ALMATORTA (GLUTÉN-, LAKTÓZ-, TEJ-, FEHÉR CUKORMENTES)

Az almatorták nagy kedvenceink, főleg ez a vékony tésztájú, amit csak egy pitesütőtálba nyomkodva vakon elősütök, vagyis mielőtt rátenném a feltétet, a pite alját elősütöm nehezékkel lenyomva, hogy ne maradjon nyers a torta alja, és a püré se áztassa el. Utána csak rákanalazom az almapürét, kirakom a tetejét almaszeletekkel és negyed óra alatt készre sütök. 

Pofonegyszerű, és nagyon gyorsan kész van, nem utolsó sorban pedig a glutén-, tej-, fehér cukormentes diétákban fogyasztható!



HOZZÁVALÓK 

A tésztához: 
200 gramm barna rizsliszt
50 gramm darált mandula 
100 gramm eritritol 
125 gramm tejmentes margarin 
1 tojás 
1 csipet só 
1 tk ecet 

Tetejére:
6 db alma 
100 gramm eritritol 
1/2 kk őrölt fahéj 
1/2 kk őrölt gyömbér 


ELKÉSZÍTÉS 


Tegyük a lisztet és a darált mandulát a robotgép táljába, adjuk hozzá a puha zsiradékot, a tojást és a többi hozzávalót. Alaposan gyúrjuk össze (ha nem állna össze, adhatunk hozzá egy kevés vizet), majd nyújtsuk ki 3-4 mm vastagságú körré egy sütőpapíron, és tekerjük fel. Csomagoljuk folpackba, majd tegyük felhasználásig hűtőbe! 

Az almákat (4 db) alaposan mossuk és hámozzuk meg, majd reszeljük le pépessé.  Keverjük el az eritritollal, majd ízesítsük az őrölt gyömbérrel, és a fahéjjal. 
A maradék almát (2 db) szeleteljük fel! 

A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. 

Nyomkodjuk egy pite sütő tálba a tésztát és villával szurkáljuk meg több helyen. Fedjük le egy másik sütőpapírral, és tegyük rá a sütőgyöngyöket, vagy a kimondottan erre a célra használt babot, lencsét, stb… Az előmelegített sütőben süssük 10 percig. 10 perc után vegyük ki a sütőből, vegyük le róla a sütőpapírt, kanalazzuk rá az almapürét és rendezzük el a tetején az almaszeleteket. 
Szórjuk meg egy-két evőkanálnyi eritritollal, kevés őrölt fahéjjal majd a 200°C-ra felmelegített sütőben süssük készre kb 15 perc alatt.




Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!