Bár első hallásra, ha meghalljuk, hogy grízes tészta - vagy ahogy nálunk a középső leányzó szokta mondani "darázstészta", mert a darás tészta nem sok tartalommal bír számára - leginkább a menza jut eszünkbe. Óvodákban, iskolákban az étlapon megjelent különböző gyümölcsízekkel.
A grízes tésztát éttermi étlapokon nem igazán lelhetjük fel, így ha erre vágyunk, legtöbbször magunknak kell megcsinálni.
Két vállfaja van: az édes és a sós.
Nálunk az édes a "nyerő" a családban.
HOZZÁVALÓK
kb 25 deka tészta (rövid metélt)
1-2 ek olíva olaj
6-8 deka búzadara
csipetnyi só
a tálaláshoz porcukor, és lekvár
ELKÉSZÍTÉS
- A vizet feltesszük forrni, majd ha forr tegyük bele az olajat, a sót, és a tésztát.
- Közben egy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, és szórjuk bele a búzadarát.
- ÁLLANDÓ KEVERGETÉS MELLETT (ez fontos, mert nagyon hamar meg tud égni!!!) pirítsuk aranybarnára. Az elején kicsit nehezen indul be a barnulás, de utána hirtelen begyorsul, ezért ne hagyjuk magára!
- Ezután öntsük fel kb 1,2 deci meleg vízzel (VIGYÁZAT, NAGYON FOG GŐZÖLÖGNI!!!).
- Alaposan keverjük el, és zárjuk el alatta a hőt. Időközönként megkeverve hagyjuk, hogy tovább párolódjon.
- A megfőtt tésztát szűrjük le, és a darába téve alaposan forgassuk át úgy, hogy mindenhol egyenletesen betakarják a kis grízszemek.
- Porcukorral és lekvárral azonnal tálaljuk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése