RESZTELT MÁJ ROZMARINGGAL (MINDENMENTES*, LOW CARB)

Mostanában egyre többször kerül asztalra máj ilyen-olyan formában. Az otthon készített májkrém nagyon nagy kedvenc, főleg mióta mandulatejszínnel készítem, így szerencsére mindenki fogyaszthatja már a családban. A mostanság sokat készülő kedvenc a resztelt máj, amibe az utóbbi időben nem csak majoránna, hanem már rozmaring is kerül. Hát mit ne mondjak, annyira finom, hogy nem tudjuk megunni. Azt külön szeretem benne, hogy nagyon gyorsan elkészül. 

A máj sütésének két titka van: az egyik, hogy nem szabad az elején sózni (még a hagymát sem miközben pároljuk!!!), mert akkor megkeményedik, és fullasztó lesz. Érdemes csak a végén sózni, épp tálalás előtt. A második titok, hogy nem szabad túlsütni a májat! Akkor jó, ha kettévágva a közepe már épp csak halvány rózsaszín. Ilyenkor ha lezárjuk, és fedő alatt hagyjuk még 5-10 percet pihenni, biztos, hogy nagyon omlós májsültet kapunk!  

A low carb, és a *mindenmentes, vagyis a glutén-, liszt-, laktóz-, szója-, tej-, tojásmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz! 



HOZZÁVALÓK 


300 gramm csirkemáj 
150 gramm mirelit zöldborsó 
1 közepes szál póréhagyma 
1 tk majoránna 
2 tk pirospaprika 
só, frissen őrölt tarka bors 
késhegynyi őrölt szerecsendió 
2-3 ek kókuszzsír 
2 db 5-8 centiméteres rozmaringág
2 gerezd fokhagyma 


ELKÉSZÍTÉS 


Tisztítsuk meg, majd aprítsuk fel a póréhagymát. Egy serpenyőben olvasszuk meg a kókuszzsírt, majd pároljuk üvegesre rajta a póréhagymát. Adjuk hozzá a megtisztított májat, és szórjuk meg a pirospaprikával. Forgassuk össze, – hagyjuk, hogy kiadja a színét a paprika de ügyeljünk, hogy ne égjen meg!!! – majd öntsük fel 2-2,5 deciliter vízzel. Adjuk hozzá a megtisztított és négybe vágott fokhagymagerezdeket, és a rozmaringágakat. 
Ízesítsük a frissen őrölt tarka borssal, majoránnával és az őrölt szerecsendióval. Főzzük így kb 10 percig, majd adjuk hozzá a mirelit zöldborsót, és lefedve főzzük tovább 8-10 percig. (Ha szükséges pótoljuk az elfőtt levet vízzel!) Zárjuk le, és ízlés szerint sózzuk meg!



Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!