FRANCE INFO ... I.RÉSZ




Sokak által kedvelt úticél Franciaország, amely főként a nyári szezonban igencsak bővelkedik látványosságokban és szálláslehetőségekben.

A szervezéskor érdemes tudni, sőt mi több számításba venni, hogy a franciák "hivatalos" vakációja általában augusztusban kezdődik, ez a hónap számukra a felhőtlen pihenés és feltöltődés időszaka. Vagyis ilyenkor komoly mennyiségben lepik el a pihenőhelyeket. A francia iskolák július elsejével fejezik be a diákok oktatását, és legközelebb szeptember elsején vágnak bele újra. Azért mielőtt elkezdenénk őket sajnálni, csendben megjegyzem, hogy 6 hetente 2 hét pihenő van, és szerdánként sem jár mindenki iskolába. Vagyis a nagy többség nem jár. Azért az úgy már kibírható nemde?
Viszont nyáron szeretnek nyaralni, pihenni. Az idei évben minden bizonnyal még nagyobb számban fogják ellepni Provence-Alpes-Côte d'Azur gyönyörű tájait, hiszen idén sajnos hanyagolniuk kell az általuk kedvelt távoli pihenőhelyeket a dúló háborúk miatt.

Erre érzett rá Provence is, különböző TV-s reklámokkal próbálják meg odacsábítani a munkában megfáradt embereket:







És ha már eldöntöttük, hogy Franciaország az úticél...

Szálláshelyek

Szállodák
A szállodaláncolatok a többi országéhoz hasonlóan egy-, két avagy négy-, öt csillagos luxuskategóriák között váltakoznak. Olcsónak számító 1-2 csillagos hálózat a Formule 1 és a Campanille, három, négy csillagos hálózat az IBIS szálloda, és jelentős luxushotelek Magyarországon is ismert Novotel Hyatt és az Intercontinental. A félreértések elkerülése végett, minden szállodánál feltüntetik, melyik kategóriába tartozik és az árat is kiírják.
Ha egy csillagos szállodákba szeretnénk menni, érdemes figyelembe venni, hogy néhány esetben nincs a szobában saját mosdó /+mellékhelység/, szobához tartozó zuhanyzófülke viszont szokott lenni.

Ha pedig luxusszállodába...
Szálloda Monacoban


Apartmanok
Az apartmanok felszereltsége általában a gépeket, étkészleteket, ágyneműket is tartalmazza. Érdemes azonban ezekről megbizonyosodni még mielőtt a szállást lefoglalnánk.

Lakóautó
A francia emberek körében kedvelt nyaralási forma a lakóautó bérlés/tartás. Ha Mi is ilyen fába vágjuk a fejszénket érdemes figyelni a korlátozó táblákra. Sok esetben pl a bevásárlóközpontokban csak a kijelölt helyre lehet állni, és bizony a városok belvárosa is sok esetben hanyagolandó ezekkel.
Kempingek, ifjúsági szállások
A francia rendőrök érzékenyen viseltetnek a vadkempingezés iránt, ezért hasznos utazás előtt minden szükséges információt beszerezni.

A legfontosabb kempingezéssel kapcsolatos információkkal foglalkozó szervezet :
78, rue de Rivoli
75004 Paris



Végezetül még egy : ha most gondolkodunk a nyaralásban, sajnos lehet, hogy már lekéstünk... Sok esetben már jövő nyárra is le vannak foglalva a szálláshelyek. Érdemes előre gondolkodni, különben könnyen lemaradhatunk.


6 megjegyzés:

Beastie írta...

a bátraknak, elszántaknak és kíváncsiaknak ajánlom sok szeretettel a couchsurfing.org honlapot.

Bors and Pepper írta...

Mi campingez(t)ünk a kutyink miatt. Szinte minden camping tele volt, de mivel mindenhol csak 1 éjszakát maradtunk, így volt, hogy a teltházas helyekre is beengedtek minket, a kapu mellé leverhettük a sátrat :)
Lennék iskolás/pedagógus (amúgy is az vagyok:)Franciaországban!

ChezSandra írta...

BaP:
Szerencsétek volt, hogy beengedtek!
hááát, kicsit más a pedagógus helyzet itt kint. Lehet erről is írok majd egyszer ...

ChezSandra írta...

Beastie :)

Réka írta...

Imádom Franciaországot... Nászúton Párizsban voltunk, tavaly pedig ezen a környéken nyaraltunk, saját szervezéssel. F1 Hotelekben szálltunk meg, Nice külvárosában illetve Saint Tropeztől nem messze, valahol a szőlők között :)Gyönyörű a környék, szívesen élnék ott... Jajj, és azok a fenséges sajtok....

ChezSandra írta...

Réka,
örömmel olvasnék róla :)

http://chez-sandra.blogspot.com/2011/06/felhivas-keringore.html

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!