RAKOTT ENDÍVIA

A rakott ételeket inkább télinek mondhatók, mivel nem a könnyű-light vagy ahogy a franciák mondják légére kategóriába tartozik.
Viszont egyik vitathatatlanul nagy előnyük, hogy elkészíthetőek előre, vagy akár ha időnk csak úgy engedi, akkor különböző lépésenként. De egy vendégvárós ebéd vagy vacsoraként is megállja a helyét. 

Endíviát sokszor látok a polcokon, szeretik is a francia emberek salátának nyersen, vagy megpárolva köretként. Ez a rakott endívia nagyon hasonlít ízben a rakott kelhez, amit Én nagyon szeretek, de Férjem nem. Vagyis ahogy Ő fogalmaz, a kelkáposzta nem szereti Őt. De hogy azért még se kelljen lemondani róla készült el ez a versio.



HOZZÁVALÓK

4-5 db endívia
50 deka darált marhahús
1 póréhagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
só, bors ízlés szerint,
2 dl tejföl (kispohár),
2 dl barna rizs,(tejfölös pohárnyi)
15 dkg reszelt sajt,
3 evőkanál olívaolaj,
2 darab tojás,
2-3 evőkanál reszelt parmezán

ELKÉSZÍTÉS

Az endíviákat tisztítsuk meg, majd szedjük leveleire. Egy nagy tálba vízbe áztatva tegyük félre.
A sütőt melegítsük elő 200°C-ra.
Kanalazzuk egy kis tálkába a tejfölt és keverjünk hozzá 10-15 deka reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk, majd tegyük félre. 
A póréhagymát karikázzuk fel (zöld részét is), majd egy serpenyőben olívaolajon pároljuk üvegesre.
Tegyük egy tálba a ledarált marhahúst, fűszerezzük sóval, borssal, és az összezúzott fokhagymával. Alaposan forgassuk össze, majd adjuk hozzá a póréhagymát, a (tejfölös pohárral kimért) rizst és a tojásokat. 
Egy sütőtál aljára öntsünk egy pár kanál olívaolajat, kenjük ki vele, majd szórjuk meg 2-3 evőkanál reszelt parmezánnal. 
Tegyük rá a lecsöpögtetett endívia levelek kb 2/3 részét (az endívia levelek 1/3 része kb maradjon meg a tetejére befedéshez.) 
Rakjuk rá a darált húsos tölteléket, majd a tetejét fedjük le a maradék endívialevéllel. 

Hústűvel szurkáljuk meg a tetejét, és öntsük rá a tejfölös sajtos krémet, majd 35-40 perc alatt süssük készre. 
Tejföllel tálaljuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések