MINDENMENTES Chaudrée (Chowder) – avagy erre cseréld le a szokásos karácsonyi halászlevet

Ha idén lecserélnéd a megszokott halászlevet, vagy csak egy másikfajta hallevest is kipróbálnál ezt mindenképpen érdemes elkészíteni! Finom, üde, kellemes ízvilágu leves picit több mint fél óra alatt! 
Igazi "mindent bele leves", az otthon fellelhető mindenféle halat, tenger adta finomságot felhasználhatjuk hozzá. 

Mindenmentes, vagyis a glutén-, liszt-, tej-, tojásmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!



HOZZÁVALÓK 


600 ml halalaplé
750 ml növényi tej
500 gramm hal (tengeri hal vegyesen)
400 gramm burgonya
250 gramm rák
200 ml növényi tejszín
150 gramm füstölt tőkehal
60 gramm szardella
2 ek olívaolaj
1 vékony szál póréhagyma
2 ek kukoricakeményítő
1 ek snidling
1 kk őrölt szerecsendió
1 duci gerezd fokhagyma
só, bors
petrezselyem  


ELKÉSZÍTÉS 


A póréhagymát tisztítsuk meg, majd aprítsuk fel, és kevés olívaolajon a szintén megpucolt és fokhagymanyomón átnyomott fokhagymával együtt pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a szardellát, a megtisztított és felkockázott burgonyát, majd öntsük fel az alaplével, a tejjel és a tejszínnel. 
Ízesítsük a fűszerekkel (kivétel a petrezselyem, mert azt a végén adjuk csak hozzá!), majd hagyjuk kb 10 percig főni. Adjuk hozzá a halakat, és a megtisztított rákot. Fedő alatt főzzük készre kb 15 perc alatt. Vegyünk ki a levéből kb 2 merőkanálnyit, és keverjük el csomómentesre a kukoricakeményítővel. Öntsük vissza, majd hagyjuk egyet forrni  és már le is zárhatjuk. Végezetül keverjük bele a felaprított petrezselymet is. 

Citromgerezddel tálaljuk (amely levét érdemes bele is nyomni)!




Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!