LIME-OS RÉPATORTA

A mai ÉDES PÉNTEK egy igazi gyöngyszemet takar. A répatorta eddig nem tartozott valahogy a legnagyobb favoritjaim közé. De ezzel a tortával egyből szerelemre lobbantam. Kellőképpen édes, a tésztája habkönnyű, és a kétféle citromnak köszönhetően egy kis plusz fanyarság is került bele.



HOZZÁVALÓK


A tortához:
60 gramm zabpehelyliszt
40 gramm rétesliszt
80 gramm darált mandula
160 gramm sárgarépa
100 gramm nyírfacukor
1 tk sütőpor
1/2 kk szódabikarbóna
1 kk őrölt gyömbér
1 kk őrölt fahéj
100 ml szőlőmagolaj
2 tojás
1/2 narancs lereszelt héja

A krémhez:
250 gramm mascarpone
250 ml (hab)tejszín
1 lime leve és héja
1 citrom héja
7 gramm nyírfaporcukor
1 zacskó habfixáló

a lime lereszelt héja a tetejére


ELKÉSZÍTÉS

A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.
A megtisztított sárgarépákat reszeljük le egy kis lyukú reszelőn. Adjuk hozzá a darált mandulát, és a szódabikarbónával és sütőporral elkevert kétféle lisztet. Ízesítsük a fűszerekkel, majd reszeljük hozzá a narancs héját.
A tojásokat elektromos habverő turbo fokozatával verjük habosra. Öntsük hozzá a szőlőmagolajat, a lisztes-répás keveréket, majd az egészet forgassuk össze. Öntsük egy 18 centiméter átmérőjű szilikon tortaformába, és az előmelegített sütőben süssük meg kb 25-28 perc alatt (légkeveréses)
A formában hagyjuk kihűlni, majd óvatosan vegyük ki belőle, és éles kés segítségével vágjuk ketté (morzsálódik, de ez így jó!).

Ezalatt készítsük el a krémet:
A tejszínt verjük fel kemény habbá a habfixálóval együtt. A mascarponét keverjük habosra a nyírfaporcukorral és a kétféle lereszelt citromhéjjal. Facsarjuk hozzá a lime levét, majd forgassuk bele a kemény habbá felvert tejszínt.
Kenjünk a tortalap tetejére a krémből, tegyük rá a másik lapot, azt is kenjük meg a krémmel, majd kívülről is kenjük be az egész torta oldalát vele.
Tegyük hűtőbe minimum 1-2 órára (de a legjobb, ha egy egész éjszakára hűtőben marad), majd a tortára reszeljünk rá egy lime héját.



5 megjegyzés:

Unknown írta...

Nagyon guszta! A szolomagolaj helyett hasznalhatok kokuszzsirt? Koszonom.

Névtelen írta...

A fehérlisztet szeretném kerülni. Módosíthatom a receptet úgy, hogy 80 gr zabpehelylisztet és 100 gr. darált mandulát használnék? Köszönöm.

ChezSandra írta...

Andrea, szerintem használhatsz helyette kókuszzsírt.
Kedves Névtelen, szerintem lecserélheted, de akkor egy más állagú tésztát fogsz kapni, mert a rétesliszttől lesz a tésztája morzsalékos, könnyű. Ha megcsinálod zabpehely-mandula kombinációval meséld majd el milyen lett!

S.

lenka1 írta...

Nagyon megtetszett a recept, kissé módosítottam csak rajta, mivel nem volt itthon narancs és lime. Köszönöm.

Vikóc írta...

Tegnap megsütöttem!
Hibátlan volt.
Köszönöm a receptet!

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!