SONKÁVAL SÜLT ENDÍVIA (GLUTÉN-, LISZT-. TOJÁS-, FEHÉR CUKORMENTES)

Bár a magyar konyhában nemrég kezdett csak begyűrűzni, a francia és olasz konyha előszeretettel használja az endíviát. Ha valamihez szeretnénk hasonlítani, akkor leginkább a fejes salátához hasonló, bár az endíviának kesernyés íze van. 
Készíthetünk belőle előételt, salátát, főzeléket, de köretként is megállja a helyét.
A szervezet számára az őszi hónapoktól a tél végéig biztosítja a megfelelő B- és C-vitamin, valamint kalcium-, foszfor- és vas szükségletet.
Nagyon hasznos a szervezet számára, vízhajtó és hashajtó hatással bír, így a nehezebb fogások között vagy mellé fogyasztva segít a szervezetnek a feldolgozásban.

Nálam most egy gyors fogás készült belőle, picit több mint fél óra alatt!




HOZZÁVALÓK

2 kisebb endívia
2 szelet serrano sonka
1 nagyobb csipet reszelt sajt (növényi)
4 ek paradicsompüré
1/2 kk só
1/4 kk őrölt tarka bors
1/2 kk őrölt szerecsendió
1 kk szárított bazsalikom
1 gerezd fokhagyma


ELKÉSZÍTÉS


Az endíviát mossuk meg, vágjuk le az alját és sós vízben főzzük meg.
Szűrjük le, csavarjuk be egy-egy szelet sonkába, és tegyük egy kisebb sütőtálba (cocotteba) egymás mellé.
A sütőt melegítsük elő 180°Cra.
Kanalazzuk egy tálkába a paradicsompürét, ízesítsük sóval, borssal őrölt tarka borssal, és az őrölt szerecsendióval, reszeljünk bele egy gerezd fokhagymát, és szórjuk bele a bazsalikomot. Keverjük össze, majd az egészet öntsük a sonkával betekert endíviákra.
Szórjuk meg a reszelt sajttal, majd fedjük le és süssük 15 percig. Vegyük le a tetejét, és süssük tovább még 5 percig, hogy a sajt szép színt kapjon. 


Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!