viszonyban sem áll egymással. Azonban mielőtt valami amerikás ételre gondolnánk a gofri hallatán meg kell jegyezni, hogy már az ókori görögök is sütöttek forró vaslapok között ostyákat. Aztán néhány ezer évvel később egy  ügyes kezű kézműves megcsinált egy bordázott formát, amely erősen hajazott a méhkaptár mintázatára, innen is lett a francia neve a gaufre.

Azt érdemes leszögezni, hogy olyan, hogy belga gofri, még ha a köznyelvben ez is terjedt el, NINCS. Létezik "brüsszeli" és "liége-i" fajtája.  A brüsszeli verziót szokták leginkább "belga gofri"ként emlegetni, azt is azért, mert mikor az 1964-es New York-i világkiállításon felszolgálták, egyszerűbb volt belgaként számon tartani. Amerikában többnyire reggelire eszik, ropogósra sütött szalonnával és juharsziruppal nyakon öntve. A belgák azonban édességként szeretik ki-ki saját szája íze szerint.

De miben is különbözik a két legismertebb fajta? 
Míg a brüsszeli fajtának, könnyebb a tésztája, és téglalap formájúra sütik, addig a liége-i egy tömörebb, kelt tésztából készül, az alakja pedig szabálytalan.

Igazi - vasárnapi - családi kedvenc, a remeksége éppúgy mint a palacsintának abban rejlik, hogy mindenki saját kedve szerint ízesítheti sima vagy fahéjas porcukorral, különböző vaníliás vagy csokoládés krémekkel, és gyümölcsökkel. De akár sós változatban salátával tálalva is kínálhatjuk, ekkor tehetünk a tésztájába apróra vágott olívabogyót, vagy kék sajtot is. 


A tészta összeállításakor tartsuk szem előtt, hogy minél több cukrot teszünk a tésztába, annál sötétebb lesz a gofrink. Arról nem is beszélve, hogy a receptben is szereplő barna nádcukor is szintén sötétít rajta.




HOZZÁVALÓK

0,25 liter tej
2 egész tojás
30 dkg zabpehelyliszt
1/2 csomag sütőpor vagy szárított élesztő
1 ek vaníliaaroma
6 dkg vaj
6 dkg nyírfacukor
csipet só

ELKÉSZÍTÉS


A tojás sárgáját keverjük habosra a nyírfacukorral, majd keverjük hozzá az olvasztott vajat, a tejet, a vaníliát és a sütőporral vagy élesztővel elkevert lisztet. A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük habbá, majd óvatos mozdulatokkal keverjük a tojássárgájás masszához!
Felforrósított és olvasztott vajjal kikent gofrisütőben, kanalazzunk 2-2 evőkanálnyi masszát a sütőbe, és 2-3 perc alatt süssük meg párosával (két darab négyzetet kapunk).



MEGJEGYZÉS

Ha élesztővel készítjük, fontos, hogy langyos alapanyagokkal dolgozzunk és hagyjuk a tésztát kb 1 órát pihenni.
Ha sós formában szeretnénk elkészíteni, akkor a receptben szereplő cukor mennyiségét csökkentsük le (kb 1 dkgra), és a vaníliás cukrot hagyjuk is el belőle!




Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!