Salade de carottes râpées - Sárgarépa saláta


Ez a saláta a franciák egyik legkedveltebb salátája közé tartozik. Egy egyszerű mégis nagyszerű recept, mert bárhol, bármikor könnyen elkészíthető, és egy szabadtéri sütögetéshez ugyanúgy passzol mint egy puccos étteremben elköltött vacsorához. És a legjobb az egészben, hogy egészséges.!

Ki merem állítani, hogy a franciák TOP10-ében szerepel. Ez a saláta mindenhol megtalálható. De tényleg mindenhol a kávézók és a bisztrók menüjétől az éttermekig egyaránt. De ha úgy tartja kedvünk, akár meg is vásárolhatjuk a "charcuteries"ben is és a mega-hyper szupermarketekben is.
Általában kisebb-nagyobb adagokban árulják kiporciózva, vagy ha a pultból kérjük, akkor ott sorakoznak a Madame vagy Monsieur keze mellett egymásra pakolva a téglalap alakú műanyag tartálykák.. Sokszor nem a mennyiséget kérdezik meg érdekes módon, hanem azt, hogy hány főre számolják. A franciák általában "pour personne", vagyis "/fő" vásárolnak, főznek. Mivel több fogásból álló étkezéseik vannak, ezért annyit főznek amennyi elfogy (ha  éhes maradna az ember úgyis ott van az étkezés végén a saláta és a sajt, amitől minden bizonnyal jól lakik mindenki). De vissza a salátához!

És a recept:
Hozzávalók:
6-7 szép sárgarépa
2 citrom
2-3 evőkanál olíva olaj
1-2 teáskanál barna cukor
ső, frissen őrölt bors

Elkészítés:
Lereszelem a sarágarépákat egy kézi reszelőn vagy géppel. 
Ezután következik az öntet:
Egy pohárba facsarom a citromok levét, hozzáadom az olíva olajat, a barna cukrot, némi sót, és megszórom egy kevés frissen őrölt borssal. Ráöntöm a sárgarépákra, majd jó alaposan összeforgatom (használjuk nyugodtan a két kezünket)
Nem kell tocsognia az öntetben, éppen meg kell csak hogy csillanjon a szálakon.

Van ahol kb apróra vágott  petrezselymet is tesznek hozzá, de Én anélkül készítem.
Hasonló módon készítenek más zöldségekből - cékla, zeller, stb... - is salátákat, de azokról majd egy másik részben.

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!