Mostanában egyre többször kerül asztalra máj ilyen-olyan formában. Az otthon készített májkrém nagyon nagy kedvenc, főleg mióta
mandulatejszínnel készítem, így szerencsére mindenki fogyaszthatja
már a családban.
A mostanság sokat készülő kedvenc a resztelt máj, amibe az utóbbi
időben nem csak majoránna, hanem már rozmaring is kerül. Hát mit
ne mondjak, annyira finom, hogy nem tudjuk megunni. Azt külön
szeretem benne, hogy nagyon gyorsan elkészül.
A máj sütésének két titka van: az egyik, hogy nem szabad az elején
sózni (még a hagymát sem miközben pároljuk!!!), mert akkor
megkeményedik, és fullasztó lesz. Érdemes csak a végén sózni, épp
tálalás előtt. A második titok, hogy nem szabad túlsütni a májat! Akkor
jó, ha kettévágva a közepe már épp csak halvány rózsaszín. Ilyenkor ha
lezárjuk, és fedő alatt hagyjuk még 5-10 percet pihenni, biztos, hogy
nagyon omlós májsültet kapunk!
A low carb, és a *mindenmentes, vagyis a glutén-, liszt-, laktóz-, szója-, tej-, tojásmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!
HOZZÁVALÓK
300 gramm csirkemáj
150 gramm mirelit zöldborsó
1 közepes szál póréhagyma
1 tk majoránna
2 tk pirospaprika
só, frissen őrölt tarka bors
késhegynyi őrölt szerecsendió
2-3 ek kókuszzsír
2 db 5-8 centiméteres rozmaringág
2 gerezd fokhagyma
ELKÉSZÍTÉS
Tisztítsuk meg, majd aprítsuk fel a póréhagymát. Egy serpenyőben
olvasszuk meg a kókuszzsírt, majd pároljuk üvegesre rajta a
póréhagymát. Adjuk hozzá a megtisztított májat, és szórjuk meg a
pirospaprikával. Forgassuk össze, – hagyjuk, hogy kiadja a színét a paprika de ügyeljünk, hogy ne égjen meg!!! – majd öntsük fel 2-2,5 deciliter vízzel.
Adjuk hozzá a megtisztított és négybe vágott fokhagymagerezdeket, és
a rozmaringágakat.
Ízesítsük a frissen őrölt tarka borssal,
majoránnával és az őrölt szerecsendióval. Főzzük így kb 10 percig,
majd adjuk hozzá a mirelit zöldborsót, és lefedve főzzük tovább 8-10
percig. (Ha szükséges pótoljuk az elfőtt levet vízzel!) Zárjuk le, és ízlés
szerint sózzuk meg!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése