HOZZÁVALÓK
2 kis rájaszárny
1 zöldcitrom leve és reszelt héja
1 ek sózott kapribogyó, leszűrve és átmosva
5 dkg vaj
só és fekete bors
ELKÉSZÍTÉS
- A vajat forrósítsuk fel egy nagy serpenyőben, majd 4-5 perc alatt süssük benne meg a rájaszárnyak mindkét oldalát.
- Adjuk hozzá a kapribogyót a citrom levét és a lereszelt héját.
- Sózzuk, borsozzuk és 1-2 percig hagyjuk még, majd azonnal tálaljuk.
A RÁJÁRÓL...
A tövises rája (Raja clavata) a porcos halak (Chondrichthyes) osztályának a rájaalakúak (Rajiformes) rendjébe és a valódi rájafélék (Rajidae) családjába tartozó faj.
Az európai tengerparti vizek leggyakoribb rájája, amely az Északi-tengerben is megtalálható.
A tompa, rövidfejű fajok közé tartozik, a szeme előtt és mögött egy-egy sarló alakú tüske van. A hím kb. 70 centiméter, a nőstény kb. 130 centiméter hosszú. Hátbőrén tövisszerű bőrfogak találhatók.
A sekély, iszapos fenéken tarisznyarákokat, lepényhalakat, garnélákat fogyaszt, amelyeket éjszaka vadászik le.
Négyszögletű (!) tojásai a cápákéra emlékeztetnek, de sarki nyúlványaik rövidebbek.
Tojásait a homokba egyesével rakja, az embrionális fejlődés 4,5-5,5 hónapig tart. A tojás héján rések vannak, itt hatol be az oxigéndús víz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése