CLAFOUTIS


A clafoutis (ejtsd klafuti) egy igazi, klasszikus francia édesség, amelyet az eredeti recept szerint hagyományosan nagy szemű, fekete cseresznyével készítenek.
Franciaország középső részén található Limousin tartományból származik eredetileg, és az igazi, autentikus recept szerint maggal együtt kerül bele a cseresznye, mivel a magja egyrészt ízt is ad, másrészt így nem fő ki a cseresznye csodálatosan rózsaszín leve.

Ez egy fantasztikus sütemény, mert bármilyen gyümölcsből elkészíthető. Receptből sok ezer van, de abban mindegyik megegyezik, hogy a tészta "lelke" a liszt/tojás/tej/tejszín.
Egyszerűen ki kell kísérletezni, hogy mi az az állag, ami megfelel a saját ízlésünknek –ami nem túl tojásos/remegős/nyúlós/szottyos –ki hogy szereti. A barackoshoz nagyon jó passzol a mandula, ízben és állagban is. A gyümölcsökt lehet külön - külön, de akár variálni is.
Sőt létezik sós verziója is - ennek alapja lehet a cukkini, a paradicsom, a tésztában lehet keverni parmezánt, fűszereket, stb...





CLAFOUTIS I.
HOZZÁVALÓK

kb. 30dkg érett sárgabarack
két tojás, + egy tojássárgája
másfél dl tejszín
egy dl tej
négy és fél dkg liszt
három dkg vaj
hat dkg cukor , + két ek porcukor
csipet só
egy csomag bourbon vaníliáscukor, vagy egy ek. vaníliakivonat
egy ek likőr (nekem szilvalikőr volt itthon, de ha nincs otthon, vagy akár el is hagyható)
mandulaforgács


CLAFOUTIS II.
ELKÉSZÍTÉS

A sütőt előmelegítem 180C-ra.
A tojást és a tojássárgáját kikeverjük a cukorral, a vaníliáscukorral és a a csipet sóval, hozzáadjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük.
Apránként hozzáöntjük a tejet és a tejszínt, és kézi habverővel masszává keverjük, hozzáadva a likőrt.
Egy hőálló tálat, vagy egy gyümölcstorta formát kivajazunk. A sárgabarackokat cikkelyekre vágjuk, és lerakjuk a tálba.
Megszórjuk a barackokat 2 ek porcukorral, majd ráöntjük a masszát, megszórjuk a mandulaforgácsokkal és kb. 35-40 percig sütjük (amíg aranysárgára sül, és már nem remeg).



HOZZÁVALÓK

kb. 30dkg őszibarack
két tojásfehérje
másfél dl tejszín
négy és fél dkg liszt
három dkg vaj
hat dkg cukor , + két ek porcukor
csipet só
egy csomag bourbon vaníliáscukor, vagy egy ek. vaníliakivonat,
egy ek likőr (nekem szilvalikőr volt itthon, de ha nincs otthon, vagy akár el is hagyható)
mandulaforgács


A sütőt előmelegítjük 180C-ra.
A cukorot, a vaníliáscukrot és a csipet sót, hozzáadjuk a liszthez, majd hozzáadjuk a felvert tejszínt, és a habbávert tojásfehérjét, és óvatosan összeforgatjuk. Beleöntjük a likőrt, majd egy hőálló tálat, vagy egy gyümölcstorta formát kivajazunk.
Az őszibarackokat cikkelyekre vágjuk, és lerakjuk a tálba. Megszórjuk a barackokat 2 ek porcukorral, majd ráöntöm a masszát, megszórom a mandulaforgácsokkal és kb. 35-40 percig sütjük (amíg aranysárgára sül, és már nem remeg.)

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!