CUKORHELYETTES I.: ERITRIT - ERITRITOL - ERYTHRITOL

Egyre több kristálycukor-helyettessel találkozunk a boltok polcain, sokszor azonban csak felhúzott szemöldökkel állunk, hogy melyik milyen lehet, mert a névből nem sokra lehet következtetni.
Többrészes sorozatunkban ezeknek az édesítőszereknek járunk utánuk. Kezdjük is a sort az eritrittel!


Az eritritet az élelmiszeripar először Japánban kezdte el használni 1990-ben. Az USA-ban 1997 óta, az EU-ban pedig 2006 óta engedélyezett. Franciaországban erythritol néven forgalmazzák, és a nagyobb bioboltok kínálatában megtalálható, Én a Croc Nature-ban szerzem be. Állagát tekintve leginkább a kristálycukorhoz hasonlíthatjuk, íze azonban 60%-70%-ban olyan édes. Mellékíze illetve hashajtó hatása nincs, vízben nagyon jól oldódik.

 


Az eritrit (eritritol) egy édes ízű cukoralkohol, mely gyümölcsökben és zöldségfélékben, borokban, sajtokban is előfordul. A cukoralkoholok közül az eritritnek van a legerősebb gombaszaporodást gátló hatása, így candida diétások is fogyaszthatják

Kinézetre és ízre nagyban hasonlít a kristálycukorra, de tápértéke gyakorlatilag nulla, így a legjobb választás lehet a cukorbetegeknek, diétázóknak, és fogyni vágyóknak, mivel nincs hatással a vércukorszintre, glikémiás indexe alacsonyabb (gyakorlatilag 0 ) a többi cukoralkoholénál, még a xiliténél is!l Az eritrit egyik jó tulajdonsága, hogy 100%-ban változatlan formában választódik ki a vesében. 


Édesítőereje 60-80%-a a közönséges cukorénak. Íze hűs és édes. Nincs utóíze.
A Magyar Élelmiszerkönyvben Eritrit néven szerepel. A nemzetközi jelölés alapján E-968 kóddal tüntethető fel élelmiszereken.

Az eritrit elsősorban cukorhelyettesítőként használják, azonban az édesítésen túl más okból is használják:

  • Az eritrit növeli az élelmiszerek eltarthatóságát.
  • Édeskés-savanykás, enyhén fűszerezett élelmiszerekben kiváló ízfokozó.
  • Vízmegkötő képessége miatt nedvesítőszerként használják, mivel a kis páratartalom szárító hatását ellensúlyozza.
  • Sűrítőanyagként a viszkozitás beállítására alkalmazható.
  • Savszabályozó anyagként az élelmiszerek pH-értékét stabilizálja.
  • Hatóanyag-hordozóként is alkalmazza az ipar, pl. egyéb adalékanyagok vivőmolekulájaként.


Az eritrit/eritritol egyike a legegészségesebb és a legkisebb kalóriatartalmú cukorhelyettesítőknek. Közel azonos módon felhasználható mint a  kristálycukor. A cukorral ellentétben azonban nem okoz fogszuvasodást. Sőt, kutatásokból kiderült, hogy nagyobb védelmet biztosít a fogaknak, mint a xilit. 


Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!