VEGÁN TÖRÖK PADLIZSÁNSALÁTA (MINDENMENTES*)

Ritkán készült eddig padlizsán itthon, akkor is inkább padlizsánkrém formájában. De  a múltkori mennyei mindenmentes sült padlizsán után megfogadtam többet fogok készíteni, mert szeretjük. Most egy nagyon finom joghurtos-petrezselymes salátaként/köretként került asztalra. 

Frissensültek, halak mellé kiválóan illik. 

A vegán-, és a *mindenmentes, vagyis a glutén-, liszt-, laktóz-, szója-, tej-, tojásmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz! 




HOZZÁVALÓK


2 közepes padlizsán 
2 dl növényi joghurt 
1 actifry mérőkanálnyi v. kb 1/2 dl olívaolaj 
1 gerezd fokhagyma 
1 kávéskanál só 
1/2 kk őrölt szerecsendió 
frissen őrölt tarka bors 
5-6 szál friss petrezselyem 


ELKÉSZÍTÉS 


A padlizsánokat mossuk meg, és kockázzuk fel. Tegyük egy tálba, sózzuk meg, majd öntsük fel vízzel. Hagyjuk állni kb 10 percet, majd cseréljük le a barna vizet frissre. (Addig cseréljük amíg elszíneződik a víz!) 
Tegyük az actifry-be  és öntsünk rá egy mérőkanálnyi olívaolajat. Ízesítsük sóval, borssal, őrölt szerecsendióval, és állítsuk be 25 percre. 

Sütőben is süthetjük, ekkor tegyük egy sütőtálba, locsoljuk meg az olívaolajjal (kb fél decivel), ízesítsük a fűszerekkel ugyanúgy, majd fedjük le alufóliával és 200°C-os sütőben süssük kb fél órát. 

A megsült padlizsánkockákat tegyük egy tálba, keverjük hozzá a joghurtot, és a fokhagymaprésen átnyomott fokhagymagerezdet. Aprítsuk fel a petrezselymet és a felét keverjük bele a joghurtos szószba. 

Forgassuk össze a megsült padlizsánkockákkal. Tálaláskor szórjuk meg a maradék petrezselyemmel, és azonnal kínáljuk!




Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!