LAZAC - AZ IMPOTENCIA ÉS A FRIGIDITÁS ELLEN


A lazac gazdag B-vitamin forrás, bőven található benne B12, B6, B1 és B 2 vitamin. Egy átlagos személyre kb 150 grammnyit lehet belőle számolni, amely

  • 2 deka zsiradékot tartalmaz, aminek mintegy 50%a egyszeresen telítetlen, a szervezet és az agyfejlődés számára nélkülözhetetlen esszenciális zsírsav.
  • energiatartalma 300 kcal, tehát elég energiadús, viszont nagyon laktató is egyben.
foto: wiki

A lazac a  lazacfélék (salmonidae) családjába tartozó halfaj.
Bár édesvízben születik, egy-három év múlva a tengerbe költözik, ahol egy-öt évig is elél. Az ívás idejére viszont visszatér az édesvízbe  (van olyan mende-monda, amely úgy tartja, pontosan ugyanoda, ahol született. ) Sok alfaj ívás után néhány napon belül elpusztul. 
Léteznek azonban olyan alfajok is, amelyek nem vándorolnak, csakis édesvízben élnek.


Mind az Atlanti és a Csendes óceánban előfordul, különösen jellemző Kanada északi partjaira és az Észak-Amerikai nagy tavakra. Európában az Északi tengertől a sarkvidékig megtalálható és Nyugat Európa tengerpartjain is fellelhető. Általában a Csendes óceáni lazac vadvízi, az Atlanti óceáni pedig tenyésztett. Talán ezért is ennyire kedvelt Franciaországban is.

A lazac az olajos halak egyike, magas Omega 3 zsírsavakban és fehérjében, de  kiváló szelén, B12, B6, D vitamin  és magnézium forrás is. Azonban csakis a vadvízi lazac esszenciális savtartalma jelentős, a tenyésztett lazac tápértéke lényegesen alacsonyabb.
A rendszeres lazacfogyasztás erősíti az immun-, ideg-, szív- és érrendszert, megelőzi a magas vérnyomást, megvéd agyvérzés, infarktus, rákos daganatok kialakulása ellen. Magas zsírsav tartalma miatt a vágykeltő ételek egyike: magas foszfor, jód és fehérjetartalmuk serkentik a nemi hormonok működését (nem csupán vágykeltők, de frigiditás és impotencia ellen is alkalmazzák a kínai népgyógyászatban)


Mire figyeljünk vásárláskor?

Érdemes tudni, hogy a boltokban kapható lazacok nagy többsége tenyésztett. Főleg az olcsóbban kaphatók. Ha megtehetjük, inkább vadvizit vegyünk, mert az intenzíven tenyésztett lazac íze közel sem olyan finom, mint a vadvízi lazacé. 

A lazac természetes színe valójában pasztell pink – a vadvízi lazac sötét rose színét apró tengeri rákok fogyasztása révén szerzi. A tenyésztett lazac eledeléhez szintetikus színezékeket adnak, amelytől a tipikus lazac színt kapja. A bio tenyésztett lazac eledelét nem manipulálják, éppen ezért a színe nagyon halvány, szinte fehér.
Egy kifejlett példány 40-120 –cm hosszú, bár az egész hal gazdaságosabb, általában szeletelve árulják, amely lehet steak vagy filé szelet
A steak keresztben szeletelt (így csontos), míg a filé csontmentes, mert a csont felett és alatt, azaz hosszában filézik. 




Egy egészséges példánynál a bőr fényes, tapintásra nedves, de nem nyálkás. A pikkelyek nem válnak le könnyen. Nyomjuk meg óvatosan az ujjunkkal a halat: a hús legyen kemény és rugalmas, ne maradjon mélyedés az ujjunk helyén. 
Ha egész lazacot veszünk, a hal szeme legyen tiszta, nagy és kerek, a kopoltyúk pedig vörösek. A bőr és hús között ne legyen zsírréteg. Az intenzíven tenyészett lazac hús rétegei között is látható általában egy vékony fehér zsírréteg -  míg a húsa puha és mállós.

A friss lazacnak van egy jellegzetes sós, tengeri szaga, ami nem azonos a halszaggal, vagy a büdössel. Vásárlás előtt mindenképpen szagoljuk meg, ha halszagú, az nem friss – ne vegyük meg.

A fagyasztott lazac egy érdekes dolog. Bár nehezebb a frissességét leellenőrizni, mégis sokszor frissebb, mint a halárusnál kapható “friss” hal, hiszen a halászás után 1-2 órán belül lefagyasztják.

Vásárlás után a friss lazacot csomagoljuk ki, és mossuk át hideg vízzel, majd csomagoljuk be ismételten (lehetőleg PVC és alumínium-mentes) fóliába. Tároljuk a hűtőszekrény leghidegebb polcán vagy fagyasszuk le!
Ha lefagyasztjuk, érdemes fagyasztás előtt felszeletelni, és úgy csomagolni, hogy ne érjenek össze a szeletek, így nem kell az egészet egyszerre kiolvasztanunk, elég csak annyit kivenni amennyire szükség van.
A hűtött halat maximum 2-3 napon belül készítsük el, de ideálisan még aznap, a kiengedett lazacot 24 órán belül.

A füstölt lazac hetekig is elállhat, de tartsuk be a csomagoláson feltüntetett felhasználási utasítást – már a kissé romlott hal is gyomormérgezést okozhat! Ha egy kicsit is bizonytalanok vagyunk, inkább ne készítsük el, mert nagyon csúnya dolgokat okozhat

6 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Szeretem a lazacot. De hogy az impotencia ellen is jó, ezt most hallom először. Nos akkor ezentúl még sűrűbben iktatom be az étrendembe. Ha-ha!

ChezSandra írta...

ugye-ugye, micsoda infók vannak itt??? :))))))

pupa írta...

Jó cikk.
Köszi.
A halas képen viszont nem lazac van, hanem egy (pataki) szajbling ;-)

ChezSandra írta...

köszi Pupa! Lecseréltem! Látom, profi halas vagy :)

pupa írta...

Kedves Sandra, nagyon örülök, hogy nem cseszegetésnek vetted.
Az új képen gyönyörű, az atlanti lazac, és remek, ahogy körülötte a tőke halak csak figyelnek...

Bele néztem a provancei és a bretagnei blogodba is, háááát (sajgó szívvel) olvasni fogom őket.

Milyen régen dédelgetek egy provancei gasztro túrát....

ChezSandra írta...

Pupa! épp ellenkezőleg!!!

Tervben van még egy-két halas post, remélem ott olvashatom véleményedet majd.

Örülök,hogy találtál érdekes írásokat, remélem a jövőben is találsz olyan írásokat amik egy kicsit közelebb visznek Franciaország felé :)

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!