AKI GAZDAG AKAR LENNI... - LA CHANDELEUR

Minden évben február 2-án rendezik meg (40 nappal Mikulás napja után) a La chandeleur-t, azaz a fény ünnepét. Ekkortájt farsang idején Magyarországon legalább egyszer általában asztalra kerül a fánk. De ami magyaroknál a fánk, más országokban ez a palacsinta....


Ez a gyerekek körében egy nagyon kedvelt időszak, ilyenkor ugyanis palacsinta van palacsintával... Oly annyira a palacsintáé a főszerep, hogy hamvazószerda egyenesen a Palacsinta Napja is (Pancake Day). A tengerentúlon ilyenkor nagy palacsintadobáló/töltő/tekerő és naná, hogy evő versenyeket is szerveznek. Ezeket olyan komolyan veszik, hogy egész évben komoly felkészüléseket tartanak a versenyzők.




Miért pont a palacsinta? 

Úgy ahogy az újév első napján a lencsét, a fény ünnepe kapcsán - mivel az alakja és a színe a Napra emlékeztet - a palacsintát hozzávalói alapján szerencsehozó ételnek tartják: a tej színe a tisztaságot, a tojás a teremtést, a só az egészséget, a liszt az élet dolgait jelképezi.

A palacsintaimádók sorába Oroszország is szerepel. Olyannyira, hogy Oroszországban nemcsak egy napot dőzsölnek, hanem egy egész héten át tömik a bendőt különfélébb palacsintákkal a Maslenitsa hete keretében (ez az ortodox nagyböjt előtti hét). Ez szintén a fény ünnepléséről szól, és a blinit, az orosz palacsintát eszik.
Ezek jóval kisebbek és vastagabbak mint a mi palacsintánk, és hajdinalisztből készülnek. Általában kaviárral, vagy bármilyen tengeri finomsággal fogyasztják. 

Franciaországban... 

A franciák híresek az ünnepekről, így ebben az esetben sincs ez másképp. Ilyenkor palacsintával (crépe) ünneplik ezt a napot (La Chandeleur).
Ez a gyerekek által is nagyon kedvelt ünnep, ami nagyon népszerű Franciaországban. A Gyertyaszentelőről van szó, ami alapjában egy vallási ünnep, de népszerűsége mégis a palacsintának köszönhető. Hogy mi köze van ennek a finomságnak az ünnephez?

Február 2.-án, la Chandeleur (Gyertyaszentelő) napján a francia családokban palacsintát sütnek, mert az a hiedelem járja, hogy ha ezen a napon palacsintát sütnek és esznek, egész évüket jómód és gazdagság fogja kísérni. És hát ugye ki nem akarná ezt?
Viszont nem lehet akár hogy sütni a palacsintákat, egy kis figurázásra is szükség van: úgy kell újra meg újra feldobálni az épp sülő palacsintákat, hogy a másik kezünkkel ezalatt aprópénzt dobálunk felfelé. Ez nem egyszerű, de a gazdagságért ennyit igazán megtehetünk!


Ha pedig egy finom teljes kiőrlésű palacsintával szeretnétek bevonzani a gazdagságot, készítsétek el az alábbi recept szerint:



HOZZÁVALÓK

3 db közepes tojás
2,5 deci teljes kiőrlésű liszt
1 csipet só
4+2 deci szóda v ásványvíz
olívaolaj a sütéshez

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!