GRÍZES TÉSZTA (DARÁS TÉSZTA)

Bár első hallásra, ha meghalljuk, hogy grízes tészta - vagy ahogy nálunk a középső leányzó szokta mondani "darázstészta", mert a darás tészta nem sok tartalommal bír számára - leginkább a menza jut eszünkbe. Óvodákban, iskolákban az étlapon megjelent különböző gyümölcsízekkel.
A grízes tésztát éttermi étlapokon nem igazán lelhetjük fel, így ha erre vágyunk, legtöbbször magunknak kell megcsinálni.

Két vállfaja van: az édes és a sós.
Nálunk az édes a "nyerő" a családban.







HOZZÁVALÓK


kb 25 deka tészta (rövid metélt)
1-2 ek olíva olaj
6-8 deka búzadara
csipetnyi só
a tálaláshoz porcukor, és lekvár

ELKÉSZÍTÉS


  1. A vizet feltesszük forrni, majd ha forr tegyük bele az olajat, a sót, és a tésztát.
  2. Közben egy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, és szórjuk  bele  a búzadarát. 
  3. ÁLLANDÓ KEVERGETÉS MELLETT (ez fontos, mert nagyon hamar meg tud égni!!!) pirítsuk aranybarnára. Az elején kicsit nehezen indul be a barnulás, de utána hirtelen begyorsul, ezért ne hagyjuk magára!
  4. Ezután öntsük fel kb 1,2 deci meleg vízzel (VIGYÁZAT, NAGYON FOG GŐZÖLÖGNI!!!).
  5. Alaposan keverjük  el, és zárjuk  el alatta a hőt. Időközönként megkeverve hagyjuk, hogy tovább párolódjon.
  6. A megfőtt tésztát szűrjük le, és a darába téve alaposan forgassuk át úgy, hogy mindenhol egyenletesen betakarják a kis grízszemek.  
  7. Porcukorral és lekvárral azonnal tálaljuk!



Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!