A mai nap több okból is fontos! Egyrészt ma a harangok Rómába mennek Jézus halála tiszteletére, ahonnan legközelebb Húsvét reggelén térnek majd vissza a feltámadást hírül adva, ünnepelvén hogy Jézus újra él.
Mivel ma már nincs harangozás, régebben a gyerekek feladata volt, hogy átvegyék a harangoktól a munkát, így a harangozást kereplőkkel utánozták, így űzvén ki a gonoszt.
Másrészről ma van nagy csütörtök, vagyis zöld csütörtök. Különleges népszokás vonatkozik a mai napra, melyeket érdemes lehet megőrizni: Ma érdemes zöld ételeket fogyasztani, mert a zöld étel a bő termést szimbolizálja. És miért éppen zöld ételeket?
Erre több magyarázatot is találhatunk:
Az egyik ok vélhetőleg a zöldcsütörtök "zöld színének" mikéntjére az, hogy az utolsó vacsora emlékének az ünnepe. A keresztény papok ugyanis a XII. század végéig zöld színű miseruhára viseltek.
A másik lehetséges ok szerint, azokra a vezeklőkre utal, akik a böjt alatt bűnüktől megtisztulva az Úr szőlőtőkéjén most újra zöld ágakká válnak.
De bármelyik ok is legyen az "igazi" egy biztos! Nem ártunk magunknak ha ezen a napon zöld ételeket fogyasztunk!
Spenót
HOZZÁVALÓK
1 ek kukoricakeményítő2-3 ek olivaolaj
1-2 gerezd fokhagyma
400 gramm spenót
só, bors, majoranna
3 dl tej
Chilis zöldbabkrémleves
HOZZÁVALÓK (2 adaghoz)
100 gramm zöldbab
2 dl alacsony zsírtartalmú tejszín4 db rák (60/80as)
1 ek provence-i fűszerkeverék
2 ek frissen csavart citromlé
1 kk curry
1 csipet őrölt chili
só, frissen őrölt fekete bors
1 tk olívaolaj
2 tk chilis olaj
Párolt brokkoli citrommal, fokhagymás olívaolajjal, friss korianderrel és házi majonézzel
HOZZÁVALÓK
1 kk dijoni mustár
1 kk sherry-ecet
1,5-2 dl canola olaj (a tojás nagyságának függvényében)
só, frissen őrölt tarka bors
1 db közepes fej brokkoli
2 ek fokhagymás olívaolaj
1 ek ctromlé
1 csapott marék friss koriander
Soupe de mâche - Madársaláta leves
HOZZÁVALÓK
100 g madársaláta
1 kisebb fej vöröshagyma
1 ek olíva olaj
1 tk zöldfüszeres ízvarázs
250 ml víz
1 ek barna cukor
1 kk őrölt szerecsendió
frissen őrölt tarka bors
2-3 ek alacsony zsírtartalmú creme fraiche (5%) vagy tejszín
petrezselyem
frissen őrölt tarka bors
2-3 ek alacsony zsírtartalmú creme fraiche (5%) vagy tejszín
petrezselyem
Kókusztejes borsókrémleves
HOZZÁVALÓK
40 deka zöldborsó
1 csipet só
1 kk méz
2 deci kókusztej
1 kk őrölt gyömbér
1 kk őrölt szerecsendió
HOZZÁVALÓK
40 deka zöldborsó
1 csipet só
1 kk méz
2 deci kókusztej
1 kk őrölt gyömbér
1 kk őrölt szerecsendió
Mentás zöldborsó mozzarellával
30 deka zöldborsó
2 csomag mozzarella
fél zöld citrom leve
8-10 mentalevél
olívaolaj
só, bors
HOZZÁVALÓK
30 deka zöldborsó
2 csomag mozzarella
fél zöld citrom leve
8-10 mentalevél
olívaolaj
só, bors
Csőben sült zöld karfiol
HOZZÁVALÓK
2 maréknyi zöld karfiol rózsáira szedve
4 dl tejszín
só, frissen őrölt tarka bors, őrölt szerecsendió
100 gramm reszelt mozzarella
Mentás zöldborsós krémleves kókusztejjel
HOZZÁVALÓK (6 FŐRE)
1 ek kókusztej
15 db mentalevél
600 ml zöldségalaplé
1 db póréhagyma (a zöld része is!)
2 dl alacsony zsírtartalmú (4%os) tejszín
só, bors
a díszítéshez mentalevelek
Zöldborsókrémleves
HOZZÁVALÓK
200 gramm zöldborsó (mirelit)
1 közepes paszternák
negyed póréhagyma
olívaolaj
só,bors,
1 kk szerecsendió
1,25 liter zöldségalaplé
1 közepes paszternák
negyed póréhagyma
olívaolaj
só,bors,
1 kk szerecsendió
1,25 liter zöldségalaplé
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése