MARHAPÖRKÖLT

Finom omlós húsú marhafalatok.... hmmmm... igen ez a mi jó öreg marhapörköltünk. Megoszlanak a vélemények, valaki azt mondja kell bele paradicsom és/vagy paprika, valaki szentül meg van győződve róla, hogy nem, semmiféleképpen sem kell bele. 
Az "igazi" körettel kapcsolatosan is vannak "táborok": nokedli, főtt burgonya, stb... Nálunk általában a köret hozzá vagy tk lisztből készült nokedli, vagy a mostanában felfedezett kukoricalisztből készült nokedli
Ezt a pörkölt receptet használhatjuk a gulyáslevesünkhöz alapként is! A jó pörkölt titka, hogy nem szabad hirtelen sok folyadékot hozzáadni, és nem szabad magas lángon főzni. Inkább sűrű lében kell, hogy párolódjanak a marhahúskockák (a főzési idő 1,5-2 óra).




HOZZÁVALÓK

500 gramm marhahús
220 gramm húsos szalonna
2-3 ek olaj
50 g vöröshagyma,
1 db paradicsom
1 db babérlevél

2 tk pirospaprika
1 csipet só, bors, köménymag


ELKÉSZÍTÉS

A vöröshagymát tisztítsuk meg, majd aprítsuk fel. 
Egy edénybe tegyük fel az olajat és az apróra kockázott húsos szalonnát a hagymával dinsztelődni. 
Adjuk hozzá a kockákra vágott marhahúst is kissé pirítsuk meg! 
A tűzről félrehúzva szórjuk meg a pirospaprikával, öntsük fel egy kevés vízzel, majd ízesítsük sóval, borssal, köménnyel és a babérlevéllel. 
A paradicsomot vágjuk négybe, majd azt is tegyük bele! Közepes hőmérsékleten a víz visszaadagolásával pároljuk omlóssá a marhahúsdarabokat.

Amikor a marhahús már megpuhult, vegyük le a fedőt, és a levét kissé főzzük el. (Ha azonban további felhasználásra szánjuk pl gulyásleveshez, akkor ne főzzük el, hanem készítsük el a gulyáslevest az itt leírtak szerint!)

2 megjegyzés:

NEDUDDGI írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
NEDUDDGI írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!