MÁJSÜLT ZÖLDBABOS AVOKÁDÓS SALÁTÁVAL

A máj a szervezet számára sok hasznos tápanyagot tartalmaz: nagy számban megtalálható benne a vörösvérsejtek termeléséhez szükséges B12-vitamin, a vas és a cink. A terhességre készülők és a várandós kismamák ne fogyasszanak májat, mert az A-vitamin nagy mennyiségben a szervezetbe kerülve a magzatnál fejlődési rendellenességeket okozhat. A vashiányban és vérszegénységben szenvedők számára, viszont egyike  az elengedhetetlen táplálékoknak.
A kisbabák hozzátáplálásakor is már 8-9 hós korban bevezethetó az étrendbe. A máj az egyik legkiválóbb vasforrásunk, ezen kívül a zsírban oldódó vitaminokat (A-, D-, E-, K-vitaminok) is elsősorban a máj tartalmazza.



HOZZÁVALÓK

100 gramm csirkemáj
2 ek olívaolaj
1 db fokhagymagerezd
1 kisebb articsókaszív (konzerv)
só, bors

100 gramm zöldbab
0,5 db avokádó
1 db paradicsom
1 citrom
1 ek almaecet
1 ek olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS

A zöldbabot tisztítsuk meg, majd lobogó sós vízben főzzük 8 percig. Ha letelt az idő szűrjük le és tegyük hideg vízbe (azért, hogy roppanós maradjon!)
Egy serpenyőben hevítsünk fel két evőkanálnyi olívaolajat, majd a májdarabokat pirítsuk meg rajta. (Akkor jó, ha az elvágott májdarab közepe sem rózsaszín már.) Húzzuk félre, sózzuk, borsozzuk, majd reszeljük rá a fokhagymagerezdet.
A fél avokádót és a paradicsomot szeleteljük fel, adjuk hozzá a lecsepegtetett zöldbabot, és a négybe vágott articsókaszívet. Locsoljuk rá a citrom levét, az almaecetet és egy evőkanálnyi olívaolajat.


TÁLALÁS

A zöldbabos zöldségsalátát kanalazzuk egy tál aljába, majd helyezzük rá a sült májdarabokat, és azonnal tálaljuk!

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!