KAPRIBOGYÓS RÁJASÜLT


HOZZÁVALÓK

2 kis rájaszárny
1 zöldcitrom leve és reszelt héja
1 ek sózott kapribogyó, leszűrve és átmosva
5 dkg vaj
só és fekete bors


ELKÉSZÍTÉS



  1. A vajat forrósítsuk fel egy nagy serpenyőben, majd 4-5 perc alatt süssük benne meg a rájaszárnyak mindkét oldalát. 
  2. Adjuk hozzá a kapribogyót a citrom levét és a lereszelt héját. 
  3. Sózzuk, borsozzuk és 1-2 percig hagyjuk még, majd azonnal tálaljuk. 

A RÁJÁRÓL...

A tövises rája (Raja clavata) a porcos halak (Chondrichthyes) osztályának a rájaalakúak (Rajiformes) rendjébe és a valódi rájafélék (Rajidae) családjába tartozó faj.

Az európai tengerparti vizek leggyakoribb rájája, amely az Északi-tengerben is megtalálható.

A tompa, rövidfejű fajok közé tartozik, a szeme előtt és mögött egy-egy sarló alakú tüske van. A hím kb. 70 centiméter, a nőstény kb. 130 centiméter hosszú. Hátbőrén tövisszerű bőrfogak találhatók.

A sekély, iszapos fenéken tarisznyarákokat, lepényhalakat, garnélákat fogyaszt, amelyeket éjszaka vadászik le.

Négyszögletű (!) tojásai a cápákéra emlékeztetnek, de sarki nyúlványaik rövidebbek. 

Tojásait a homokba egyesével rakja, az embrionális fejlődés 4,5-5,5 hónapig tart. A tojás héján rések vannak, itt hatol be az oxigéndús víz.

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!