EGYSZERŰ VÖRÖSBOROS KAKAS (MINDENMENTES*)

A francia konyha egyik legismertebb étele a coq au vin, vagyis a vörösboros kakas.
A legenda szerint először Julius Caesar szakácsa készítette, amikoris a gallok, miután leigázták őket, a császárnak ironikus ajándékként rágós, öreg kakast adtak. 

Az étel elkészítése nem bonyolult, viszont az előérlelés miatt mindenképpen előre fel kell rá  készülni, hiszen a kakas húsát a zöldségekkel vörösborban pácolják, puhítják néhány napig, naponta többször átforgatva.
Amikor pedig elérkezik a sütés napja, nehéz cserép- vagy vasedényben, alacsony hőmérsékleten, 4-5 óra alatt készítik el. 

Az eredeti receptben a mártást hagyományosan a kakas vérével vagy összeturmixolt májával óvatosan, forralás nélkül sűrítik be. De van olyan terület, ahol a beurre maniéval (vagyis liszttel elkevert vajjal) sűrítik be.

Más vállfaja is létezik, olyan ami kakas helyett nagyobb jércével, kappannal, vagy gyöngytyúkkal készül. 
De a vörösbort is néha lecserélik fehérborra, Belgiumban sörre, Champagne-ban pedig pezsgőre.

A *mindenmentes, vagyis a glutén-, liszt-, laktóz-, szója-, tej-, tojásmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz! 




HOZZÁVALÓK


kb 1-1,5 kiló kakashús
1 szál póréhagyma
száraz vörösbor
3-4 gerezd fokhagyma
6-8 sárgarépa
3-4 paszternák
6-8 fej gomba
rozmaring ágak
szemes bors



ELŐKÉSZÍTÉS


Egy lefedhető tálba tegyük a feldarabolt kakashúst és a megtisztított zöldségeket, a hagymákkal, majd öntsük fel annyi vörösborral, hogy ellepje. 
Lefedve tegyük hűtőszekrénybe, és 2-4 napig érleljük úgy, hogy reggel és este átforgatjuk benne a húsokat. Ha a hús magába szívta a bort, pótoljuk!


ELKÉSZÍTÉS


Az elkészítés napján a húsok mindkét oldalát az olívaolajon megsütjük, majd a zöldségeket is.
Visszarakjuk a vörösborba, és 120 fokos sütőben 4-5 órát sütjük.
Akkor van kész, ha a hús megpuhul, de még nem omlik le a csontról.

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!