CITROMOS RISOTTO MENTÁVAL ÉS KAKUKKFŰVEL

A nagy nyári kánikulában mi is esne jobban mint valami citromos mentás könnyű fogás... Hát még ha ezt főételként is fogyaszthatjuk egy pohár hűvös fehérborral.HOZZÁVALÓK

30 dkg rizs, (Arborio)
1 l alaplé (lehet csirke vagy zöldség)
5-6 szál citromos kakukkfű
egy nagy marék menta
2+1 nagy citrom leve és  reszelt héja
10 deka rák
frissen őrölt tarka bors


ELKÉSZÍTÉS

  1. Egy serpenyőbe tegyük a rizst, majd öntsünk hozzá két merőkanálnyi alaplevet, és egy-két percig magas hőmérsékleten sűrűn kevergessük. 
  2. Vegyük alacsonyra a lángot, majd szép lassan kezdjük el hozzáadagolni az alaplevet. Mindig 1-1 merőkanál levet adjunk a rizshez, megvárva amíg a rizs felveszi, majd óvatosan megkeverjük, majd újabb adagot öntsünk hozzá. 
  3. Mindezt addig folytassuk, amíg a rizs - al dente - megpuhul. 
  4. Az utolsó folyadék adag előtt a rizshez keverjük az apróra vágott mentát, és a kakukkfű levélkéket és a két citrom levét is és csavarjunk rá egy jó adag tarka borsot.Hagyjuk hogy kissé magába szívja az utolsó adag levet majd zárjuk le. Egy kicsit állni hagyjuk, kétszer-háromszor átkeverve, és tálaljuk.
(Ha nem azonnal tálaljuk, érdemes egy az utolsó adag alaplevet a "befejezéshez" tartogatni.)

Egy másik edénybe tegyük a megtisztított rákokat, majd csavarjunk hozzá egy citrom levét, kissé hagyjuk benne megpárolódni, majd csavarjunk rá egy kevés tarka borsot. 

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!