BRIOCHE

Egy finom brioche akár reggelire, akár tízóraira remek választás lehet. Finom vajjal, lekvárral. Vagy csak magában a kávéba tunkolva. Mennyei! 

HOZZÁVALÓK

500 g liszt,
60 g cukor,
60 g vaj,
1 tojás,
250 ml langyos tej,
1/2 teáskanál só,
1 csomag élesztő.

+ 1 tojás sárgája
4 evőkanál cukor (durva)



ELKÉSZÍTÉS

Az elkészítéséhez ajánlom a robotgépet, de ha nincs, vagy nem akarjuk használni, akkor két kezünk is éppúgy megfelel.

1. Tegyük a gép keverőtáljába a lisztet, a cukrot, sót a tojást és az élesztőt együtt. Langyosítsuk meg a tejet és a vajat. Kapcsoljuk be a gépet, és keverjük össze a hozzávalókat a tej és a vaj hozzáadásával.



2. Addig keverjük, amig amíg a tészta szépen összeáll már, és alaposan ki van dolgozva




3. Tállal együtt a tésztát meleg helyen kb egy órán keresztül kelesztjük ...



majd keverjük újabb 3 percet ...



4. A tésztát négy kis gombóccá szedjük, és egy vajazott forma aljára tesszük szorosan egymás mellé.




5. Egy órát ismét kelesztjük, majd egy ecset segítségével lekenjük a tojás sárgájával, és megszórjuk egy kis durva cukorral, és 150°C-os sütőben 35-40 percig sütjük.

7 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszta! Lehet hogy én még szórnék a cukorral együtt egy kis fahéjat is a tetejére.Magyarul ez szó minek felel meg, melyik süteményünkhöz hasonlít leginkább?

ChezSandra írta...

Nálunk a nagyobb eszi nutellával :)
A fahéj nem rossz.... Most hogy mondod! Akár úgy is, hogy mondjuk minden második cipócskába belekeverni... nah, azt hiszem ki is fogom próbálni!!!

Ez a brioche [briós], különben olyan mint a kalács Mo-n.

marisz57 írta...

Tegnap majdnem ugyanebből a tésztából sütöttem a meggyes buktát.A tetejére fahéjas cukrot szórtam és úgy sütöttem meg. Nagyon finom volt.
Nálunk a briósnak kicsit csavart formát adnak.

Elena írta...

Hmmmm....guszti!!!

Névtelen írta...

Szia! Lehet dagasztani-keleszteni kenyérsütőgéppel is? Köszi a választ előre is! :))

ChezSandra írta...

Flóra! Persze, nyugodtan!

Névtelen írta...

Köszönöm a receptet, már el is készítettem, és finom lett! :)

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!