CLAFOUTIS


A clafoutis (ejtsd klafuti) egy igazi, klasszikus francia édesség, amelyet az eredeti recept szerint hagyományosan nagy szemű, fekete cseresznyével készítenek.
Franciaország középső részén található Limousin tartományból származik eredetileg, és az igazi, autentikus recept szerint maggal együtt kerül bele a cseresznye, mivel a magja egyrészt ízt is ad, másrészt így nem fő ki a cseresznye csodálatosan rózsaszín leve.

Ez egy fantasztikus sütemény, mert bármilyen gyümölcsből elkészíthető. Receptből sok ezer van, de abban mindegyik megegyezik, hogy a tészta "lelke" a liszt/tojás/tej/tejszín.
Egyszerűen ki kell kísérletezni, hogy mi az az állag, ami megfelel a saját ízlésünknek – ami nem túl tojásos/remegős/nyúlós/szottyos – ki hogy szereti. A barackoshoz nagyon jól passzol a mandula, ízben és állagban is. A gyümölcsöket lehet külön - külön, de akár variálni is.

Sőt létezik sós verziója is - ennek alapja lehet a cukkini, a paradicsom, a tésztába lehet keverni parmezánt, fűszereket, stb...





CLAFOUTIS I.

HOZZÁVALÓK

kb. 300 gramm érett sárgabarack
két tojás, + egy tojássárgája
másfél dl tejszín
egy dl tej
45 gramm liszt
30 gramm vaj
60 gramm cukor , + két ek porcukor
csipet só
egy csomag bourbon vaníliás cukor, vagy egy ek. vaníliakivonat
egy ek likőr (nekem szilvalikőr volt itthon, de akár el is hagyható)
mandulaforgács


ELKÉSZÍTÉS


A sütőt melegítsük elő 180 C-ra.
A tojást és a tojássárgáját keverjük ki a cukorral, a vaníliás cukorral és a a csipet sóval. Adjuk hozzák a lisztet, és keverjük csomómentesre.
Apránként öntsük hozzá a tejet és a tejszínt, adjuk hozzá a likőrt és kézi habverővel keverjük homogén masszává.
Egy hőálló tálat, vagy egy gyümölcstorta formát vajazzunk ki. A sárgabarackokat vágjuk cikkelyekre, és rakjuk le a tálba.
Szórjuk meg a barackokat 2 ek porcukorral, majd öntsük rá a masszát, szórjuk meg a mandulaforgácsokkal és kb. 35-40 percig süssük (amíg aranysárgára sül, és már nem remeg).



CLAFOUTIS II.


HOZZÁVALÓK


kb. 300 gramm őszibarack
két tojásfehérje
másfél dl tejszín
45 gramm liszt
30 gramm vaj
60 gramm cukor , + két ek porcukor
csipet só
egy csomag bourbon vaníliás cukor, vagy egy ek. vaníliakivonat,
egy ek likőr (akár el is hagyható)
mandulaforgács


ELKÉSZÍTÉS


A sütőt melegítsük elő 180 C-ra.
A cukrot, a vaníliás cukrot és a csipet sót, adjuk hozzá a liszthez, adjuk hozzá a felvert tejszínt, és a habbá vert tojásfehérjét, és óvatosan forgassuk össze. Öntsük bele a likőrt, majd egy hőálló tálat, vagy egy gyümölcstorta formát vajjazunk ki.
Az őszibarackokat vágjuk cikkelyekre, és rakjuk le a tálba. Szórjuk meg a barackokat 2 ek porcukorral, majd öntsük rá a masszát, szórjuk meg a mandulaforgácsokkal és kb. 35-40 percig süssük (amíg aranysárgára sül, és már nem remeg.)

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!