HAJDINAPALACSINTA - Crêpes au sarrasin

A crêpesek különösen népszerűek egész Franciaországban. A különböző régiókban lévő crêpekben közös, hogy az összetevők között lisztet, tojást, tejet, vajat, és egy csipet sót találhatunk. 
A crêpesnek általában két típusa van: 
  • az édes palacsinta (crêpes sucrées), amely búzalisztből készül és enyhén cukrozott.
  • a másik a sós galette (crêpes salées), amely hajdinalisztből készül, és édesítés nélküli. A hajdina lisztből készült tészta gluténmentes, így lehetővé teszi, hogy a gluténallergiában ill. intoleranciában szenvedők is ehessenek ilyen crêpest. Attól függetlenül, hogy cukrozatlan, még ugyanúgy tölthetjük édes töltelékkel is, mint sósakkal (sonka, tükörtojás, sajt, stb...).
Glutén- cukor- húsmentes diéták alatt fogyasztható!



HOZZÁVALÓK (kb 20 db-hoz)

200 gramm hajdinaliszt
1 csipet só
50 gramm vaj
200 ml kókusztej
800 ml ásványvíz
4 egész tojás

olaj a sütéshez


ELKÉSZÍTÉS

A tojásokat verjük fel egy csipet sóval, adjuk hozzá a kókusztejet és az olvasztott vajat. Alaposan keverjük össze, majd keverjük csomómentesre a hajdinaliszttel az ásványvíz folyamatos hozzáadagolása mellett.
Tegyük félre állni kb 25-30 percre.
Felforrósított palacsintasütőben minimális olajon - hagyományos módon - süssük ki.



Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!