FOUGASSE - PAIN PROVENÇAL (VEGÁN, LAKTÓZ-, TEJ-, TOJÁS-, HOZZÁADOTT CUKORMENTES)



Ez a lapos, furcsa alakú kenyér a fougasse ami a "pain provençal", vagyis a provence-i kenyér az olasz focaccia vagy fougace helyi megfelelője, amely a latin "Panis focacius"-ból származik.

Annyira szép, egyedi, hogy már ránézésre is összefut az ember szájában a nyál. Hát ha még meg is kóstolja...
Egyszerűen mondva: ellenállhatatlan.

Ez egy meglehetősen lapos, levél formájú kenyér. Régóta készül már a provence-i pékek keze alatt, nem egy újkeletű trendi kenyér. A pékek anno ennek a kenyérnek a sütésével győződtek meg arról, hogy a fatüzelésű kemence megfelelő hőmérsékletű-e, vagyis készen áll-e a kenyérsütésre. Eredetileg ez volt a hamuban sült lapos kenyér...

Sokféle fougasse létezik, minden régiónak, városnak, vagy akár minden családnak van saját receptje.
A nagy klasszikus a "sima" sózott verzió. De lehet készíteni olajbogyóval , szalonnával , szardellával , sajttal ...

Az alaptészta mindegyiknél ugyanaz, csak a végső ízhatás más és más. A különböző hipermarketek általában darált sonkával és sajttal egybesütve árulják.

A mi kedvencünk a fekete olívabogyóval készült fougasse, ami nem túl magasra jön fel, vékony, könnyű, és sok-sok fekete olívabogyó van benne. 

Elkészítése nagyon egyszerű, de az fontos, hogy jól dagasszuk ki a tésztát, hogy az élesztő egyenletesen eloszoljon benne.

A vegán, és a laktóz-, tej-, tojásmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!



HOZZÁVALÓK

25 dkg liszt
2 evőkanál olívaolaj
1 marék fekete olívabogyó
fél csomag instant élesztő
1 kávéskanál só
1,5 dl langyos víz



ELKÉSZÍTÉS

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. 
A lisztet öntsük egy tálba öntjük, keverjük el az instant élesztővel és a sóval, majd adjuk hozzá a felaprított olívabogyót az olívaolajat, és keverjük össze.
 
Apránként adjuk hozzá a langyos vizet, és néhány perc alatt robotgéppel dagasszuk be a tésztát. Kelesszük duplájára.

Tegyük a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire.

Formázzunk belőle nedves kézzel egy levél alakú lapos és ovális lepényt: fordítsuk magunk elé a "talpát" és mintha levél lenne egy kicsit meghúzzuk az elejét. Erezetet vágunk bele késsel, hogy még jobban hasonlítson rá.

Széthúzzuk kicsit, megkenjük olívaolajjal, megszórjuk tengeri sóval, és kb 25 perc alatt süssük meg. 


Bár az eredeti receptben sima liszt szerepel, én mindig teljes kiőrlésűből készítem. Mi nagyon szeretjük, ha kategorizálni kellene, a gyakran készülő (van, hogy naponta) receptek közé sorolnám. Egy finom pohár rosé borral a forró nyári esték kedvelt vacsorája.
Langyosan fogyasztjuk akár magában, vajjal, olívaolajban mártogatva, vagy akár leves mellé is úgy, mintha egy általános kenyeret ennénk.

De aki megkóstolja tudja, ez nem az...

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!