CSICSÓKÁS POGÁCSA

Légies, habkönnyű, senki meg nem mondaná, hogy teljes kiőrlésű liszt is van benne. A túrónak és a réteslisztnek köszönhetően egy légiesen könnyű - abbahagyhatatlan - pogácsa lett a végeredmény. 

Szerintem érdemes egyből két adagot begyúrni, mert hamar az első adag végére lehet jutni.




HOZZÁVALÓK

500 gramm csicsóka
120 gramm tk liszt
220 gramm rétesliszt
1 zacskó szárított élesztő
1 kk cukor
3 kk só
150 ml olívaolaj + 3 ek a kenéshez
250 ml tej + a tetejére
200 gramm túró


ELKÉSZÍTÉS

A csicsókát tisztítsuk meg, majd sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, pürésítsük és adjuk a kétfajta liszthez, majd  keverjük hozzá a túrót, és a többi hozzávalót. Dagasszuk ki jó pár percig (Egy nagyon lágy tésztát kell kapnunk!)
Takarjuk le, és meleg helyen kelesszük a duplájára.
Gyúrjuk át, majd lisztezett deszkán hajtogassuk meg:
Nyújtsuk kisujjnyi vastagságúra. Kenjük meg olívaolajjal, majd hajtogassuk meg úgy, hogy először a jobb, majd bal oldalról is középre hajtjuk a lapot, és a kapott csíkot először fentről, majd lentről is behajtjuk. Forgassuk el 90°kal, majd újra nyújtsuk vékonyra, kenjük le, hajtogassuk, forgassuk...  Összesen háromszor hajtogassuk meg úgy, hogy minden kinyújtásnál kenjük meg olívaolajjal.
Végezetül nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra. Vágdossuk be a tetejét éles késsel, és szaggassuk ki pogácsaszaggatóval . Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, és kenjük meg a tetejét langyos tejjel. Takarjuk le, és hagyjuk negyedóra - húsz percet pihenni, majd 180°Cra előmelegített sütőben süssük addig, míg szép színt nem kap a tetejük.

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!