NAGY CSÜTÖRTÖK - ZÖLD CSÜTÖRTÖK

A mai nap több okból is fontos! Egyrészt ma a harangok Rómába mennek Jézus halála tiszteletére, ahonnan legközelebb Húsvét reggelén térnek majd vissza a feltámadást hírül adva, ünnepelvén hogy Jézus újra él. 

Mivel ma már nincs harangozás, régebben a gyerekek feladata volt, hogy átvegyék a harangoktól a munkát, így a harangozást kereplőkkel utánozták, így űzvén ki a gonoszt.

Másrészről ma van nagy csütörtök, vagyis zöld csütörtök. Különleges népszokás vonatkozik a mai napra, melyeket érdemes lehet megőrizni: Ma érdemes zöld ételeket fogyasztani, mert a zöld étel a bő termést szimbolizálja. És miért éppen zöld ételeket? 

Erre több magyarázatot is találhatunk: 
Az egyik ok vélhetőleg a zöldcsütörtök "zöld színének" mikéntjére az, hogy az utolsó vacsora emlékének az  ünnepe. A keresztény papok ugyanis a  XII. század végéig zöld színű miseruhára viseltek.

A másik lehetséges ok szerint, azokra a vezeklőkre utal, akik a böjt alatt bűnüktől megtisztulva az Úr szőlőtőkéjén most újra zöld ágakká válnak.

De bármelyik ok is legyen az "igazi" egy biztos! Nem ártunk magunknak ha ezen a napon  zöld ételeket fogyasztunk!


Spenót





HOZZÁVALÓK
1 ek kukoricakeményítő
2-3 ek olivaolaj
1-2 gerezd fokhagyma
400 gramm spenót
só, bors, majoranna
3 dl tej




Chilis zöldbabkrémleves



HOZZÁVALÓK (2 adaghoz)

100 gramm zöldbab
2 dl alacsony zsírtartalmú tejszín
4 db rák (60/80as)
1 ek provence-i fűszerkeverék
2 ek frissen csavart citromlé
1 kk curry
1 csipet őrölt chili
só, frissen őrölt fekete bors
1 tk olívaolaj
2 tk chilis olaj




Párolt brokkoli citrommal, fokhagymás olívaolajjal, friss korianderrel és házi majonézzel


HOZZÁVALÓK

1 db tojás sárgája
1 kk dijoni mustár
1 kk sherry-ecet
1,5-2 dl canola olaj (a tojás nagyságának függvényében)
só, frissen őrölt tarka bors
1 db közepes fej brokkoli
2 ek fokhagymás olívaolaj
1 ek ctromlé
1 csapott marék friss koriander





Soupe de mâche - Madársaláta leves


HOZZÁVALÓK

100 g madársaláta
1 kisebb fej vöröshagyma
1 ek olíva olaj
1 tk zöldfüszeres ízvarázs
250 ml víz
1 ek barna cukor
1 kk őrölt szerecsendió
frissen őrölt tarka bors
2-3 ek alacsony zsírtartalmú creme fraiche (5%) vagy tejszín
petrezselyem





Kókusztejes borsókrémleves






HOZZÁVALÓK


40 deka zöldborsó
1 csipet só
1 kk méz
2 deci kókusztej
1 kk őrölt gyömbér
1 kk őrölt szerecsendió




Mentás zöldborsó mozzarellával 



HOZZÁVALÓK


30 deka zöldborsó
2 csomag mozzarella
fél zöld citrom leve
8-10 mentalevél
olívaolaj
só, bors







Csőben sült zöld karfiol


HOZZÁVALÓK


2 maréknyi zöld karfiol rózsáira szedve
4 dl tejszín
só, frissen őrölt tarka bors, őrölt szerecsendió
100 gramm reszelt mozzarella 



Mentás zöldborsós krémleves kókusztejjel



HOZZÁVALÓK (6 FŐRE)

400 gramm zöldborsó
1 ek kókusztej
15 db mentalevél
600 ml zöldségalaplé
1 db póréhagyma (a zöld része is!)
2 dl alacsony zsírtartalmú (4%os) tejszín
só, bors
a díszítéshez mentalevelek




Zöldborsókrémleves



HOZZÁVALÓK

200 gramm zöldborsó (mirelit)
1 közepes paszternák
negyed póréhagyma
olívaolaj
só,bors,
1 kk szerecsendió
1,25 liter zöldségalaplé


Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!