RATATOUILLE, A DÉL ÍZE...

A ratatouille [ratatuj] neve sok embernek ismerősen hangozhat. Ha máshonnan nem, a L'ecsó (franciául Ratatouille) c. Walt Disney meséből.


Mondjuk a mese címe egy kis szójátékot is rejt magában, hiszen a főhős egy patkány, ami franciául "rat". És ugye a fontos ételkritikusnak Ő készíti el a ratatouille-t vagyis a francia lecsót.


De mi is az a ratatouille? 
Ez egy padlizsánból és más zöldségekből készülő hagyományos francia egytálétel. Szokás „mediterrán lecsó”-nak vagy „francia lecsó”-nak is hívni. Azt gondolnánk, hogy egy ilyen étel biztosan már több száz éve a provence-i emberek kedvelt eledele. Pedig nem. Bár a kifejezés már a 18. századtól létezik, közkedveltté és árusíthatóvá valahogy mégiscsak az 1930as évektől vált. 
Elsősorban Provence-ban készítik, különösen Nizzában. A valódi ratatouille szaftos és nem is kell rágni, mert a zöldségek mondhatni szétolvadnak az ember szájában. Vannak ugyan alapzöldségek, de igazából bármilyen zöldségekkel elkészíthető ami éppen a kezünk ügyébe akad.
Nagyon kedvelt étele a forró nyaraknak, hiszen ez a zöldségragu akár hidegen, akár melegen fogyasztható.


HOZZÁVALÓK

padlizsán
cukkini
sárgarépa
paszternák
paradicsom
paprika
póréhagyma
kevés só
egy csokor vegyes provence-i fűszernövény (vagy szárított provence-i fűszerkeverék)
fokhagyma (összezúzva)
olívaolaj
bors



ELKÉSZÍTÉS

  1. A zöldségeket megmossuk, a padlizsánt kis időre besózzuk, majd leöntjük a levét, amit ereszt, hogy ne legyen keserű.
  2. A póréhagymát apróra vágjuk, és két-három evőkanál olívaolajon megpároljuk. 
  3. Felvágjuk kb egyforma méretű kockákra a zöldségeket. 
  4. A póréhagymához adjuk a paradicsomot, majd a többi zöldséget is. 
  5. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát majd az apróra vágott provence-i fűszernövényeket. 
  6. Addig főzzük fedő alatt, amíg a zöldségek megpuhulnak (30-35 perc).


Végezetül még egy gondolat erejéig térjünk vissza a meséhez ... A mese végén amikor a hírhedt Anton Ego kritikusnak felszolgálják a ratatouillet a kis patkány nagy bátorságról tesz tanúbizonyságot. Ez pedig nem más, mint a változtatás, az újragondolás... Ez az étel is egy kicsit "erről szól", hiszen a helyes és pontos arányokat nem lehet megadni. Egy kicsit ebből, egy kicsit abból, nah jó, még egy kicsit amabból is... 
És csak úgy csendben megjegyezve... ez nem csak erre az ételre levetítve igaz. Bármelyik étel ilyen lehet, csak vigyük bele önmagunkat, merjük újragondolni a régi ízeket...

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!