Külföldön az egyik legismertebb magyar ételek egyike a gulyásleves. Ez személyes tapasztalatom is, amint meghallották, hogy magyar vagyok, nagyon hamar előjött a "gulás" téma. Azt hiszem joggal is "híres", mert ez a leves tényleg nagyon finom, laktató, és az elkészítése sem bonyolult, csupán időigényes. Egységes receptet nem igazán lehet rá írni, mert ahány ház, annyi szokás. Nálunk mindenesetre így készül:
HOZZÁVALÓK
220 gramm bacon (inkább húsos mint zsíros)
50 gramm vöröshagyma,
2-3 ek olíva olaj
1 db paradicsom
1 db babérlevél
5 db sárgarépa
3 db fehérrépa
1 db zeller
2 db burgonya
1 tk majoránna
2 tk pirospaprika
1 csipet só, bors, köménymag
2-2,5 liter marhahús alaplé
ELKÉSZÍTÉS
Először is készítsük el a pörköltet: a vöröshagymát tisztítsuk meg, majd aprítsuk fel. Egy edénybe tegyük fel az olívaolajat és az apróra kockázott bacont a hagymával dinsztelődni.
Adjuk hozzá a kockákra vágott marhahúst is kissé pirítsuk meg!
A tűzről félrehúzva szórjuk meg a pirospaprikával, öntsük fel egy kevés alaplével, majd ízesítsük borssal, köménymaggal, majoránnával és a babérlevéllel.
A paradicsomot vágjuk négybe, majd azt is tegyük bele! Közepes hőmérsékleten, az alaplé folyamatos hozzáadásával pároljuk puhára a marhahúskockákat!
Amikor a marhahús már megpuhult, adjuk hozzá a megtisztított és felkarikázott zöldségeket (a burgonya kivételével), öntsük fel a maradék alaplével majd a zöldségek megpuhulásáig fedő alatt főzzük. Amikor már majdnem megpuhultak a zöldségek adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát is, és főzzük puhára miközben az időközben elfőtt levet pótoljuk vissza vízzel!
1 megjegyzés:
Megjegyzés küldése