GARNÉLA - CREVETTE


Francia neve: Crevette
Latin neve: Crangon Crangon, Palaemonidae, Eucyphidae
Angol neve: Prawn
Német neve: Garnele


Mérete: 4 - 10 cm hosszú

Minden tengerben, óceánban megtalálható valamelyik fajuk (nem nehéz, hiszen több ezer létezik). A színe általában rózsaszín vagy egészen világos barna, de létezik olyan válfaja is, ami teljesen átlátszó.

Az Északi-tengerből 10-12 ezer tonna garnéla rákot halásznak évente. 
Testük karcsú, rendszerint oldal irányban kissé lapított.  A nőstény garnéla petékkel szaporodik, amelyeket a potroha alatt hord. A kikelt lárvák elúsznak, planktonokkal táplálkoznak.

A rákoknál is is fontos, hogy csak és kizárólag friss rákokat készítsünk el, mert a romlott rák mérgező! A rákoknak igazából nincs domináns szaguk, úgyhogy ha azt érezzük, akkor már nem jók.
A megvásárolt friss rákot - ha nem készítjük el azon nyomban - hűtőben tárolhatjuk, de érdemes 24 órán belül elkészíteni.

Nálunk a frissen vásárolt rákok első körben a fagyasztóba kerülnek.
Így egyrészről biztos, hogy nem romlanak meg. Másrészről könnyebb megfosztani őket a páncéljuktól. A rákok fagyott állapotban kerülnek a sütőbe, ahol légkeveréses sütőben (grill nélkül) 200 fokon kb 10-15 perc alatt készülnek el. (Amikor illata van a ráknak, akkor már jó.) Arra figyeljünk, hogy ne süssük túl, mert akkor "rájuk ég" a páncéljuk, és nehéz megpucolni.  

Ha viszont nem sütőben szeretnénk elkészíteni, meg is főzhetjük őket: egy edénybe vizet teszünk, és a  friss rákokat forrásban lévő, petrezselyem zöldes, köménymagos, sós vízben 10 - 15 percig főzzük. 
A megfőtt rákokat kiszedjük, kihűtjük és megtisztítjuk őket.

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!